Kredi Sicil Affı Çıktı mı?

Sicil affı çıktı mı?”, ”Kredi kartı sicil affı çıkacak mı?” ve ”Kredi sicil affı ne zaman çıkacak?” diye soranlara bir SON DAKİKA gelişmesi olarak duyuralım. Bekleyenlerin gözü aydın. Sicil affı torba yasa ile birlikte meclise sunuldu. 2017 yılında yasalaşması beklenen sicil affı Türkiye’de 10 milyonun üzerinde kişiyi ilgilendiriyor.

Peki sicil affından nasıl yararlanacaksınız? Sicil affı başvurusu nasıl yapılır? 2017 kredi sicil affı ile tekrar kredi çekebilir misiniz? Sicil affı ile kredi notu düzelir mi? Tüm bunların cevabını sicil affı yazımız içerisinde bulabileceksiniz.

Sicil affı, daha önce kredi veya kredi kartlarını borçlarını ödemekte güçlük çekip takibe düşmüş olan tüketici ve esnafların kredi sicilllerini temizlemeye yönelik bir tasarıdır. Sicil affı ile birlikte, şu an için bankalardan kredi çekemeyen veya kredi kartı alamayan tüketicilerin tekrardan sisteme kazandırılması hedeflenmektedir. Sicil affı ile tüketiciler kara listeden çıkarılacak ve böylelikle kara listedeki kişilere kredi kullandırdığı için bankalara herhangi bir sorumluluk yüklenemeyecek. Planlar bu şekilde.

Kredi sicil affı her ne kadar kulağa hoş gelse ve milyonlarca insanda bir umut yaratsa da bir hayal kırıklığına neden olabilir. Neden mi? Sicil affı ile müşterilerin varsa Risk Merkezi‘ndeki kayıtları siliniyor. Yani halk arasında ”kara liste” diye tabir edilen liste sıfırlanıyor. Ama öte yandan, hem bankaların kendi kayıtları hem de Findeks gibi kredi notu sağlayan platformlardaki kayıtlar korunmaya devam ediyor. Bu kanun ile yalnızca bankaların kredi sicili kötü olan müşterilere kredi sağlamalarının önündeki engel kalkmış oluyor. Ama yine de kredi verip vermeme kararı her zamanki gibi bankanın kendisine bırakılıyor. Bu durumda Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıfbank gibi kamu bankalarının hem kredi genişlemesine katkıda bulunmak hem de ekonomik durgunluğu biraz azaltmak için kredi musluklarını açacaklarını tahmin ediyoruz ama öte yandan diğer özel bankalar kara listede bulunan müşterilere kredi vermekte yine isteksiz davranabilirler. Umarım yanılırız ve 2017 sicil affı ile birlikte bankalar nezdinde de yeni bir sayfa açılır ve 10 milyonun üzerindeki tüketici tekrardan sisteme kazandırılmış olur.

Öte yandan sicil affından yararlanmak için şartlar konusunda da bir takım duyumlar alınmaktadır. Komisyondan geçen ve yasalaşması beklenen sicil affından yararlanmak için yasa yürürlüğü girdikten sonra 6 ay içerisinde borcunuzun tamamını ödemeniz veya yeniden yapılandırmanız gerekmektedir.

Tüm bunlara ilave olarak kredi sicil affı düzenlemesinin asıl amacının özellikle KOBİlere rahat nefes aldırmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda, kredi sicil affının çıkmasıyla, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kullandırılacak kredilerde aranan kredi sicilinin temiz olması şartı da karşılanmış olacak. Böylelikle, kamu bankalarına ilave olarak Kredi Garanti Fonu ile kredi kullandıran özel bankalar da esnaflara rahatlıkla kredi kullandırabilecekler.

Sicil affı kanununun 2017 yılı içinde yasalaşması beklenirken kara listede bulunanların kafasındaki bir diğer soru da ”Sicil affı sonrası kredi notu yükselir mi?”. Kara liste kayıtları Risk Merkezi bünyesinde takip edilmekteyeken, kredi notu ise Findeks tarafından veriliyor. Sicil affı yasalaşınca kara listedeki tüketicilerin kredi notlarında doğrudan bir artış meydana gelmeyebilir. Ama dolaylı yoldan kredi notunu yükseltmek imkanı doğabilir. Nasıl mı? Yukarıda da bahsettiğim üzere sicil affı her ne kadar bankalara bir zorunluluk getirmese de özellikle kamu bankalarının kara listeden yeni çıkmış olan tüketicilere kredi kullandırmakta daha cömert davranacağını tahmin ediyoruz. Böylelikle, sicil affı öncesi kara listede olan ve kredi kullanamayan tüketici ve esnaflar, kredi kullanabilir duruma gelecekler. Eğer yeni kullandıkları kredilerin taksitlerini de zamanında ve eksiksiz öderlerse kredi puanları yükselecek ve ilerleyen zamanlarda daha kolay kredi kullanma imkanına sahip olacaklar.

2017 kredi sicil affına ilişkin görüşlerimize yer verdiğimiz bu yazımızla ilgili sizlerin de soru veya görüşleri varsa aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Comments
  1. mehmet can

    Merhaba can bey iyi aksamlar. Ogrencilik yillarimdaki bir hatadan dolayi yasal takibe dustum ve 2012 yilinin 6. Ayinda tum borclarimi odedim. Halk banktan nakit blokeli kredi karti aldim ve 2 senedir sorunsuz kullaniyorum. Ayni zamandada 2 senedir vergi mukellefiyim sigortali calisanim var. Kredi notum su an 1400 puanin uzerinde ve 3000 lira belgelenebilir gelirim var.kredi basvurusunda bulunursam sonuc ne olur sizce yada daha beklemeliyim.simdiden cevaplariniz icin tesekkur ederim.

    • Can Balkan

      Merhaba Mehmet Can Bey,
      Bence hiç riskli bir durumunuz yok. 30 bin liraya kadar olan bir krediyi sorunsuzca alabileceğinizi düşünüyorum. 50 bin lirayı bile alabilirsiniz. Geliriniz de notunuz da gayet uygun. Sicilinizdeki sorun hallolmuş görünüyor.

      • mehmet can

        Can bey cevabiniz icin cok tesekkur ederim merak ettigim bir konu daha var. Findeksteki risk raporumda 2012 yilinda yasal takibe dusmus borcum hala gozukuyor dedigim gibi 2012 yilinin 6. Ayinda o borcu kapadim.o yasal takipte 6. Aydami findexten kalkicak. Zannedersem sicil afginin o konuya bir yardimi olmadi.

        • Can Balkan

          Bu yılın Temmuz ayında alacagınız raporda muhtemelen o takipteki krediyi görmeyeceksiniz.

  2. Erkan ALTUN

    Merhaba Can bey benim kredi puanım 1639 kredi kullanmak istiyorum fakat geçmişte icralık oldum ve bu icralarımı ödedim.fakat maaş aldığım bankada 500tl lik bir kredi kartı borcu açik görülüyor ama hangi bankaya ait olduğunu bulamıyoruz.bütün bankaları gezerek hepsine bizzat sordum hiçbirine borcum yok bunu nerden öyrenebilirim.

    • Can Balkan

      Erkan Bey,
      Findeks’ten Risk Raporu alarak hangi bankaya borcunuz olduğunu görebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.