Ziraat Bankası Reklamı

1863 yılında ”Memleket Sandıkları” olarak kurulan Ziraat Bankası, bu yıl 152. yılını kutluyor. Televizyonda dönmeye başlayan, Çetin Tekindor’un seslendirdiği ve Ziraat Bankası’nın memleketin kuruluşuna ve gelişimine katkılarını anlatan ”neden” temalı reklam, izleyicileri de ikiye bölmüş durumda. Öncelikle reklamı izleyelim:

Ziraat Bankası 152. yıl reklam filminde, Banka’nın Milli Mücadele dönemine katkılarından başlayıp, sıtma salgınında ilaç dağıtması, eğitim ve ticaret hayatına katkıları, Ferman Dayı’nın oğlunun düğününün yapılması ile devam eden ve son olarak 3. köprü ve 3. havalimanı projelerinin finansmanına ulaşan süreçten bahsedilmekte. Reklamda “kimse yokken biz vardık” ile bankanın köklü yapısına ve hala kimsenin olmadığı 400 yerde şubesinin olmasıyla da memlekete diğer bankalardan farklı baktığına vurgu yapıyor. Reklamı izleyenlerden de Ziraat Bankası’nın neden bu fedakarlıkları yaptığını çözmesini bekliyor. Ama nafile bir uğraş, çünkü reklamın sonunda söylediği üzere 152 yaşımıza gelmeden niyesini anlayamayacağız.

Ziraat Bankası reklamını beğenenler, içerisindeki tarihi vurguları ve seslendirmelerin tüyleri diken diken yapmasından hoşlanırken; reklamı beğenmeyenler ise bunun bir iktidar propagandası olduğunu düşünmekte. Ben reklam ile ilgili yorum yapmak yerine, size dünyadan başka bir örnek sunmak istiyorum.

1765 yılında kurulan İngiliz Lloyds Bank da bu yıl 250. yılını kutluyor. Bu amaçla da bir reklam fikri çekmiş. Reklamın ana teması, Ziraat Bankası reklamında olduğu gibi, bankanın köklü oluşuna vurgu yapmak ve çeyrek binyıldır hayatınızın bir parçasıyız mesajını iletmek. Gelin Lloyds Bank’ın reklamını da izleyelim:

Reklamda kullanılan müzik Birdy’nin Wings şarkısının akustik versiyonu. Başkaca bir ses de duymuyoruz. Reklamın merkezinde ise Lloyds’un logosunda da olan siyah at var. Bu siyah at, tarımdan itfaiye hizmetlerine, savaştan ticarete, düğünden engellere insan hayatının merkezinde.

İki reklamın da benzer mesajlar vermeye çalıştığını düşünürsek, sizce hangi reklam daha güzel?

Öte yandan, Ziraat Bankası reklamı yayınlandıktan sonra, Ziraat Bankası’nın sahibi; Ziraat Bankası’nın kurucusu ve Ziraat Bankası’nın kuruluş yılı ile ilgili de bir çok soru almaya başladım. Yazımı noktalarken, bu sorulara da cevap vermek isterim.

Ziraat Bankası’nın sahibi kimdir? Burada yazdığım yazıda da belirttiğim üzere Ziraat Bankası, kamu bankasıdır. Yani Ziraat Bankası’nın sahibi devlettir.

Ziraat Bankası’nın kurucusu kimdir? Ziraat Bankası’nın kurucusu Mithat Paşa’dır. Reklamlarda gördüğünüz fesli amca, padişah falan değil Mithat Paşa yani Ziraat Bankası kurucusudur.

Ziraat Bankası’nın kuruluş tarihi nedir? Ziraat Bankası, Mithat Paşa tarafından 1863 yılında Memleket Sandıkları olarak kurulmuştur. Yani bizim köy sandığı diye bildiğimiz ve köylülerin ihtiyaçlarını bir tür imece ile karşılamak için kurdukları sandıklar, Ziraat Bankası’nın temelini oluşturmuştur. 15 Ağustos 1888 tarihinde ise , Ziraat Bankası resmi olarak kurulmuştur.

Ziraat Bankası ile ilgili yorum ve sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.