Kredi kartı borcu olan kişi ölürse ne olur?

Hayatta kesin olan iki şey var, ölüm ve vergiler.

Her ne kadar bu söz Amerikalıların olsa da ülkemizde yaşayan vatandaşlar için de durum farksız değil. Ölümden de vergiden de kaçış yok. Öte yandan da hayat devam ediyor. Gülüyor, eğleniyor, yemek yiyor, alışveriş yapıyor, yani para harcıyoruz. Genellikle de harcadığımız para bizim değil bankanın oluyor. Yani alışverişlerimizde kredi kartı kullanıyoruz. Ay içerisinde kullandığımız kredi kartlarını hesap özeti geldikten sonra ödüyor ve tekrar harcıyoruz. Bu döngü böyle devam ediyor. Ta ki ölene kadar… Peki, ölünce kredi kartı borcu ne oluyor?

Bu yazıyı okuyorsanız, muhtemel üç nedeni var.

İlk seçenek, yakın zamanda bir yakınınızı kaybettiniz ve rahmetlinin kredi kartı borçlarının vefatından sonra ne olacağını araştırıyorsunuz. Başınız sağolsun.

İkinci seçenek, kredi kartı borçlarınız var ve bunalmış durumdasınız, intihar etmeyi düşünüyorsunuz ama öldükten sonra yakınlarınıza yük olmamak için “kredi kartı borçları ölünce ne oluyor?” diye araştırıyorsunuz. İntihar bir çözüm değil. Borçlar için muhakkak bir çıkar yol bulunur. Yapmayın.

Üçüncü seçenek ise kredi kartı olan bir yakınınızı öldürmeyi düşünüyorsunuz, ölünce kredi kartı borcu bana kalır mı endişesi içerisindesiniz. Hem yakalanırsınız hem de borç size kalır. Yapmayın.

Kredi kartı borcu olan kişi vefat ederse ne olur?

Kredi kartı borcu veya herhangi bir borç vefat nedeniyle silinmez, iptal olmaz, vefat eden kişinin mirasçılarına kalır. Mirasçısı olarak siz bu borcu üstlenebilir veya reddedebilirsiniz. Lakin reddettiğiniz takdirde yalnızca borcu değil rahmetlinin varsa malı mülkünü de red etmek durumunda kalıyorsunuz. Buyrun detaylarıyla anlatalım.

Yakınınız vefatı durumunda ilk yapmanız gereken Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nden ölen kişinin herhangi bir sigortasının olup olmadığını öğrenmek.

Hepimizin başına gelmiştir. Çok yoğun bir anımızda telefonumuz çalar ve hattın diğer ucunda bir ses bize bir şeyler anlatır, farkında olmadan bir takım işlemleri onaylamış oluruz. Bu işlemlerden biri de sigorta poliçesi olabilir. Dolayısıyla kişi vefatından önce herhangi bir sigorta poliçesi satın almış ise sigorta ile ölen kişinin kredi kartı borçları ödenebilir. Sigorta poliçesinin kopyalarını Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nden veya doğrudan ilgili sigorta şirketinden talep edebilirsiniz. Bu işlemleri bir avukat aracılığıyla yapmak size fayda sağlayabilir. En azından sigortanın kapsamını öğrenebilirsiniz. Çünkü bazı poliçeler yalnızca kredi kartı limiti veya söz gelimi vefat durumunda 10 bin lira tazminat şartı ile sınırlıyken bazı hayat sigortaları poliçelerinde üst limit daha yüksek olabiliyor. Ayrıca özellikle özel sektörde çalışırken vefat eden kişiler için çalıştığı şirketler de bazen hayat sigortası düzenlemiş olabiliyorlar. Bu sigortaların kapsamı da çok daha geniş oluyor. Eğer böyle bir sigorta varsa, ölen kişinin kredi kartı borçlarının ödenmesine ilave olarak mirasçılarına ilave pay da kalabilir.

Vefat eden kişi adına düzenlenmiş herhangi bir sigorta yoksa, mirasçıları için 2 seçenek bulunmaktadır:

1- Ölen kişinin kredi kartı borçlarını ödemek.

2- Redd-i miras.

Kredi kartı borcu olan kişi ölürse mirasçıları borcu bankaya ödeyebilirler ya da bütün mirası redderek, borç ödemek durumunda kalmazlar. Eğer mirası reddetmek istiyorsanız, ret beyanınızı 3 ay içerisinde yapmanız gerekmektedir. Ayrıca ret beyanınız koşulsuz olmalıdır. Yani mirastan payınıza düşen malı mülkü alıp, borçlardan vazgeçemezsiniz. İlave olarak üç ayın aşıldığı durumlarda hükmen red yoluna gidilebilir. Hükmen red için ölen kişi tereke yani borca batık durumda olmalıdır. Yani ölen kişinin üzerine kayıtlı malı mülkü sattığınızda dahi borçları karşılayamayacak durumda olunmalıdır. Redd-i miras yolunu seçmeden evvel muhakkak bir avukattan yardım alınız.

“Kredi kartı borcu olan kişi ölürse ne olur?” sorusuna bütün yönleriyle yanıt vermeye çalıştık. Konuyla ilgili yorum, görüş ve sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.