Bahşiş Vermek

Kuzey Amerika’da restoranlar özelinde konuşursak, çok kötü bir durumla karşılaşmamış iseniz, bahşiş bırakmanız şart. Normal bir yemek yedikten sonra, bahşiş bırakmazsanız garsondan azar işitme ihtimaliniz bile var. Bahşiş kurumsallaşmış durumda. Öyle ki, bahşişi kredi kartı ile bile ödeyebiliyorsunuz. Örneğin yazımın başında bahsettiğim 20 kuruş bahşiş hadisesinde, futbolcu aşağıda görebileceğiniz şekilde, hesaba eklemiş.bahşiş

Ülkemizde ise restoranlarda %10 bahşiş bırakmak oldukça kabul edilebilir. Bu yazılı olmayan kuralı iki durumda ihlal etmemizde bir sakınca bulunmuyor. Birincisi, eğer aldığınız hizmetten memnun kalmamışsanız bahşiş bırakmayabilir ve durumu işletme sahibine iletebilirsiniz. Çok kurumsal bir mekan değilse, muhtemelen sallamayacaklar ve arkanızdan küfredecekler. İkinci durum ise, zaten hesaba dahil edilen “servis ücreti” varsa, ekstradan bahşiş vermek tamamen aldığınız hizmetin kalitesine kalmıştır diyebiliriz.

Peki ben bahşiş konusuna nasıl yaklaşıyorum? Öncelikle eve siparişlerde, gelen kuryeye birkaç lira vermekten imtina etmiyorum. 18 liralık bir sipariş vermişsem, 20 lira verip üzerini beklemiyorum mesela. Restoranda ise hesabın yüzde onu kadar bahşiş bırakmaya çalışıyorum. Eğer özel bir yemek yemiş ve iyi de hizmet almışsam, bahşiş oranım da artıyor. Yeme-içme dışında özel hizmet aldığım saç kesme, ayakkabı boyatma ya da masaj gibi hizmetlerde, %20 civarında bahşiş bırakmaya özen gösteriyorum. Bahşiş kültürüne karşı olmamak ile birlikte, sunulan kötü bir hizmet için bahşiş bırakmaya da gönlüm el vermiyor maalesef. Böyle durumlarda, para üzeri geldiğinde 50 kuruş bile kalsın istemiyorum.

Sizlerde durumlar nasıl? Bahşişe inanıyor musunuz? Bahşiş vermek gerekli midir? Bahşiş vermek caiz midir? Hangi durumlarda bahşiş veriyorsunuz? Hangi durumlarda bahşiş vermek istemiyorsunuz? Görüşlerinizi ve tecrübelerinizi aşağıdaki yorum bölümü aracılığıyla, tüm okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Cemal Süreya’nın “üstü kalsın”ı ile noktalayalım yazımızı…

Ölüyorum tanrım
Bu da oldu işte.

Her ölüm erken ölümdür
Biliyorum tanrım.

Ama, ayrıca, aldığın şu hayat
Fena değildir...

Üstü kalsın...

 

1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.