Kredi Kartı Taksit Sayısı Sınırı
Dünya’da ‘taksit`i en cok seven ülke bizizdir herhalde. Daha kredi kartları icat olmadan, mobilyayı, beyaz eşyayı senetle alır, ayakkabıcıya manifaturacıya ise yazdırır, aydan aya öderdik. Daha sonra kredi kartları çıktı. Bankalar her köşe başına bir stand koyarak bizleri kredi kartı sahibi yaptılar. Daha önce senetle veya sözle yaptığımız alışverişleri kredi kartı ile yapar olduk. Üzerine puanlar, miller, hediyeler kazandık. Öte yandan, bazılarımız sanki hiç ödemeyecekmiş gibi alişveriş yaptı; bazılarımız ise işsiz kaldı kredi kartına yüklendi. Böylelikle daha önceden esnafa olan borçlar bankalara kaydı.
Günümüzde kredi kartı, Türkiye ekonomisi için büyük bir öneme sahip. Artık hemen hemen her yerde kredi kartı kullanıyoruz. Ekonomi için bu denli öneme sahip kredi kartlarının kullanımına ilişkin düzenlemeler ise BDDK tarafından yapılıyor. 2014 yılı başında BDDK, artan cari açığın önüne geçilebilmesini sağlamak amacıyla kredi kartı taksit sayısına sınırlama getirdi. Evet, cari açık ile kredi kartı taksit sınırının ne alakası var diye soruyorsunuz. Şöyle ki, cebimizdeki kredi kartlarının limitlerini genellikle Iphone ya da Samsung’un yeni çıkan modellerini alırken dolduruyorduk. Ne Iphone ne de Samsung ülkemizde üretilmediği için, bunları yurtdışından ithal ediyor ve kıymeti bugünlerde iyice artan dolarlarımızı telefon yenilemeye gömüyorduk. Kredi kartı taksit sayısı sınırlaması ile insanların cep telefonu almaktan vazgeçeceğini düşünenler ise bulunan yeni yöntemleri gördükten sonra fena halde yanıldıklarını anladılar.
BDDK’nın 1 Şubat 2014 tarihinden bu yana geçerli olan düzenlemesine göre kredi kartı taksit sayısı 9 ile sınırlı. Yani bir t-shirt alip 12 ayda ödeyemiyorsunuz. (Gerçi benim gecen yıl alıp hala taksitini ödediğim pantolonum var da…) Kredi kartında 9 taksit sınırına ek olarak cep telefonu, telekomünikasyon, gıda, kuyumculuk ve akaryakıt harcamalarında ise taksit yasağı getirildi. Daha sonra Kuyumcular Odası’nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde kuyumculukta taksit sayısı 4’e çıkarıldı.
Yaklaşık 1.5 yıldır devam eden kredi kartı taksit sayısı sınırlaması, ekonomideki kötü gidişi iç talep artışı ile durdurmak isteyen ekonomi yönetiminin kredi kartı taksit sayısını yeniden artırması gündemde. BDDK’nın Bankalar Birliği ile yaptığı görüşmeler neticesinde kredi kartı taksit sayısı sınırlamasının yakın zamanda tekrardan 12’ye çıkarılması bekleniyor. Kredi kartı taksit sınırlamasına ek olarak, ihtiyaç kredilerinde uygulanan 36 ay taksit sınırının da tekrardan 48 aya çıkarılması gündemde. Ama bugün sorarsanız “kredi kartına en fazla kaç taksit” diye, 9 taksit diyebiliriz.
Her ne kadar kredi kartı taksit sayısının artırılmasi tüketici lehine bir durum gibi görünse de siz değerli okuyuculara naçizane tavsiyem bugünlerde zaruri ihtiyaçlarınız dışında kredi kartınızı pek kullanmamanız yönünde olur.