2017 yılının en popüler ICO’ları

Blockchain, Bitcoin, Ethereum, ICO… Bu terimler 2017 yılında icat olmadı ama bir çoğumuz bu kelimelerle geride bıraktığımız yıl tanıştık. 2017 yılı tam anlamıyla dijital paranın yılı oldu diyebiliriz. Özellikle Bitcoin’in akıl almaz yükselişi gözlerin bir anda sanal para birimlerine dönmesine neden oldu. Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada kripto para birimlerine ilginin arttığı bir yıl oldu 2017.

Sanal paralara artan ilgiden en çok nasiplenen de ICO’lar oldu. (“ICO Nedir?” sorusunun cevabını verdiğimiz yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.) ICO, yani initial coin offering, girişimlerin yatırım toplamak için kullandığı bir yöntem. Bu yöntem le 2017 yılında $3.5 milyar doların üzerinde para toplandı ve girişimlere aktarıldı.

Bu yazımızda 2017 yılınan en çok para toplamayı başarabilmiş yatırımlarını inceleyeceğiz. Bakalım 2017 yılının en popüleri hangi ICO olmuş?

1. Filecoin

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Filecoin, Eylül ayında gerçekleştirdiği ICO ile $257 milyon dolar toplayarak, 2017 yılında en çok fon toplamayı başaran ICO oldu. Filecoin, blockchain tabanlı veri depolaması üzerine çalışıyor. (“Blockchain Nedir?” sorusunun cevabını verdiğimiz yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)

2. Tezos

Arthur Breitman ve karısı Kathleen Breitman tarafından Amerika Birleşik Devletleri merkezli olarak kurulan Tezos, Temmuz ayında gerçekleştirdiği ICO ile $232 milyon dolar toplamayı başardı. Ancak Tezos’un bağlı bulunduğu şirket ve fonların toplandığı vakıf arasında gerilim hale devam ediyor ve bu gelişmeler Tezos’un piyasaya çıkmasını da geciktiriyor. Tezos, Bitcoin ve Ethereum gibi bir blockchain teknolojisi.

3. Bancor

İsrail merkezli Bancor protokolü, Haziran ayında gerçekleştirdiği ICO ile $153 milyon dolar topladı. Bancor protokolü, Ethereum için merkezi olmayan bir likidite teknolojisi sunuyor.

4. Polkadot

Ekim ayında gerçekleştirdiği ICO ile $145 milyon dolar toplamayı başaran İsviçre merkezli Polkadot girişimi insanların aynı anda birden fazla blockchain kullanmalarına imkan veren bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

5. Status

İsviçre merkezli Status, Ethereum’un kullanımını kolaylaştıran bir arayüz sunuyor. Haziran ayında gerçekleştirdikleri ICO ile $107 milyon dolar topladılar.

6. Qash

Japonya merkezli Qash, Kasım ayında yaptığı ICO ile $106 milyon dolar toplamayı başardı. 2017 yılı içerisinde yapılan ICO’lar içerisinde benim de en çok ilgimi çeken girişimlerden biri oaln Qash, World Book isimli bir işlem platformu aracılığıyla sanal para birimlerinin alım satımına imkan verecek likidite sağlamayı amaçlıyor. Finans sektöründe çalışan biri olarak likiditenin her türlü piyasa için en önemli unsur olduğunun farkındayım. Dolayısıyla, Qash şayet sanal para birimleri için likidite sorununu ortadan kaldırmayı başarabilirse, kendi değerinde de büyük artış olacaktır.

qash ICO

7. Kin

Ted Livingston tarafından Kanada merkezli olarak kurulan Kin, Eylül ayında gerçekleştirdiği ICO ile $98 milyon dolar topladı. Kin, Kuzey Amerika’da oldukça yaygın olarak kullanılan video mesaj aplikasyonu Kik’in sanal para birimi.

8. TenX

Sanal para birimlerinin ön ödemeli bir kart aracılığıyla harcanmasına imkan veren Singapur merkezli TenX, Haziran ayında gerçekleştirdiği ICO ile $80 milyon dolar toplamayı başardı.

9. WAX

Amerika Birleşik Devletleri merkezli WAX, Kasım ayında gerçekleştirdiği ICO ile $68 milyon dolar topladı ve şu anda tokenları dağıtım sürecinde. Bilgisayar oyunlarına meraklıların bileceği Opskins isimli platformun kurucuları tarafından geliştirilen WAX, oyuncuların sahibi oldukları sanal varlıkları komisyonsuz alıp satmalarına imkan sağlayacak bir teknoloji.

10. SALT

Amerika Birleşik Devletleri merkezli SALT, Ağustos ayında gerçekleştirdiği dijital para arzı ile $48 milyon dolar topladı. Sanal paralarınızı elden çıkarmadan, kredi olarak kullandırma imkanı sunan SALT, bir bankacı olarak beni heyecanlandıran projelerden biri diyebilirim.

2017 yılında gerçekleştirilen ICO’lardan en çok para toplamayı başarabilen 10 tanesini inceledik. Yatırım tavsiyesi olarak değil ama geleceğe bir not bırakmak adına bu 10 girişimden en çok gelecek gördüklerim Qash ve SALT diyebilirim. Qash, sanal paralar için likiditeyi artırırken, SALT da sanal paralarınızı teminat vererek kredi kullanmanıza imkan sunuyor. Finans piyasasının içerisinde biri olarak, bu iki projenin ilgimi çekmesinin nedeni elbette finansal çözümler sunarak sanal para birimlerinin kullanım alanlarını artırmaları. Bakalım gelecek ne gösterecek?

2017 yılında gerçekleşen ICO’lar ile ilgili yaptığımız derlemeye ilişkin soru ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.