Tatil Nasıl Yapılır?

Kar yağışının yurt genelinde etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte başta Instagram olmak üzere sosyal medya kar, battaniye, kahve fincanı eksenli romantizm kokan fotoğraflarla doldu taştı. Meğer millet ne kadar da özlemiş kış mevsimini. Benimse aklımda kızgın kumlar ve serin sular var. Madem, güneş kendini bizden epeyce bir süre saklayacak, biz de kendimizi ona hazırlayalım ki, tekrar kavuştuğumuzda keyfini çıkaralım. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak, tatilimi yaparken takip ettiğimi 6 adımı sıralamaya çalıştım:

 1)      Karar ver: Öncelikle tatilinizi nasıl geçirmek istediğinize karar verin. Deniz, kum, güneş tatili mi istiyorsunuz, muhteşem bir doğada kafa dinlemek mi, yeni yerler keşfetmek mi, yoksa memleket ziyareti mi? Unutmayın, patron sizsiniz ve bu tatili kesinlikle hak ettiniz. Şimdi gözlerinizi kapatın ve hayal edin, nerede olmak sizi daha mutlu edecek.

 2)      Araştır: Tatilinizi nasıl geçirmek istediğinize karar verdiyseniz, sırada seçenekleri gözden geçirme ve alternatifleri araştırma var. Nereye gitmek istiyorsunuz, gittiğiniz yerde hangi aktiviteler sizin için uygun, ne kadar bütçe ayırabilecek siniz? Araştırmalarınızı yaparken, bulduklarınızı bir kağıda ya da bilgisayarınızda word dokümanına kaydedin. Unutmayın, günümüz dünyasında seçenekler sonsuz. İnsanların zevklerine ve bütçelerine göre sayısız tatil seçeneği var. Peki bu seçeneklerden hangisi sizin için uygun? Bodrum mu, yoksa Maldivler mi? Rize Yaylaları mı, Kaz Dağları mı? Seçenekleri gözden geçirirken, tatil bütçenizi aklınızdan çıkarmayın. Her zaman için “daha ucuz” bir yolun olduğunu unutmayın.

3)      Planla: Bütçenize uygun tatile karar vermiş ve seçenekleri araştırmışsanız, şimdi sırada tatilin en meşakkatli ama aynı zamanda en motive edici kısmı olan planlama var. Öncelikle, iş yerinizden izninizi garantileyin. İleride yapacağınız rezervasyon iptallerinin size pahalıya patlayabileceğini unutmayın. İzin tarihleriniz belli olduktan sonra, bu tarihlere uygun olarak bütün tatilinizi planlayın. Ne zaman yola çıkacaksınız? Hangi ulaşım aracını kullanacaksınız? Nerelerde mola vereceksiniz? Nerede kalacaksınız? Yemeklerinizi nerede yiyeceksiniz? Vize ya da pasaport başvurularınızı ne zaman yapacaksınız?  Tatil öncesi alış verişe ne zaman çıkacaksınız? Tüm bu planlamayı, bir takvim üzerinde işaretleyin. Eğer yurtdışına çıkıyorsanız, gittiğiniz ülkenin ulusal veya dini bayramlarını, restoranların servis saatlerini, mağazaların kapanma zamanlarını göz önünde bulundurun. Bir sonraki adıma geçmeden önce, planınızın kusursuz olduğuna emin olun. Doğal afet, hava muhalefeti, grev, lokavt gibi kontrolünüz dışında gelişecek olaylar dışında planınıza sadık kalmaya çalışın.

tatil 4)      Satın Al: Bu adım paraları saçma vakti. Planlarınızdaki adımlara göre vize/pasaport – ulaşım – konaklama – yemek – müze/ören yerleri rezervasyonlarınızı yapın ve mümkün olanların ödemelerini yaparak satın alın. Unutmayın erken alan ve internetten alan her zaman kazanır.

 5)      Biriktir: Her ne kadar ulaşım ve konaklama gibi seyahatin en önemli kısımlarının ödemesini gerçekleştirmiş olsanız da, tatil esnasında nakit paraya ihtiyacınız olacağını unutmayın. Daha tatile çıkmanıza çok var. Her ay maaşınızın %10’unu tatil için ayırın. İnternet bankacılığı üzerinden “Tatil” isimli özel bir hesap oluşturun ve tatil için ayırdığınız bütçeyi burada biriktirin. Bu yöntem sizi motive edecektir. Eğer yurtdışına tatile gidiyorsanız ve gittiğiniz ülkenin para birimi ile bankanızda hesap açılıyor ise, birikimlerinizi bu para birimi ile gerçekleştirin. Böylelikle kur artışından etkilenmezsiniz.

 6)      Keyfini çıkar: Evet, göz açıp kapayıncaya kadar, düşlediğiniz tatilin zamanı gelmiş olacak. Siz artık hazırsınız. Aklınızda kusursuz bir tatil planı, elinizde otel/uçak rezervasyonları ve cebinizde sadece bu tatil için biriktirmiş olduğunuz para var. Şimdi derin bir nefes alın ve tatilin keyfini çıkarın. Son olarak, gereksiz harcamalar yapmayın ve sakın bütçenizin dışına çıkmayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published.