7 soru 7 cevap

Sitemi ziyaret eden okuyucuların çoğunluğu, Google ve Yandex gibi arama motorları üzerinden geliyorlar. Bazı okuyucularımız Google’a doğrudan sorusunu yazıp, çıkan arama sonuçlarına tıklayarak paranya.com’a geliyor. Bundan sonra, bu okuyucularımızın sorduğu sorulardan bazılarını seçerek, cevaplamaya çalışacağım. Böylelikle benzer aramaları yapanlar da kolay bir şekilde sorularının cevabına ulaşmış olacak. Sizlerin de başka soruları olursa, yazının altında yer alan yorum bölümünden kolayca iletebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Siz sorun, Can Balkan yanıtlasın…

Haydi şimdi gelin hep birlikte son 1 haftada sorulmuş 7 soruya 7 cevap verelim…

Soru 1 – Hesapta para varken kredi verirler mi?

Evet. Hesabınızda para olması bankalardan kredi çekmenize engel değildir. Hatta ne kadar çok para varsa, bankalar o kadar çok ister size kredi vermeyi. İş adamlarının bir çoğu işlerini, kendi varlıklarıyla değil bankalardan çektikleri krediler ile büyütürler. Siz de hesabınızda para varken, bankadan geliriniz ve kredi puanınıza bağlı olarak kredi çekebilirsiniz. Nasıl kredi çekebileceğinizi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Soru 2 –E-mevduat hesabının riski var mı?

Hayır. Türkiye’deki bir bankadan e-mevduat hesabı açtırmanın hiç bir riski yoktur yani e-mevduat hesapları güvenlidir. İnternet şubesi aracılığıyla açılan e-mevduat hesapları ile şubeden açılan mevduat hesapları aynı özelliklere sahiptir. E-mevduat’a bankalar çoğu zaman daha iyi faiz oranı verirler. Türkiye’de kurulu bir bankanın şubesinden açılmış hesaplar, 100 bin TL’ye kadar devletin (TMSF) güvencesi altındadır. Türkiye’deki ilk e-mevduat projelerinden olan enpara.com’a ilişkin olarak detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Soru 3 –Banka çalışanı kredi çıkmasını kolaylaştırabilir mi?

Evet. Gelir ve kredi sicilinizin uygunluğu doğrultusunda, sizi tanıyan bir banka çalışanı kredi işlemlerinizi kolaylaştırabilir. Bunun için kredi kullanırken ilk önce uzun yıllardır müşterisi olduğunuz bankanın şubesinden fiyat alın. Eğer koşullarda anlaşabilirseniz, şubeniz sizi tanıdığı için işlemlerin hızlı ve sorunsuz ilerlemesinde takipçi olacaktır. Nasıl kredi çekebileceğinizi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Soru 4 –Bireysel emekliliğin kredi notuna etkisi var mı?

Hayır. Bireysel emekliliğin maalesef kredi notuna bir etkisi yok. Kredi notu oluşurken, varlıklarınız değil yükümlülükleriniz yani borçlarınız dikkate alınıyor. Şu an için yalnızca bankalara ve finans kuruluşlarına olan borçlanız kredi notunuza etki ederken, ilerleyen zamanlarda elektrik, su, telefon fatura ödemeleriniz de kredi notunuza etki edebilir. Kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğinizi öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Soru 5 –Emekli maaşı bağlanana kaç para kredi veriyorlar?

Bir emeklinin ne kadar kredi çekebileceği, tamamen maaşına ve hangi bankadan kredi çektiğine bağlı olarak değişiyor. Örneğin Ziraat Bankası, maaşın 15 katına kadar kredi veriyorken, Finansbank 10 katına kadar kredi verebiliyor. PTT ile çeşitli bankaların yaptıkları kampanyalar ile, emekliler 50 bin TL’ye kadar kredi kullanabiliyorlar. Vakıfbank’ın PTT ile yaptığı kredi kampanyasının detaylarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Soru 6 –Takipteki kredimi kapattım, kredi puanım yükselir mi?

Evet. Takipteki kredinizi kapattıktan sonra, diğer kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabınızın ödemelerini düzenli yapmaya devam ederseniz, kredi puanınız zamanla yükselecektir. Kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğinizi öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Soru 7 –Bankalarla bozulan sicil ne zaman düzelir?

Bankalara, kredi, kredi kartı veya kredili mevduat hesabı borçlarımızı ödemediğimiz zaman, idari veya yasal takibe düşeriz. Bu durum kredi sicilimize işlenir. Kredi sicilimizin düzelmesi, takibe düşen borçlarımızı ödedikten sonra 5 yıl içerisinde gerçekleşir. Bu süre içerisinde diğer ödemelerimizi düzenli bir şekilde yaparsak, kredi notumuz daha erken yükselir ve tekrardan kredi çekebiliriz. Kredi notu düşük olanlara kredi veren bankaları öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Comments
  1. Bülent

    Hocam üç sorum olacak.

    Babam emekli. Ziraat bankasından maaş alıyor. Geçen yıl kredi kapatma kredisi dahilinde 90 ay 40.000 tl (2.000 tl sigorta ve masrafa gitti) farklı varlık şirketlerine ödeme yapıldı. 8.000 tl kadarı açıkta kaldı. Bunu ödemek için ayrıca kredi çekmek istiyoruz. Maaşı farklı bankalara taşırsak bir avantaj sağlarlar mı? Bu şekilde maaşı taşıyabiliyor muyuz? Aslında bu bankadaki borcu kapatarak ve 8.000 tllik ödemeyide ilave ederek başka bir bankaya taşımak gibi bir hayalimiz var ama imkansız gibi 🙂 Sizin görüşünüz nedir?

