2019 Borç Yapılandırma Kredisi
2019 yılının ilk 2 haftasını geride bırakırken, milyonlarca kredi ve kredi kartı borçlusunu ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kredi kartı borçlarının yapılandırmasına ilişkin verdiği müjdenin akabinde Ziraat Bankası ve VakıfBank borç yapılandırmaya ilişkin ürünlerini açıkladılar. Her iki bankanın da %1.10 ve %1.20 faiz oranlarıyla 60 aya kadar varan vadelerle sundukları krediler, özellikle kredi kartı borçları gecikmede olanlar için büyük fırsat sunuyor.
Ziraat Bankası borç yapılandırma kredisini Birleştiren İhtiyaç Kredisi olarak açıklarken, VakıfBank ise Yanındaki Güç Paketi adı ile duyurdu. Her iki devlet bankasının da sunmuş olduğu borç taksitlendirme imkanına ilişkin detaylardan söz edeceğiz.
Ziraat Bankası borç yapılandırma kredisini inceledeğimizde, bu kredi ürününün yalnızca kredi kartı borçlarının transferinin hedef aldığını görüyoruz. Ziraat Bankası yapılandırma kredisi yalnızca gecikmedeki kredi kartı borçları için geçerli. Yani kredi veya kredi kartınız takibe düşmüşse veya icralık olmuşsanız maalesef Ziraat Bankası borç yapılandırma kredisinden faydalanmanız mümkün değil. Öte yandan, Ziraat Bankası yapılandırma kredisini yalnızca kendi müşterilerine değil, diğer müşterilere de sunuyor. Söz gelimi siz Garanti Bankası ve DenizBank’tan aldığınız kredi kartlarının borçlarını ödemekte güçlük çekiyorsanız, Ziraat Bankası’na başvurup kredi kartı borç yapılandırma kredisi kullanmanız mümkün.
Ziraat Bankası kredi kartı borç yapılandırmasına ilişkin olarak bir diğer istisna ise borçların yalnızca 31 Aralık 2018 tarihine kadar olan kısmını yapılandırmak mümkün olacak. Yıl sonu itibarıyla gecikmedeki kredi kartı borç bakiyelerinizi Ziraat Bankası’nın borç yapılandırma ürününü kullanarak yapılandırmanız mümkün.
Borç yapılandırma kredisi ile ilgili başka bir istisna ise kullandırılacak ihtiyaç kredisinin vadesinin 60 aya kadar uzatılabilmesi. Normalde ihtiyaç kredileri için vade 36 ay ile sınırlıyken, bu ürüne özel olarak 60 ay vadeli kredi kullanabilmek mümkün.
Aylık kredi faizlerinin %2.5 seviyelerini geçtiği bu ortamda, Ziraat Bankası Birleştiren İhtiyaç Kredisi’nin %1.10 gibi düşük bir faiz oranından sunuyor. 24 aya kadar vadelerde, faiz oranı %1.10 iken 60 aya varan kredilerde ise faiz oranı %1.20 olarak uygulanıyor. Bu da kredinin ortalama yıllık maliyetinin %17 ila %18 seviyelerinde olduğunu gösteriyor.
%1.10 faiz oranı 24 ay vadeli 10 bin lira tutarındaki borç kapatma kredisinin aylık taksiti 489 lira olarak gerçekleşiyor. Diğer vadeler ve faiz oranları için detaylı faiz hesaplamalarını görmek için burayı tıklayabilirsiniz.
Ziraat Bankası Birleştiren İhtiyaç Kredisi ürününü özetlersek kredinin yalnızca gecikmedeki kredi kartı borçları için geçerli olduğunu ve takipteki kredi ve kredi kartlarını kapsamadığını görüyoruz. İlave olarak krediye konu olacak gecikmedeki borçların 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle geçerli olan bakiyeleri için kredi kullanabilmek mümkün. Öte yandan normal ihtiyaç kredilerinde vade 36 ay ile sınırlıyken, borç yapılandırma kredi vadesinin 60 aya kadar çıktığını görüyoruz. Son olarak en büyük avantaj ise piyasa faizlerinin altında sunulan kredi faiz oranları. Şu an piyasada faizler aylık %2.5 civarındayken, borç transferi kredisini kullandığınızda %1.10 faiz oranından bile yararlanmanız mümkün.
Ziraat Bankası borç yapılandırma kredisini detaylı inceledikten sonra, bir diğer devlet bankası olan VakıfBank’ın bugün detaylarını duyurmuş olduğu benzer özellikteki krediye de bir bakalım.
