Banka Hesap Kapatma

Bugün Akbank’tan gelen mailde (aşağıya bir örneğini kopyalıyorum) kullanmadığım banka hesaplarım için eğer belirtilen süre içinde kapatmazsam, hesap işletim ücreti alınacağına ilişkin bir uyarı gördüm. Sonrasında, Akbank İnternet Şubesi’ne girerek kullanmadığım hesaplarımı kapadım. Şu an yalnızca, Akbank’a ait bir kredi kartı kullanıyorum. Onun da kullanım ücreti geldiğinde, çağrı merkezini arayıp, sorunsuzca ücret iadesini sağlayabiliyorum.

Aşağıda sıralanan hesaplarınız hareketsiz ve 04/03/2014 itibariyle bakiyesiz niteliktedir. Hesaplarınıza 26/04/2014 tarihinde 2013 II. Yarıyıl Hesap İşletim Ücreti yansıtılacaktır. Hesap İşletim Ücreti, Çatı/Nar hesaplar için 60 TL, diğer TL hesaplar için 55 TL, YP hesaplar için 15 EUR olacaktır.

Hesaplarınızı 26/04/2014 tarihine kadar kapatmanız halinde hesap işletim ücreti alınmayacaktır. Hesaplarınızı 444 25 25, Akbank Direkt İnternet, ATM’lerimiz ya da şubelerimiz kanalıyla herhangi bir ücret ödemeksizin kapatabilirsiniz.

Hesap kapama ve muafiyet koşulları için, şubelerimizden ve www.akbank.com/hiubilgi sayfasından bilgi alabilir, yukarıda belirtilen kanallar aracılığı ile işlem yapabilirsiniz.

Türkiye Bankalar Birliği’nin yayımladığı tebliğ gereğince, bankalar 180 günden uzun bir süre hareketsiz kalan yani kullanılmayan hesaplar için önce müşteriye hesaplarını kapatmaları yönünde uyarı yapıp, sonrasında ise eğer hesap kapatılmazsa hesap işletim ücreti alabiliyorlar.

Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplar hareketsiz hesap kabul edilir. Bu hesaplardan ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde ilave maliyete katlanmaksızın hesabı kapatma hakkının bulunduğu aksi takdirde bankanın ücret tahakkuk ettirebileceği ve/veya ürünü/hesabı/hizmeti kapatılabileceği hususunda bilgilendirme yapılır. Bu kapsamda yapılacak bilgilendirmelerde, 7’nci maddede belirtilen etkin yöntemler kullanılır.

Size herhangi bir bankadan buna benzer bir mail ya da mesaj gelirse, hemen kullanmadığınız hesapları kapatın. Hatta, mesaj bile gelmesini beklemeden, herhangi bir bankada kullanmadığınız ve aktif olmayan bir hesabınız varsa, hemen kapatın. Bazı bankalar internet şubesinden ya da çağrı merkezinden hesap kapatmaya izin verirken, bazı bankalar için banka hesap kapatma dilekçesi örneği ile banka şubesine başvurabilir ya da banka genel müdürlüklerine faks olarak gönderebilirsiniz. Kapatmadığınız banka hesaplarına, sizin haberiniz bile olmadan yansıtılacak hesap işletim ücreti, hesabınızda para da olmadığı için icralık olmanıza ve kredi notunuzun bozulmasına yol açabilir.

Comments
  1. Taha Çulcu

    Birçok bankada hesabım var kullanmadığım bunları nasıl teker teker kapatacağım bunun bir listeleme yolu yok mu?
    Banka ulaşamadım deyip işlem ücreti keserek yıllar sonra biriken parayla dava açabilir mi?

    Teşekkürler

    • Can Balkan

      Taha Bey,
      Maalesef, bütün bankalardaki hesapları listeleyebileceğiniz bir sistem mevcut değil. Bankalardaki hesaplarınızı tek tek iletişime geçerek kapatmak durumundasınız. Banka, borcu size tebliğ etmek durumunda. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi aracılığıyla tebligat adresinize bildirim yapılır. Özellikle kredili mevduat hesabınız olduğu banka hesaplarında ileride borç çıkabilme olasılığı mümkün. Kendinizi rahata almak için, hesap açmış olabileceğiniz bütün bankalara hesap kapama dilekçesi vermenizde fayda var.

  2. gÖKHAN

    Merhaba,

    Yıllardır kullanmadığım birkaç hesabım var. Bu hesaplarda KMH bakiyesi yoktu. Bu dönem içinde kredili mevduat hesabı tanımlayıp beni borçlandırmış olma ihtimalleri varmıdır?

    tşk

    • Can Balkan

      Gökhan Bey,
      Sözleşmenizde KMH açılışına ilişkin madde yoksa, sonradan KMH açılmamıştır. Ama kendinizi garantiye almak adına, ilgili bankaya başvurup hesabınızı kapatmanızda fayda var. Düşük bir olasılık olsa da, KMH hesabı tanımlı olmasa bile bankalar kullanılmayan hesaplar için tarafınıza bildirim yapıldıktan sonra, hesap hala kapatılmamışsa, hesap işletim ücreti tahsil edebilirler.

