Garanti Bankası Kimin?

Garanti Bankası, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Ankaralı 103 tüccar tarafından kurulmuş, 1950 yılında genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmıştır. 1970’li yıllarda Garanti Bankası’nın çoğunluk hisselerine sahip Koç ve Sabancı aileleri paylarını Doğuş Grubu’na satmış ve Garanti Bankası 1983 yılında tamamen Doğuş Grubu‘nun kontrolüne geçmiştir.

Doğuş Grubu, NTV, Star ve TV8 sahipliği ile bilinirken, medyanın yanı sıra enerjiden, inşaata, turizmden, otomotive, yeme-içme sektöründen perakendeye kadar çeşitli sektörlerde de faaliyet göstermektedir. Meşhur tuz serpme hareketi ile meşhur olan Nusr-et‘in ortağıdır. Ayrıca, Wolkswagen Grubu‘nun Türkiye genel distribütörüdür.

2005 yılında, Doğuş Grubu Garanti Bankası hisselerinin bir kısmını General Electric‘e satmış ve GE ile stratejik ortak olmuştur. 2011 yılına gelindiyse GE, finansal kriz nedeniyle finans alanındaki yatırımlarını elden çıkarma kararı almış ve Garanti Bankası hisselerini İspanyol BBVA grubuna devretmiştir. BBVA yani Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A. ilave satın almalarla 2017 yılı itibarıyla Garanti Bankası hisselerinin %49.85‘ine sahip olmuştur.

Özetle, “Garanti Bankası’nın sahibi kim?” ya da “Garanti Bankası kimin?” diye sorarsanız İspanyol BBVA grubunun diyebiliriz.

garanti bankasının sahibi kim

 

Yukarıda grafikte göreceğiniz üzere Garanti Bankası’nın yaklaşık yarısı BBVA grubuna aitken diğer yarısı ise halka açıktır. BBVA grubu İspanya merkezli bir finans grubu olarak Meksika’da ve Güney Amerika’da faaliyet göstermektedir. Peki halka açık ne demek?

Türkiye’deki Bankaların Sahipleri

Halka açık, bir şirketin hisselerinin borsada işlem görmesi anlamına gelir. Garanti Bankası’nın hisselerinin yarısı Borsa İstanbul‘da işlem görmektedir. Yani dileyen herkes Garanti Bankası yatırımcısı olabilir. Madem “Garanti Bankası’nın sahibi kim?” sorusuna yanıt ararken, Borsa’ya kadar geldik, bu hafta Borsa’da ender rastlanan olaylara değinmeden geçmeyelim.

Geride bıraktığımız hafta, Türkiye piyasaları için tarihi bir nitelik taşıyor. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeni kabinenin duyurulmasının ardından, Garanti Bankası’ndan başta olmak üzere, bir çok hisse senedinde yabancıların satışlarını gördük. Buna paralel olarak, döviz piyasaları da yeni rekorlar kırdı.

Garanti Bankası Borsa Grafiği

Garanti Bankası’nın yukarıdaki grafiğinden de göreceğiniz üzere, 9 Temmuz 2018 Pazartesi günü, 1 adet Garanti hissesi 8.57 lira idi. Bugün, yani 13 Temmuz 2018 tarihinde ise 1 adet Garanti Bankası hissesinin değeri 6.92 lira. Garanti Bankası, 4 gün içinde %20 değer kaybetmiş durumda. Bu değer kaybının en önemli nedeni olarak, yabancı yatırımcıların satışları gösteriliyor. Yani, elinde Garanti Bankası hissesi bulunan yabancı kişi ve kurumlar, bu hisseleri yoğun bir şekilde sattıkları için Garanti Bankası hisseleri bu kadar sert düşüş gösterdi.

İşlemlerin ilk gününde satışlara bakıldığında maliye eski bakanın Mehmet Şimşek’in de bakan olmadan önce görev yaptığı Merrill Lynch olarak görünürken, takaslar netleştikten sonra satışın Deutsche Bank’ta tutulan Garanti Bankası hisselerinden yapıldığını gördük. 4 işlem gününde 111 milyon adet Garanti Bankası hissesi Deutsche Bank aracılığıyla işlem yapan yatırımcılar tarafından satılmış durumda. Yani neredeyse 1 milyar TL‘lik Garanti Bankası hissesi bu hafta içinde el değiştirdi.

Burada anlattığım uzun açıklamalardan da göreceğiniz üzere Garanti Bankası halka açık bir şirket ve dileyen herkes Garanti Bankası ortağı olabilir. Örneğin, pazartesi günü gidip hisse senedi alım satımı yapan bir aracı kurumda hesap açtırıp, 7 lira veya işlem yaptığınız günkü bedeli her neyse ödeyerek Garanti Bankası’nın 1 adet hissesini alabilir ve Garanti Bankası ortağı olabilirsiniz. Bu 1 adet hisse senedi ile Garanti Bankası’nın Genel Kurul‘una katılıp soru sorabilir ve yönetimi sorgulayabilirsiniz. Halka açık bir şirket olarak kamuyu aydınlatma kapsamında Garanti Bankası’nın Yatırımcı İlişkileri veya diğer yöneticileri sorularınıza cevap vermek durumundadırlar.

Garanti Bankası’nın sahipleri konusunda soru ve yorumlarınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Comments
  1. Aytuğ

    tesadüf okudum yazınızı yazmayayım dedim ama üstat bir yazının içeriği bu kadar mı yanlış Bilgi içerir hiç mi araştırmadınız. Öyle 1 lot hisse alıp sonra o şirketin yönetim kuruluna hesap sorulabiliyor mu… birde tv 8 ile doğuş gurubunun ne alakası var mng holdingin bir kuruluşuydu. bunu yayınlamayın lütfen ama en azından yanlış bilgide vermeyin derim ben tabi yinede siz bilirsiniz

    • Can Balkan

      Merhaba,

      Yorumunuzu yayınladım. Teşekkürler. Ancak, yazıda herhangi bir hatalı bilgi olduğunu düşünmüyorum. Eğer bir şirketin ortağıysanız, ortaklık oranınınızdan bağımsız olarak, şirketin Genel Kurul’una katılabilir ve usuller gereğince istediğiniz soruyu sorup, Yönetim Kurulu’ndan hesap sorabilirsiniz. Fiziksel olarak da katılmanıza gerek yok. e-GKS yöntemi ile elektronik olarak Genel Kurul’u takip edip, görüşlerinizi ve varsa şerhlerinizi iletebilirsiniz. Velhasıl söylediğimde hatalı bir taraf yok.

      https://www.mkk.com.tr/tr/content/Yatirimci-Hizmetleri/e-GENEL-KURUL

      Gelelim, TV8 meselesine… Bu yazıyı Temmuz 2018 tarihinde kaleme almışım ve o tarihte Şahenk, TV8 ortaklarındandı. Acun, MNG grubundan aldı, daha sonra da Şahenk ortak oldu. Buyrun onun da kaynağı…

      https://www.capital.com.tr/is-dunyasi/soylesiler/sahenk-acun-ilicaliya-ortak-oldu

Leave a Reply

Your email address will not be published.