    İkinci sorum enpara ve nuvo gibi başka bankaların da ürünleri var mı? Yani hesap işletim ücreti olmayan, internet bankacılığından eft-havale için ücret ödemeyeceğimiz başka bankaların ürünleri var mı? Duyduğunuz kadarıyla bu şekilde ürün hazırlayan banka var mı?

    Son olarak siz objektif olarak hangi banka ile çalışmayı önerirsiniz? 🙂

    Teşekkürler

    • Can Balkan

      Bülent Bey,
      İlk olarak, anladığım kadarıyla babanızın kredi sicili kötü. Televizyonda reklamlarını gördüğünüz maaş taşıma kampanyalarının bir çoğu kredi sicili düzgün emekliler için. Eğer kredi sicilinde bir problem yoksa, Ziraat’ten de pek ala 8bin TL kredi çekebilirsiniz diye tahmin ediyorum. Sorunuzu biraz daha açarsanız, daha kolay yardımcı olabileceğim.

      İkinci sorunuza istinaden, mutluparam.com da verdiğiniz örnekler gibi. Ayrıca diğer bankaların da benzer ürünleri yakında görünür olacaktır. Örneğin DenizBank’ın Dijital Deniz’i (dijitaldeniz.com).

      Hangi banka ile çalışılmalı sorusuna verebileceğim tek cevap: hangisi işinize geliyorsa. Kredi çekecekseniz en ucuz kredi veren bankalara, mevduat sahibiyseniz mevduata en yüksek faizi veren bankalara yönelmek gerekir. Ülkemizdeki bankaların hizmet kalitesi anlamında rakiplerine üstünlük kurduğunu söylemek çok güç. Hemen hemen aynı hizmeti alıyorsunuz. Piyasa ve hedef koşullarına göre, bankaların oranları farklılaşabiliyor. Bunları yakalamak lazım. Ama, birşeyi unutmayalım. Eğer maaşlı çalışansanız, ilk önce maaş bankanız; ticaret ile iştigal ediyorsanız sizini işinizi en kolay halledecek, yeri geldiğinde çekinizi yazdırmadan idare edebilecek memurların olduğu banka tercih edilmelidir diye düşünüyorum.

      • Bülent

        Hocam yanıtınıza teşekkürler.

        Babamın kredi puanı 1200 civarındaydı sanırım. Dediğinizde haklısınız fakat faiz oranları açısından bankpozitif gibi bankaları denemek istiyoruz. Siz emeklilere özel fırsatlar sunan bankalardan bahsedince, bizim gibi olan kişiler için bilginiz dahilinde bir kampanya var mı diye sormak istemiştim 🙂 (maaşımızı ziraat bankasından alıyoruz ve bankayı değiştirmek istiyoruz fakat bu kredi elimizi bağlıyor)

        Mutluparamı bir yazınızdan, dijitaldenizi de şu anda öğrendim. Yalnız dijital deniz ürününde eft havale ücreti var mı bilmiyorum ama yıllık hesap işletim ücreti alındığını gördüm. Enpara ve nuvo da bu yok. Aslında bankalar hesap işletim ücreti olmayan ve eft havale ücreti almayan şubesiz hizmetler sunarsa çok güzel olur. Bizim için enpara ve nuvo yetiyor fakat bu iki bankanın bulunduğumuz yere yakın atmleri epey uzakta. Bu yüzden alternatif bu şekilde hizmet veren banka arıyoruz. İş Bankası umarım bu yönde bir hizmet başlatır.

        Yanıtınıza tekrar teşekkürler. Sayenizde yeni bankacılık ürünleriyle ilgili bilgimiz oluyor. Bu şekilde bilgilendirmeye lütfen devam edin 🙂

        • Bülent

          (düzeltme yapayım, “Siz emeklilere özel fırsatlar sunan bankalardan bahsedince, bizim gibi olan kişiler için bilginiz dahilinde bir kampanya var mı diye sormak istemiştim” derken aslında emeklilere özel borç transfer kredisi gibi bir takım özel avantajlar sunan veya bu yönde kampanyaları olan banka var mı demek istemiştim)

          • Can Balkan

            Bülent Bey merhaba,
            Babanızın kredi puanı gayet iyi. Doğrudan “borç transferi” olarak kampanya düzenleyen bir banka var mı bilmiyorum inanın. Lakin, eğer banka değiştirmek istiyorsanız, Deniz, Finans, Yapı Kredi, ING, Garanti ve Vakıfbank gibi emekli maaş transfer kampanyası düzenleyen bankaların şubeleri ile konuşup, hem emekli maaşını taşıdığı için promosyon alabilir, hem de daha uygun koşullarda kredinizi transfer etme imkanı bulabilirsiniz.

            Enpara’nın Türkiye’de öncülüğünü yaptığı, ki esasında ilk olarak BankPozitif tarafından uygulanan, “şubesiz bankacılık” modeli uzun yıllardır yurtdışında uygulanmaya çalışılıyor. Ülkemizde de internetin kapsamının genişlemesi ve yeni kuşağın bankacılık ürünleri ile tanışmasıyla, bu alanda daha büyük yatırımlar göreceğiz. Hayatında hiç banka şubesi görmeyecek olan, ya da hayatında hiç para ile temas etmeyecek olan bir nesil yetişiyor. Onları klasik yöntemlerle etkilemek çok mümkün değil.

            Yorumlarınız ve desteğiniz için teşekkürler, iyi çalışmalar.

  2. Barış er

    hazine bonoları bankalar acıga satar garantisi yoktur… Mevduatta karşılıksız olsada güvence vardır. Hatta ticari hesaba güvence olmadıgını bilerek yatıranlar ödendi . İmarbankasın. Da. Sadece hazine bonolar ı ödenmedi bunların adaletini

Leave a Reply

Your email address will not be published.