Bireysel Emeklilik Sisteminin Faydaları
Durumun daha net anlaşılabilmesi adına kendi durumumu aktarayım. 5 yıldır iş hayatındayım ve bir bankada çalışıyorum. Etrafımdaki çoğu insan bireysel emeklilik katkı payı ödüyor. Ben de tam 4 yıl boyunca “bu ay başlıyorum” diyerek durmadan erteledim. Hiçbir bahanem de yoktu. Evet, aldığım para yetmiyordu, ama gereksiz de çok fazla harcamam vardı. Neyse, geçen yıl Ocak ayında, aldığım “Yeni Yıl” kararları çerçevesinde ilk yaptığım şeylerden biri de sözleşme imzalamak oldu. Yılın ilk 6 ayında 105 TL, daha sonra da 112 TL katkı payı ödedim. Bu tutarlar kredi kartımdan otomatik olarak çekildi. Normalde bu sisteme girmemiş olsaydım, şu anda bireysel emeklilik fonlarımdaki 1,200 TL yerine, dolabımda birkaç gömlek, ya da daha büyük ekran bir televizyonum olacaktı. Eğer yıl içerisinde doğru fonlara yatırım yapmış olabilseydim, muhtemelen 1,500 TL’yi geçecekti, ama öngörülerim gerçekleşmediği için karsız bir şekilde tamamlamış oldum bu yılı. Ek getiri sağlamamış olsam da, en azından biriktirmiş olduğum bir tutar var. Ayrıca yukarıda anlattığım vergi avantajı sayesinde bordroma vergi indirimi olarak yansıyan 300 TL’lik de bir tutar var, bunu saymıyorum bile. (2013 yılına kadar ücretliler, çalışanlar ve beyanname verenler, vergi dilimleri doğrultusunda devlet katkısını vergi indirimi olarak alıyorlardı) Siz de benim gibi, para biriktiremeyenlerdenseniz, kesinlikle bireysel emeklilik sizin için biçilmiş kaftan.
Güven & Denetim & Şeffaflık: Bireysel emeklilik sistemindeki bütün unsurlar denetim altında. Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu gibi düzenleyici ve denetleyici kurumları, bireysel emeklilik şirketleri ve fonların faaliyetlerini hiçbir usulsüzlüğe mahal vermeyecek şekilde yakinen takip ediyorlar. Ayrıca Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından da şirketlerin faaliyetleri günlük olarak takip ediliyor. Bireysel emeklilik fonlarınız şirketler bünyesinde değil, Takasbank’ta saklanıyor. (Bireysel emeklilik şirketinizin size vereceği Takasbank şifreniz ile Takasbank’ın internet sayfasından da fonlarınızın takibini gerçekleştirebilirsiniz.) Bu denetim unsurlarının dışında fon varlıkları haciz ya da rehin edilemezler. Burada sistem katılımcılarının aklından çıkarmamaları gereken bir nokta var ki, BES satıcıları tarafından sanki katkı payları üzerinde “devlet güvencesi” varmış gibi aksettirilse de, burada devletin denetim dışında herhangi bir fonksiyonu yoktur. Diyelim ki hisse fonlarına yatırdığınız tutarlar, piyasaların kötü gitmesi nedeniyle eridi, devletten herhangi bir talebiniz olamaz. Öte yandan, bir BES şirketinin batması, paranızın battığı anlamına gelmez, çünkü sizin fonlarınız Takasbank nezdindedir. Yasal olarak bir devlet güvencesi bulunmasa da hükümetin bu sistemi bir tasarruf aracı olarak kullanmak isteği ortada ve sisteme bir halel gelmesini önleyeceklerdir. Gönül rahatlığıyla, yatırımlarınızı BES’e yönlendirebilirsiniz. Katkı paylarını yatırıp, risk iştahınıza göre fon dağılımınızı gerçekleştirdikten sonra tek yapmanız gereken mutlu bir geleceğe kendinizi hazırlamak…
Peki sizin yatırımlarınız ne durumda? Kaç yıldır sistemdesiniz? Ne kadar yatırmışsınız? Şimdi ne kadarınız var? Hangi fonları tercih ediyorsunuz?
Iyi günler Can bey
Iki senedir Alianz Bes sistemindeyim tasarruf yapiyorum diye mutlu oldugum kadar karamsarliga düstügüm anlar oluyor.
Risk almayan fonlara yatirim yapiyorum yil sonunda tek çekimle ödüyorum mesela bu dönem minimum yatirayim derken suan en yuksek Orlando yatirayim katkipayi cok yatirilsin diye sizce dogrumu yapiyorum.
Simdid en tesekkür ederim.
Saygilar H.Yildirim
Halime Hanım merhaba,
Maddi durumunuz el verdiği müddetçe devlet katkı payından en üst seviyede yararlanmak için katkı payı ödemesini olabildiğince yüksek yapmak oldukça mantıklı görünüyor. Öte yandan, eğer yaşınız genç ise ve uzun yıllar sistemde kalmayı düşünüyorsanız yatırım danışmanlarının da tavsiyesi ile fonlarınızın bir kısmını riskli fonlara yönlendirebilirsiniz.
