EFT ile Havalenin Farkı

Bankacılık sisteminde en çok yapılan işlem para transferidir, yani EFT ve Havale. Bütün ticari faaliyetler için şirketler birbirlerine para gönderirler. Kimi zaman da müşteriler kira veya fatura gibi nedenlerle birbirilerine para transfer işlemi gerçekleştirirler. Bu işlemler EFT ya da Havale olarak gerçekleşir.

EFT ile Havalenin farkı nedir?

EFT ile Havalenin farkı; EFT işlemi başka bankalardaki hesaplar arasında gerçekleşen para transfer işlemiyken, Havale işlemi aynı bankadaki hesaplar arasında gerçekleşen işlemlerdir.

EFT ile havale işlemi arasındaki farkı bir örnekle açıklamaya çalışalım. Ahmet Bey, bir fabrikada işçi olarak çalışıyor ve maaşı Garanti Bankası‘na yatıyor. Ahmet Bey’in ev sahibi Mustafa Bey’in hesabı ise İş Bankası‘nda. Öte yandan, Ahmet Bey’in diğer şehirde üniversite okuyan kızı Betül’ün hesabı ise yine Garanti Bankası’nda.

Ahmet Bey’in maaşı her ayın ilk günü hesabına yatıyor. Ahmet Bey, Garanti Bankası’ndaki hesabına yatan maaşının bir kısmını kira ödemesi olarak Mustafa Bey’e EFT yaparken, bir kısmını da kızı Betül’e harçlık olarak havale yapıyor. Ahmet Bey maaşı yattıktan sonra Garanti Bankası internet şubesine giriyor ve önce Mustafa Bey’in İş Bankası’ndaki hesabına EFT yapıyor. Mustafa Bey’in hesabı diğer bankada olduğu için Ahmet Bey’in Mustafa Bey’e EFT yapması gerekiyor. Yani, Garanti Bankası’ndan İş Bankası’na EFT gerçekleşiyor.

EFT işlemi, Merkez Bankası bünyesinde bulunan Elektronik Fon Transferi merkezi aracılığıyla yapılır. Bankalar, müşterileri tarafından kendilerine iletilen EFT taleplerini önce bu merkeze iletirler. EFT Merkezi kendine gelen talepleri ilgili bankaya iletir. Alıcı banka da bu talebi değerlendirerek parayı kendi müşterisine geçer. Örneğimizde, Ahmet Bey ilk önce kendi bankası olan Garanti Bankası’na ”Ev sahibi Mustafa Bey’in İş Bankası’ndaki hesabına EFT yapılması” talimatını verdi. Garanti Bankası, Ahmet Bey’in bu talebini hesabında yeterli para olduğu için uygun görerek Merkez Bankası EFT merkezine iletti. Merkez Bankası da bu mesajı İş Bankası’na iletti. İş Bankası, Garanti Bankası’ndan Merkez Bankası aracılığıyla gelen bu EFT’yi müşteri Mustafa Bey’in hesabına aktardı. Böylelikle EFT işlemi gerçekleşmiş oldu.

Ahmet Bey, maaşı Garanti Bankası’na yattıktan sonra, ev sahibi Mustafa Bey’in İş Bankası’ndaki hesabına ev kirasını EFT yaptı. Daha sonra da bir kısmını kızı Betül’ün Garanti Bankası’ndaki bir başka hesabına havale yaptı. EFT işleminde para Merkez Bankası aracılığıyla iletilirken, havale işleminde banka kendi içerisinde bu para değişimi gerçekleştirir.

Havale işleminde para aynı banka içerisindeki hesaplar arasında hareket eder. Ahmet Bey’in Garanti Bankası’ndaki hesabı Gebze şubesindeyken, kızı Betül’ün hesabı Afyon şubesindedir. Bu durumda Ahmet Bey kızı Betül için Havale emrini veridkten sonra, para Ahmet Bey’in Gebze Şubesi’ndeki hesabından çıkarak Betül Hanım’ın Afyon Şubesi‘ndeki hesabına geçer. Bu işlem saniyeler içerisinde gerçekleşir.

Örneklerden de anlaşılacağı üzere EFT ile havale arasındaki fark, EFT işleminin farklı bankalar arasında gerçekleşmesiyken, havale işleminin aynı bankadaki farklı hesaplar arasında gerçekleşmesidir.

EFT ile havalenin farkına ilişkin görüş ve sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla iletebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.