VakıfBank Yanındaki Güç Paketi ismi ile duyurulan kredi yapılandırma ürünü, eğer şartlar değişmezse şu an için yalnızca VakıfBank müşterilerinin faydalanabileceği bir borç yapılandırma kredisi olarak duyuruldu. Buna göre hali hazırda VakıfBank müşterisi olan ve VakıfBank’ta veya diğer bankalarda gecikmiş kredi kartı bulunan tüketiciler, bireysel kredi kartı ödeme kolaylığı kampanyasından faydalanabiliyorlar.
Kredi kartı borçlularına ilave olarak VakıfBank’ın takipteki kredi alacaklarından da faizleri sildiğini görüyoruz. Yine yalnızca VakıfBank takipteki kredi müşterilerinin faydalanabileceği bu imkan için de son başvuru tarihi 30 Nisan 2019 olarak belirtilmiş.
VakıfBank’ın yine kendi müşterilerine sunmuş olduğu bir diğer imkan da düşük faizli yapılandırma kampanyası. Buna göre, 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla 31 günden daha fazla gecikmesi olan kredi müşterileri de borçlarını 3 ay ödemesiz 36 aya varan vadelerle taksitlendirme imkanı bulabiliyor.
Tüm bunlara ilave olarak VakıfBank düşük faizli yapılandırma kredisinin faiz oranlarının da Ziraat Bankası ile bire bir aynı olarak duyurulduğunu görüyoruz. VakıfBank da Ziraat Bankası gibi 24 ay vadeli kredilerde %1.10 faiz uygularken, 24 ile 60 ay arası vadelerde %1.20 oranında faiz uygulamaktadır.
Söz gelimi 48 ay vadeli 50 bin lira kredinizi düşük faizlerle yapılandırdığınızda, ödeyeceğinzi aylık taksit miktarı 1.450 lira olacaktır. Diğer vade ve faiz oranları ile düşük faizli yapılandırma kredisi taksitini görmek için burayı tıklayabilirsiniz.
Gecikmedeki ve takipteki kredi kartı borçları bir çok tüketici için uzun zamandır ciddi bir sorun teşkil ediyordu. Umarım Ziraat Bankası ve VakıfBank’ın uyguladıkları düşük faizli yapılandırma kredilerinden olabildiğince fazla tüketici yararlanma imkanı bulur ve az da olsa vatandaşın sırtındaki yük hafifler.
2019 borç yapılandırma kredilerine ilişkin sorularınız varsa aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Örneğin “13.600 lira kredi kartı borcum var. 60 ay yapılandırmak istiyorum. Aylık taksiti ne olur?” gibisinden hesap gerektiren soruları bizlere iletebilirsiniz. Mail adresiniz başkaları tarafından görülmeyecektir. Sorunuzun cevabı ise en kısa sürede mail adresinize iletilecektir.
Can Bey merhaba.
Tüketici kredilerimde gecikmeye düşmüştüm. Seçim öncesi yapılandırma imkanlarından yararlanarak 3 kredi yapılandırdım. aslında 4 ama biri TBB Risk Merkezinde yapılandırma olarak görünmüyor. Normal kredi olarak girilmiş. Her neyse bu süreçte ne kredilerimi ne de 1 tane olan kredi kartı ödememi aksatmadım. Yapılandırma sonucu 1 olan kredi puanım 2 ayda 700lere çıktı. Şu an 1000 puanı geçtiğini düşünüyorum. Bankaya yeni kredi için başvurduğumda başvurumu alacaklarını kamu görevlisi olduğum için kredi çıkabileceğini söylüyorlar ancak mevcut kredilerim yapılandırma kodu ile girildiği için sistemlerinin kredi girişine müsaade etmediğini belirtiyorlar. Sormak istediğim şu. Bu yapılandırma kredileri bitmeden ben başka kredi kullanamayacak mıyım? Bunun bir düzenli ödeme sınırı yok mu? Mesela 3 ay, 5 ay her neyse düzenli ödenirse sistem onu normal kredi gibi görür durumu yok mu? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Belki kredilerinizi yapılandırdığınız bankada sorun yaşayabilirsiniz, ancak diğer bankalardan size kredi vermeye gönüllü olanlar çıkabilir. Ancak piyasadaki bozulmadan dolayı bankalar özellikle problemli müşterilere yeni kredi kullandırmaya pek hevesli değiller. Siz yine de şansınızı 4 ay sonra tekrar başka bankadan deneyin.
Çok teşekkür ederim.