Almanya’da Asgari Ücret 2018

Doların 5 liraya, Euronun 6 liraya, faizin %20’ye yaklaştığı günlerde, parasının günden güne eridiğini hisseden vatandaşlarımız kendi kazançlarını diğer ülkelerle karşılaştırmak istiyorlar. Biz de onlara yardımcı olmak için diğer ülkelerde asgari ücretle çalışanların ne kadar kazandığını araştırıyoruz.

Geride bıraktığımız yılın son gününde yayınladığımız yazımızda, diğer ülkelerdeki asgari ücret bilgilerini vermiştik (Buraya tıklayarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz). Karşılaştırma kolay olsun diye de bütün ülkelerdeki ücretleri TL cinsinden vermiş, Dolar-Türk Lirası kurunu 3.80 olarak almıştık. Geride kalan 5 ayda, Türk Lirası yaklaşık %25 değer kaybederken, bizim işçimizin aldığı asgari ücret de diğer ülkelerle karşılaştırıldığında maalesef kuşa dönmüş oldu.

Almanya’da asgari ücret ne kadar?” sorusunun cevabını vermeden Almanya ile ülkemizin istihdam piyasalarını karşılaştırmakta fayda var. Ülkemizde işsizlik %10 üzerinde seyrediyor. Yani her 10 kişiden 1’i işsiz. Genç işsizliğinde ise bu rakam %20’lerin üzerine çıkıyor. Yani her 5 geçten birisi maalesef ne çalışıyor, ne okuyor, evde anasının babasının eline bakıyor. Aşağıdaki grafik Paraanaliz’den alınmıştır.

Türkiye İşsizlik Oranı

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da ise şu an işsizlik %5 seviyesine gerilemiş durumda. Nüfusu hemen hemen bizimle aynı olan ama öte yandan iş gücüne katılım oranı bizden çok daha yüksek olan Almanya’da çalışmak isteyen vatandaşların %95’i iş sahibi. Aşağıdaki grafik Bloomberg’den alınmıştır.

Almanya İşsizlik Oranı

Çalışanlarda da asgari ücretli oranımız çok yüksek. Ayrıca Dünya’nın en çalışkan milletlerinden biriyiz. Bir Avrupalının çalışma saati istisna olarak haftada 40 saati aşarken, bizim ülkemizdeki her iki emekçiden yaklaşık birisi haftada 50 saatin üzerinde çalışıyor. Aşağıdaki grafik Forbes’tan alınmıştır. Haftada 50 saatten fazla çalışan işçilerin toplam işçilere oranını gösterir. Yani ülkemizdeki işçilerin %43’ü haftada 50 saatten daha fazla çalışmaktadır.

türkiyede çalışma saatleri

İstihdam piyasası ve genel çalışma koşullarına bir göz attıktan sonra gelelim Almanya’daki asgari ücretin ne kadar olduğunu bulmaya.

Bildiğiniz gibi, ülkemizde asgari ücret 1.603 lira yani bugünün kuruyla, 291 Euro. Bir çalışanın haftada ortalama 40 saat, ayda da 160 saat çalıştığını varsayarsak, ki yukardaki grafikte de gördüğünüz üzere aylık çalışma saati neredeyse 200 saat, Türk işçisinin saatlik asgari ücreti 1.82 Euro’ya denk geliyor. (Asgari Ücret / Euro-TL kuru / Aylık Çalışma Saati = 1603 / 5.50 / 160).

Almanya’da asgari asgari ücret 1.498 Euro. Saatlik asgari ücret ise 8.84 Euro. Asgari ücret ile çalışan bir Alman işçisinin ayda 8.239 TL kazanırken, saatlik olarak ise 46 lira kazanmaktadır. Yani, Türk işçisinin alın teri akıtarak 1 ayda kazandığı parayı, asgari ücret ile çalışan bir Alman işçi 35 saatte yani 5 günden daha az sürede kazanmaktadır.

İçinizden ettiğiniz itirazları duyar gibi oluyor. “İyi de kardeşim, adam Euro kazanıyor ama Euro harcıyor.” Evet, kazancı da harcaması da Euro lakin alım gücü olarak da bir Alman işçisinin durumu Türk işçisinin neredeyse 5 katı. Nasıl mı?

Sınırlı bir kaç kaynağı saymazsak ülkemiz petrol üreticisi değil, ha keza Almanya da petrol üreticisi değil. Yani boyutları ve nüfusu birbirine yakın Türkiye ve Almanya, petrol ihtiyacını dışardan karşılamak zorunda. İlave olarak petrol kaynaklarına coğrafi olarak biz daha yakınız. Daha önce yazmış olduğumuz Almanya’da benzin fiyatları yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yazımızda da görebileceğiniz üzere Almanya’da benzin fiyatları ortalama 1.30 Euro civarında. Ülkemizde de 6.30 lira yani 1.15 Euro. Tabi burada bir istisna mevcut. Geride bıraktığımız haftalarda hem uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi hem de ülkemiz parasının yabancı paralara karşı değer kaybetmesi neticesinde hükümetimiz benzin fiyatını sabit tutarak, zam geldikçe ÖTV’yi azaltma yolunu seçti. Yani 24 Haziran seçimlerine kadar benzine zam yok. Bunun da Türkiye Cumhuriyet kamu bütçesine maliyetinin yarım milyar lirayı bulması bekleniyor. Detayları buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Asgari ücret ve benzin karşılaştırmamıza dönersek, asgari ücret ile çalışan bir Alman işçi aylığıyla aracına yaklaşık 1.150 litre benzin koyabilirken, Türk işçi ise 254 litre benzin alabiliyor. Yani Alman işçinin benzin cinsinden asgari ücreti Türk işçisinin neredeyse 4.5 katı. Hadi diyelim, benzinde böyle istisna bir fark oluştu, diğer harcama kalemlerine bakalım.

