Dolar Neden Düşüyor?

2013 yılının Mayıs ayında, Fed eski başkanı Bernanke’nin parasal genişlemeyi sonlandırma planına ilişkin beyanları sonrası, ülkemizle birlikte bütün gelişmekte olan ülkelerden sıcak para çıkışı yaşandı. Buna ilave olarak, Gezi Parkı eylemleri ve 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun etkisiyle, Türk Lirası hızla değer kaybetti.

Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı, 2013 yılı sonunda Dolar’ın 1.92 TL olacağını beyan ederken, Dolar yılı 2.13 TL seviyesinden kapadı. 23 Ocak 2014 tarihinde, Dolar Türk Lirası karşısında 2.39 TL ile en yüksek seviyesine ulaştı. Sonrasında ise Merkez Bankası’ndan faiz artırım hamlesi geldi.

Bugün geldiğimiz noktada, Dolar/TL kuru serbest piyasada 2.07’li fiyatlardan işlem görüyor. Peki daha birkaç ay öncesine kadar 2.39 TL’yi gören Dolar neden düşüyor?

Bu soruyu cevaplamak için manşet.at güzel bir infografik hazırlamış. Burada 7 neden sıralanıyor. Bir fikir edinmek için incelemenizi tavsiye ederim. Ama doların düşmesindeki asıl neden, başlamasıyla aynı diyebiliriz.

Geçen yıl bu zamanlarda Bernanke’nin parasal genişlemenin sonlandırılacağına ilişkin açıklamaları Dolar’ın fitilini ateşlemişse, Fed Başkanı Janet Yellen’ın ABD’de yakın zamanda bir faiz artırımının olmayacağı açıklaması gelişmekte olan para birimlerinin tekrardan değerlenmesine yol açtı. Ek olarak, ülkemizdeki siyasal istikrarın “görece” tesis edilmiş olması da, yabancı yatırımcının hem tahvil hem de hisse senedi piyasasında net alıcı konumuna geçmesini sağladı. Böylelikle, yabancı yatırımcı yanında getirdiği Amerikan Dolar’larını Türk Lirası’na çevirdi. Arz talep dengesinde, Türk Lirası lehine bir talep oluşunca da Dolar, Türk Lirası karşısında tekrardan 2.10’lu seviyelerin altına geriledi.

Peki bundan sonra ne olur? Dolar ne zaman yükselir? Dolar daha da düşer mi?

Dolar Neden Dusuyor

Leave a Reply

Your email address will not be published.