Kredi çekip yurt dışına kaçmak
Son zamanlarda özellikle “beyaz yakalı” dediğimiz emekçi kesimde yurt dışına yerleşme eğilimi mevcut. Genellikle ülkedeki politik durumdan rahatsız olan beyaz yakalı çalışanlar, kendilerine Türkiye’de bir gelecek görmedikleri için yurt dışına yerleşmeye çalışıyorlar. Tabii giderken de yanlarında çokca nakit bulundurmak niyetindeler. Kredi notları da yüksek olduğu için şeytan dürtüyor: “Kredi çekip yurt dışına kaçsam ne olur?”.
Normalde yasa ve etik dışı veya dolandırıcılık eğilimindeki konularla ilgili yazı yazmamaya özen gösteriyorum. Lakin hem kendi yakın çevremden hem de okurlardan kredi çekip yurt dışına kaçmak ile ilgili çok fazla soru alınca, bu konuyla ilgili görüşlerimi yazmak istedim.
Şu anda hali hazırda bir ofiste tam zamanlı olarak çalıştığınızı ve aylık 5 bin lira kazandığınızı düşünelim. Hollanda’da bir iş buldunuz ve vizenizin çıkmasını bekliyorsunuz. Bu sırada da aklınızda acaba yurt dışına çıkmadan kredi çeksem ne olur diye düşünüyorsunuz. Kredi notunuz ve geliriniz yüksek. Rahatlıkla 100 bin lira veya daha fazla kredi çekebilecek durumdasınız. Birikiminiz yok. Dolayısıyla çekeceğiniz bu kredi sizi yurt dışı tecrübenizde maddi açıdan oldukça rahatlatacak. Peki ya kredi taksitleri? Acaba krediyi geri ödemeseniz ne olur?
Kredi çekip yurt dışına kaçtığınızda başınıza gelebilecek olası senaryoları yazalım.
1- Yurt dışına yerleştikten sonra eğer üst üste 3 taksit ödemesi yapmazsanız krediniz takibe düşecektir.
2- Krediniz takip aşamasına gelmeden önce anneniz veya babanızın aynı bankada hesabı varsa veya bilgiler bir şekilde ulaşılabilir durumdaysa banka çağrı merkezinden çokca aranıp taciz edilecekler. Yasalara göre sizin borcunuzla ilgili bilginin birinci derece yakınlarınıza dahi verilmemesi gerekirken, bunu pek takan olmayacak maalesef.
3- Krediniz takibe düştükten sonra banka avukatları İcra Müdürlüğü kanalıyla haciz işlemleri başlatacak.
4- Bütün bankalara “bloke yazısı” gidecek. Eğer Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde her hangi bir bankada hesabınız varsa tutara bloke konulup icra dosyanıza aktarılacak.
5- İlerleyen zamanlarda Türkiye’ye yapacağınız para gönderme alma işlemlerinde hesaplarınız blokeli olduğu için sıkıntı yaşayacaksınız.
6- Taşıt veya ev arsa gibi bir taşınmaza ait tapu kaydınız varsa banka avukatları taşıtın veya taşınmazın İcra’dan satışını gerçekleştireceklerdir.
7- Olası bir veraset intikalinde yani miras kalması durumunda intikal eden nakit veya mallara haciz uygulanabilecek.
8- Yurt dışında tutunamayıp bir şekilde Türkiye’ye dönmeye karar verdiğinizde, işe başlar başlamaz iş vereninize haciz yazısı gidecek. Muhtemelen maaş hesabınıza bloke konulacak.
9- Kredi notunuz berbat durumda olacağı için ev, araba ya da herhangi bir ihtiyacınız için bir müddet Türkiye’den kredi çekmeniz zorlaşacak. Hatta operatörlerden taahhütlü iPhone bile alamayacaksınız.
10- Yeniden bir hayat kurduğunuzda takıp kaçtığınız borcu faiziyle beraber ödeyecek, ilaveten avukat masraflarına da katlanmak durumunda kalacaksınız.
Gördüğünüz gibi kredi çekip yurt dışına kaçmak pek de parlak bir fikir değil. Tabi eğer geride bıraktığınız kimse yoksa, hayatınızın geri kalanında Türkiye ile hiç bir şekilde para alış verişinde bulunmayacaksanız ve şartlar ne olursa olsun geri dönmemeyi göze alıyorsanız deneyin. Yine de bilerek ve isteyerek böyle bir hareket yapmanın dolandırıcılık eylemi olduğunu unutmayın.
Kredi kullanıp yurt dışına kaçmak konusuyla ilgili görüş, soru ve yorumlarınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Vay be:) demek tek benim aklıma gelmemiş:) teşekkür ederim Harika bir yazı olmuş
Uygulamadığınız iyi olmuş. Sizin temettüler sizi zengin edecek zaten. 🙂
Bu yazdıklarınızdan çıkan sonuç Türkiye’ye dönme veya para gönderme durumu yoksa hiçbir şey olmuyor. Yıllarca eşek yüküyle alamadığımız hizmetlerin bedelini ödedim, tahsil etme vakti geldi.
Bahsi geçen suistimali genelde körfez ülkelerinde ucuz iş gücü olarak çalışan hintliler yapmakta, bölgede çalıştığım için biliyorum, ülkelerine dönmeden önce krediyi çekip kayıplara karışıyorlar, hindistanda kim kimi bulacak orası malum.
Bu suistimal maalesef herhangi bir ülkeden gitmeyi kafasına koymuş ve bir daha dönmemeye kararlı kimseler tarafından dünyanın hemen hemen her ülkesinde yapılıyor. Onun için de bankalara göçmenlere kredi verirken daha isteksiz davranabiliyorlar.
Hocam ben yurtdışında yaşıyorum burda kredi çekebilecek durumdayım krediyi çekip türkiyeye kaçsam sonuçları ne olur beni türkiyede bulabilirler mi yada tc şikayet durumunda benim mal varlığıma el koyabilir mi yabancı ülkeler bizim ülkemizden çalanları geri vermiyorlar bizimkiler verir mi
ulan bu hep aklıma gelmişti baya bir para çekip yurt dışında izini kaybetmek çok iyi olurdu lan mükemmel bir plan yapacan 😀
Merhaba ben yurt dışında sözleşmeli çalışıyorum. Maaşlarımız burdaki bankaya yatıyor ve bizlere kredi kartı veriyorlar. Ben burdaki kredi kartından nakit avans çeksem türkiyede karşıma çıkar mı. Bu ülkede hiç bir bagım yok tekrar gelmeyide düşünmüyorum. Şimdiden teşekkürler.
Bana bir silah verin banka soyayım.
Bana bir banka verin, DÜNYAYI SOYAYIM…
merhaba,
yurt dışında birileriyle ortak şirket kurucaz ve çoğunluk hisse ve şirket müdürlüğü yabancı da olacak, benim kontrolümün dışında herhangi bir sıkıntıda borcun benim Türkiye’deki mal varlığıma olumsuz etkisi olur mu acaba?
Merhaba,
Kuracağınız ülke kanunlarına göre değişse de genellikle limited şirketlerde hissedarların sorumluluğu sermayedeki payları kadardır. Dolayısı ile bir sıkıntı çıkmaz. Ancak dikkatli olun lütfen, yüzyüze tanışmadığınız insanlarla bu tip ilişkilere girmenizi tavsiye etmem.