Geçen yıl bu zamanlar Fox TV’de yayınlanan bir haberde, Almanya ve Türkiye’nin sebze meyve fiyatları karşılaştırılmış ve bir Alman’ın sepetini bize göre daha ucuza doldurduğunu görmüştük. Hatta haberde bizim şu an yaptığımız gibi Almanya’da asgari ücret ile Almanya’da fiyatların ülkemiz ile karşılaştırılması verilmişti. Aşağıda  haberden bir kare görebilirsiniz. Haberin tamamını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

almanyada sebze fiyatları

Buraya kadar anlatılanlardan ve verilen kaynaklardan gördüğünüz üzere, Almanya’da asgari ücret ile çalışan bir işçi maalesef hem çalışma şartları hem de yaşam koşulları açısından Türk işçisinin çok önünde. Umarım ilerleyen zamanlarda iki ülke arasındaki farkın kapatılması için ülkemizde gerekli önlemler alınır.

Piyasalardaki yoğunluk nedeniyle uzun zamandır yazı yazma imkanı bulamamıştık. Bu yazıyı da okuyucularımızdan Özge Hanım’ın başka bir yazımızın altına bıraktığı yorumda söz verdiğimiz için bu haftaya yetiştirebildik. Okunduğumuzu bilmek bizi mutlu ediyor. Siz de bizleri takip ediyorsanız, aşağıda yer alan yorum bölümüne ufak da olsa bir not bırakırsanız, daha motive oluruz. Teşekkürler.

Comments
  1. MUSA SALMAN

    Merhabalar
    Bu yazinız için cok teşekkur ederim.
    Iktidar yanlısi bir mudurumun bana Almanyada asgari ucret bu kadar ev kirasindan haberin varmi sorusundan yola çikarak Turkiye ve almanya arasindaki farkı arastırma gereksinimi duydum. Bu yazınızla mudurume gereken cevabı verecegim

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.

  2. Yalçın babur

    Açtığınız konu bilgilendirme için teşekkürler. Ben başımızda olan iktidarın hiç bir halt çözeceğini inanmıyorum bu seneler sürer. Ben vatanımı seviyorum ama bu ülkeden gitmek içinde elimden yapmak için çabalıyorum. Almanyada yaşamak benim hayalim. Benimde insan yaşamaya hakkım var işsizim çalışsam bile hakkımızı alamıyoruz köle gibi çalışıyoruz. Çalışmaktan psikolojim bozuldu. Oyüzden gemide çalışmaya oradan yurtdışına gitmeye karar verdim Almanya hayalim gerçekleşebilir. Almanya vatandaşı olup ailemi buradan götürüp insan gibi hayat yaşarım allahın izniyle. Yeniden çok teşekkür ederim. Bizi bilgilendirdiğiniz için.

  3. MEHMET EMİN DUSAK

    Hocam kaleminize sağlık çok iyi bir makale olmuş.

    • Can Balkan

      Teveccühünüz, teşekkürler.

  4. Mehmet Kara

    Güzel bir çalışma
    Emeğinize sağlık
    Yaşam alanımızın darlığı
    Siyasî ve ekonomik motivasyon
    Eğitim medya kültür sanat
    Adaletsiz gelir liyakatsiz insanlar
    Söylenecek o kadar şey var ki
    Ülkem de yaşayıp ülkeme yabancı kalmak..
    Anlatacak güzel bir hikayemin olmayacağına kanaat getirdim
    Sağlıcakla kalın.

    • Can Balkan

      Yine de umudumuzu kaybetmeyelim Sayın Kara.

  5. Erhan

    Merhaba ben olaya biraz vatan millet kurtuluş savaşının lideri Atatürk’ün gözünden bakıyorum. Benim ilk önce kendim iyi durumda olmam gerekiyor ki ülkeme faydam olsun ki şuan ülkemdeyım ama Almanca öğreniyorum vize alabilmek için. burada gerçekten çok ciddi genç nüfus var ve hükümet bu gücü yönetemiyor çünkü yapılması gereken çok iş var. Yani ülkemi çok seviyorum bir faydam olacaksa nerede olduğumun önemi yok diye düşünüyorum.

  6. Alman İşçisi

    Almanya’da eskiden iyi para kazanıyorlarmış. Şimdi pek Almanya’ya rağbet kalmadı gibi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.