Merhaba
31 yaşındayım ve yılbaşı itibari ile çalıştığım şirket sebebiyle zorunlu bes e girdim. Ama kalmakta kararsızım. 56 yaş çok uzun geliyor parayı almak için. 56 yaşını beklemeden 10 yıl sistemde kaldıktan sonra çıkarsam ne kadar kar ederim. Devletin verdiği katkıyı almak için en az ne kadar kalmak lazım sistemde
Murat Bey merhaba,
Öncelikle bireysel emeklilik sistemindeki birikimlerinizden elde edeceğiniz getiri tamamen fon seçiminize bağlıdır. Genel olarak erken yaşta girenler için riskli fonların seçilmesi, yaşı ilerledikçe de fonların daha risksiz olanlara aktarılması tavsiye edilir.
Bireysel emeklilik devlet katkısı hakedişi 3 yıldan sonra başlamaktadır. Sistemde 3-6 yıl arası kalanlara devlet katkısının %15’i ödenir. 6-10 yıl kalanlara ise devlet katkısının %35’i ödenir. 10 yıldan fazla kalanlar ise eğer 56 yaşından daha gençse devlet katkısının %60’ını alırlar. 56 yaşını doldurduysa tamamına hak kazanırlar. Sizin durumunuzda sistemde 10 yıl kalmanız durumunda devlet katkısının %60’ını alabileceksiniz.
Para biriktirme alışkanlığınız yoksa sistemde kalmanızı tavsiye ederim. Pek farkında olmadan yavaş yavaş kenarda bir para birikiyor. Zamanı gelince bir yaraya derman olur.
Ben 38 yaşındayım 2018 Şubat ayından itibaren bes adına benim aylığımdan 75 tl kesiliyor ben nekadar bir zaman kalırsam bu sistemde devletin 100 de 25 inden faydalana bilirim ve 10 yıla ne kadar para ala bilirim teşekkürler
Merhaba,
BES’ten 56 yaşında emekli olduğunuzda devlet katkısını kesintisiz almaya hak kazanırsınız. 10 yıl kalırsanız, devlet katkısının %60’ını alırsınız. 6 yıl kalırsanız, %35’ini alırsınız. 3 yıl kalırsanız, 15’ini alırsınız. Yani diyelim ki 3 yıl sonunda 1000 lira devlet katkısı kazandınız. 3. yılda ayrılırsanız, bu paranın yalnızca 150 lirasını alabilirsiniz. 10 yıl kalırsanız, 600 lirasını ve emekli olursanız tamamını alabilirsiniz.
Sistemde 10 yıl kaldığınızda, yatırdığınız katkı payı tutarı 9 bin lira olacak.
Bu 9 bin lira için devlet size 2.250 lira ek katkı yapacak.
10. yılda ayrıldığınız için bu katkının %60’ını alabileceksiniz. Yani 1.350 lira.
Katkı paylarınızın yatırıma dönüşmesinden ortalama 847 lira getiri elde edersiniz.
Devlet katkısının fon getirisi de 290 lira olur.
Bunları alt alta topladığımızda
9.000 + 1.350 + 847 + 290 = 11.487 TL
47 yaşındayım. 56 yaşına 9 yılı kalmış bir çalışan olarak, aylık 139 TL BES kesintisi olacaktır. Benim durumumda bu kesinti bir avantaj sağlayacak mı? Kesintisiz 10 yıl olamamaktadır.
Sorun değil. 57 yaşında çıkarsınız isterseniz. Daha uzun kalma şansınız da var. Tabi ki avantajlı. Bütçeniz birikim yapmaya uygunsa şu an için en uygun yaşta olduğunuzu söyleyebilirim.
Ben bes zorunlu olmaya basladigi anda katildm bu sisteme yaklasik 3 yil oldu ne icin girdim neden girdm bende bilmiyorum bilen birini bulmusken soriyim dedim.. simdi ben diyelm ki 10 yil devam ettim ama is hayatim yok diyelim her ay duzenli odemelerimi de yapiyorum farzedelim bu 10 yilin sonunda devletin bana diyelim ki 3 binliralik faydasi oldu benimde 90 bin tl birikmisim oldu devletin verdigiyle 93 bin olcak diyelim ki ayrildim bu sistemden 93 binimi alip cikabiliyomuyum alsam da ben 3 bin icin mi 10 yil boyunca o paraya dokunmamis olcam yani
Devlet katkısı %25. Bu katkının hepsini alabilmek için 56 yaşınıza kadar beklemek zorundasınız. 10 yılın sonunda elbette birikimleriniz ve devlet katkısının %60’ını alarak sistemden ayrılabilirsiniz. BEn BES’in birikim yapmayı beceremeyen vatandaşlar için çok faydalı olduğu inancındayım.
Suan 28 yasindayim 200 lira ile basladim 214 ile devam ediyorum eklemek istedim tesekkurler :))
Merhaba Can Bey,
Bu site hala aktif midir? 54 yasindayim ve 17.05.2006 da baslattigim Koc Alianz BES emeklilik birikimimi 11.06.2013 de AXA hayat emeklilige aktardim ve orada iki police halinde devam edilmis ama giris ilk giris tarihim alinmis. Cikmak istedigimi belirttigimde bana yili doldurdugumu ama yasi doldurmadigim bu nedenle Devlet katkisi hak edis oranimin %35 oldugunu bilgi ettiler. Eger sisteme ilk giris esas alindi ise bu %60 olmali diye sizin daha onceki yanitlarinizda ogrendim. Axa ile yaptigim police tarihi 12.7.2013. Bu durumda ne onerirsiniz?