Apple 1 trilyon dolar değerine ulaşan ilk şirket oldu (ama kar marjları düşüyor)

Size Apple ile ilgili bir iyi bir de kötü haberim var. Önce iyi olandan başlayalım. 2 Ağustos 2018 tarihinde Apple hisseleri $207 dolar seviyesini aştı. Bu seviye ile birlikte Apple’ın toplam piyasa değeri de $1 trilyon dolar seviyesini aşmış oldu. Bu bir şirketin değerinin ulaşmış olduğu en yüksek seviye ve tarihte ilk kez yaşanıyor. Yani, her yıl değiştirdiğiniz iPhone’lar sonunda ulvi bir amaca hizmet etti. Tebrikler.

APPLE = $1,000,000,000,000.00 USD 

Finansinvest, Dünya Borsaları Bülteni’nde Apple’ın $1 trilyon dolar seviyesine ulaşmasını böyle duyurdu:

Elektronik devi Apple(AAPL), nihayet beklentiler dâhilinde dünkü kapanış fiyatı ile 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşmış oldu. Apple dün günü %2.9 yükselişle 207.39 fiyat seviyesinden kapattı.

Pension Partners’da Araştırma Direktörü olan Charlie Bilello’nun twitter hesabında paylaşmış olduğu aşağıdaki çalışmadan görebileceğiniz üzere, 2004 yılında $25 milyar dolar değerinde olan Apple, 14 yıl içerisinde 40 kat değerlenerek  $1 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Yani, 2004 yılının Kasım ayında $1000’lık Apple hissesi almış olsaydınız, yatırımınız bugün $40 bin dolara ulaşmış olacaktı. Yani 1 iPhone X parasına, bugün orta sınıf bir araç alabilecektiniz.

Apple Piyasa Değeri

Evet, iyi haberi duydunuz. Şimdi gelelim kötü habere. Apple’ın kar marjı düşüyor. Yani satış yapıp kasasına koyduğu her kuruştan artık daha az para kazanıyor. Yani masrafları artıyor. Bloomberg’de Shira Ovide imzasıyla yayımlanan yazıda aktarıldığına göre, Apple’ın kar marjı %26.6’ya düşmüş durumda. Yani, Apple $100 dolarlık satıştan $27 dolar kar ediyor. Aşağıdaki grafikten görebileceğiniz üzere, en son 2009 yılının 3. çeyreğinde bu seviyelerde gerçekleşen kar marjları sonraki 2012 yılında %36 ile zirvesine ulaşmış. Bugünse, %26.

Apple kar marjı

Şimdi içinizden diyebilirsiniz, “kardeşim %27 kar marjının neresi kötü?” Şöyle ki, S&P’de işlem gören hisse senetleri arasında, Apple kar marjı sıralamasında 113. sırada bulunuyor. Apple’ın kar marjı enerji içeceği üreten Monster Beverage‘dan bile kötü. Yani bir tarafta teknolojik ürünler satan Apple, diğer tarafta ise enerji içeceği üreten bir şirket. Teknoloji çağında Apple’ın daha karlı olmasını beklersiniz.

SP 500 şirketlerinin kar marjları karşılaştırması

Bloomberg’de yayımlanan yukarıdaki grafikte görebileceğiniz üzere, hepimizin cüzdanına bir kart sokmayı başarabilmiş Visa’nın kar marjı %64, PhilipMorris’in de sahibi olan sigara üreticisi Altria %50, hamburgerci McDonald’s %45 kar marjı ile çalışırken, Apple‘ın kar marjı ise %27. Her ne kadar Apple’ın cihazlarında kullandığı malzeme maliyetlerinin artıyor olması, Apple’ın kar marjının düşmesinin nedenlerinden biri olsa da, kar marjındaki azalışta en büyük paya sahip olan unsur araştırma-geliştirme giderleri.

5 yıl önce, Apple araştırma geliştirme için yıllık $4 milyar dolar harcıyordu. Bu tutar, Apple’ın satışlarının %3’üne karşılık geliyordu. Bugüne geldiğimizde ise Apple’ın araştırma-geliştirme faaliyetlerine ayırmış olduğu tutar şirketin satışlarının %5.3’ü. Apple, araştırma-geliştirme faaliyetlerine artık daha çok para harcıyor olsa da, hala diğer teknoloji devlerinin yanına pek yaklaşamıyor. Örneğin, Facebook‘un araştırma-geliştirme için harcamış olduğu tutar gelirlerinin %18’i iken, Google‘da bu rakam %15. Yani, Apple’ın inovasyon adına alacağı daha çok yol var diyebiliriz. Şayet, Apple araştırma-geliştirme için harcadığı paralarla ortaya fark yaratacak ürünler koyabilirse, ilerleyen zamanda bu Apple’ın hisse değerine de olumlu yansıyacaktır.

Bu konu ilginizi çektiyse, yurtdışında işlem gören hisse senetleri ile ilgili yaptığımız değerlemelerden bazılarına aşağıda verilen linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yurtdışı hisse senedi piyasaları ile ilgileniyor ve yurtdışından hisse senedi almak istiyorsanız, daha önce bu konuyla ilgili yazmış olduğumuz araştırmaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Apple hisse senedinin değerlemesi ile ilgili soru ve yorumlarınızı ise aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.