  3. kemal yılmaz

    Merhaba. Bir çok iş değiştirdim ve her iş yeri bankada maaş hesabı açtırdı. iş yerinin bankalara açtırdığı maaş hesaplarına bu yeni düzenlemeyle ücret kesiliyor mu? Yani bunları kapatmasam sorun olur mu? Teşekkürler.

    • Can Balkan

      Kemal Bey,
      Maaş hesapları, maaşınızı o bankadan aldığınız sürece maaş hesabı niteliğindedir. Maaş almayı bıraktıktan sonra, banka hesap işletim ücreti alabilir. Kullanılmayan hesapların kapatılmasında fayda var.

  4. betul

    bir tane kredi kartım vardı öğrencilik zamanımdan kalma uzunca bir süre düzenli ödeme yapamadım. en son borcu taksitlendirip tamamen kapattırdım 5 -6 ay önce. onun dışında iki adet maaş hesabım vardı farklı bankalardan. onlardan birinin avans hesabınıda borcunu ödeyip 8 ay önce kapattırdım. şuan tek bir bankada maaş hesabı kaldı,onada düzenli para girişi yapamadığım için eksiye düşüyor sürekli.kredi puanım diğer kartları kapattırdığım için yükselmiş midir? Şuan tek avans hesabıda kapattırıp bir süre bakalarla ilişiğimi keseceğim. onun dışında puanı yükseltmen için ne yapabilirim?

    • Can Balkan

      Betül Hanım,
      Bankalarla ilişkileri kesmek yerine, düzenli ilişkiler kurmak kredi puanını yükseltmek için daha iyi bir seçenek. Kredili mevduat hesaplarınızı kapatıyorsanız, en azından düzenli ödeme yaptığınız bir tane kredi kartınız aktif olarak kalsın. Ama aktif olan kredi kartınızın da ödemelerini çok düzgün yapın. Mümkünse, ayda ufak tefek bir kaç alışveriş için kullanın ve ilgili bankanın sizin adınıza olumlu bir şekilde Kredi Kayıt Bürosu’na bildirim yapmasını sağlayan. Düzenli ödemelerle geçen 6 ayın sonunda, puanınızın da yükseldiğini görmeye başlayacaksınız. Benim hikayemi okumak için linki tıklayabilirsiniz. https://paranya.com/kredi-puanimi-nasil-yukselttim/

  5. atıf güler

    Benim de bankalarda kullanmadığım hesaplar var. Fakat hiç birinden bir bilgelendirme almadım. Bilgilendirme yapmadan ve bana ulaşmadan böyle bir Ücret talep edilebilir mi? Teşekkürler.

    • Can Balkan

      Atıf Bey,
      Bankalar Birliği’nin tebliğine göre müşteriye 30 gün öncesinden haber verilmesi gerekiyor (eğer hesabınız hareketsizse). Ama ne olur olmaz, kullanılmadığınız banka hesaplarını kapatmakta fayda var. Az çok çalıştığınız bankaları biliyorsunuzdur. Bankalara dilekçe ile başvurarak hesaplarınızın kapatılmasını talep edebilirsiniz.

  6. zeynep

    mrb ben 2009 yılnda unıv gıttııgımde bana burs cıktı sadece 3 ay aldım snra bursum kesıldı akbank hesap actım sadece bursumu cekmek ıcın hesabı actım snra bır daha hıc bır ıslem yapmadım gecen sene gırdım kart blok dıyrdu yanı kartı atm ye koydugumda herhangı bır ıslem yapılmadı sıfreye bıle gırılmedı snra 1 yıl a kadar kapanır demıslerdı yaklasık 5 yıl gectı herhangı bır sey olurmu kartımı kesp atmstm ne yapmam lazım eger aktıfse herhangı bır kart ucretı odermıyrm lutfen cvplersnz sevnrm tsk

    • Can Balkan

      Zeynep Hanım,
      10 yıl geçip zamanaşımına uğramadıkça, hesaplar kendi kendine kapanmaz. Herhangi bir Akbank şubesine uğrayıp “AÇIK” hesabınızın olup olmadığını sorgulatın ve kapatılmasını için dilekçe/talimat verin. Bankalarda açık olan hesaplar için bankaların hesap kullanım ücreti alma hakları saklıdır. İsterlerse sizden bu ücreti tahsil edebilirler.

  7. ishak

    Daha ogrenciyken baska bir sehirde hesaplarim var ancak suan baska bir sehirde ikamet ediyorum.bu hesaplari kapatmam icin ne yapmam gerekiyor. Simdiden Teşekkürler

    • Can Balkan

      İshak Bey,
      İlgili bankanın şu an yaşadığınız şehirdeki şubesine hesaplarınızın kapatılması için başvurabilirsiniz, veya ilgili bankanın genel müdürlüğüne hitaben bir dilekçe yazabilirsiniz, veya ilgili bankanın çağrı merkezini arayıp hesabın kapatılmasını talep edebilirsiniz.

  8. fatih

    acaba bu kapatma işleminde ki dilekçe örneği nasıl olmalı ikincisi nereye başvuruyoruz bunlarla

  9. uguratas

    Hiç kullanmadığım hesabı nasıl kapatılır yardımcı olur musunuz? Tşklr.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Kullanmadığınız banka hesabını kapatmak için yapmanız gereken hesabınızın bulunduğu şubeye yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi bir dilekçe ile başvurmak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.