10 Yılda Borsa, Dolar, Altın Ne Kazandırdı?

10 yıllık HİSSE SENEDİ fiyatları

Ülkemizde kazananından çok mağduru bulunan Borsa, küçük yatırımcılarından bazılarının ilgisini çekse de, çoğu yatırımcı tarafından kumar olarak nitelendirilmekte; Borsa’ya yatırım yapmak yerine ”Borsa oynamak” olarak adlandırılmaktadır. Borsanın ülkemizdeki imajı her ne kadar olumsuz olsa da, temeli sağlam şirketlere yatırım yapıldığında çok güzel getiriler sağlanabildiğini de söylemek gerekir.

Borsaya yatırım yapabilmek için çeşitli endeks fonları seçilebileceği gibi hisse senetlerine ayrı ayrı yatırım yapabilmek de mümkün. Biz Borsanın 10 yıllık getirisini hesaplarken, BIST 100 Endeksi‘nin ya da eski adıyla IMKB 100 endeksinin 10 yıllık getirisine bakacağız. Bu grafikte temettü gelirleri dikkate alınmadığı için çok sağlıklı bir değerlendirme olmasa da, Borsa yatırımının gelişimini görmek açısından bizlere bir fikir verecektir.

10 yıllık borsa grafigi

BIST 100 endeksi 2007 Ocak ayında 41.182 puan seviyesindeyken, bugün 77.106 puan seviyesindedir. Yani 10 yıl içinde endeks %87 değer kazanmıştır.

Daha nesnel bir gözlem yapabilmek için Borsa İstanbul’un işlem hacmi ve piyasa değeri en yüksek kağıtlarından biri olan Garanti Bankası’nın 10 yıllık fiyat değişimine baktığımızda ise hisse fiyatının 2.79’dan 7.45’e yükseldiğini görüyoruz. Yani 10 yılda Garanti Bankası %165 değer kazanmıştır. Ocak 2007’de 10 bin liralık GARAN hissesi alan birinin yatırımının değeri bugün 26.500 liraya yükselmiştir.

10 yıllık garan grafigi

10 Yıllık ENFLASYON

10 yıl önce 10 bin lira ile yaptığımız yatırımın nasıl değerlendiğini gördük. Bir de şimdi paramızın nasıl eridiğine yani alım gücümüzün nasıl azaldığına bakalım. Bunu anlayabilmek için Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu Tüketici Fiyat Endeksi‘ni dikkate alacağız. TÜFE endeksi 2007 yılının Ocak ayında 136.39 iken 2016 yılının Aralık ayında 276.72 olmuş. Yani brüt olarak enflasyona bakarsak %102 arttığını görüyoruz. Yani 2007 yılındaki 10 bin liramızın alım gücü ile bugünkü 5 bin liranın alım gücü neredeyse aynı diyebiliriz. 10 yıl önce 10 bin liralık yatırım yapan birinin yatırımı bugün en az 20 bin lira etmeli ki, zarar etmemiş olsun.

Şimdi 2007 Ocak ayında yapmış olduğumuz 10 bin liralık yatırımın bugünkü sonuçlarına bakalım.

Altın – 48.500 lira

Borsa (Garanti Bankası hissesi) – 26.500 lira

Dolar – 26.000 lira

Euro – 21.000 lira

Bu değerlemeye baktığımızda zaman makinası ile 10 yıl önce gitme şansımız olsaydı yapılacak en mantıklı yatırımın Altın olduğunu görüyoruz. Ama benim şansım olsaydı ve 10 yıl önceye gidip yatırım yapabilseydim, Altın yerine Netflix hissesi alırdım. Neden mi? Bu sorunun cevabını da burayı tıklayarak öğrenebilirsiniz.

1 2
Comments
  1. Ali AYAN

    Merhabalar,
    Altın’a yatırım hakkında düşüncelerinizi rica edebilir miyim? 2018 yılı için gram altın fiyat dalgalanmasına yönelik tahminlerinizi rica edebilir miyim ve uzun vadede “güvenilir liman” olarak altına yatırımı düşünülebilir mi?

    Teşekkür Ederim.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Dönem dönem güzel kazançlar sağlasa da Altın benim için bir yatırım aracı değildir. Uzun vadede asla altın yatırımcısı olmak istemem. Altın sizi ancak enflasyona karşı korur. Başk bir işlevi yoktur. Benim naçizane düşüncelerim bunlar. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Bol kazançlar.

      • Ali AYAN

        2018 ve sonraki yıllar için yatırım aracı olarak kullandığınız-kullanacağınız olan yatırım araçları hakkında tavsiyelerinizi rica edebilir miyim?

        • Can Balkan

          Dönemsel olarak bir çok yatırım aracını kullanabilirim. Bunların içerisinde zaman zaman Altın dahi bulunabilir. Ama uzun vadeli düşünen her yatırımcı gibi benim için de “değer yatırımı” öncelikli yatırım çeşidi olacaktır. Daha geniş bilgi almak için Benjamin Graham’ın kitaplarına bakmanızı tavsiye ederim. Intelligent Investor ve Security Analysis.

  2. Ali AYAN

    Merhaba Can Bey,

    Müşterilerin bankadaki parasını değerlendirmek için yatırmasına yönelik uyguladıkları faiz oranları için 30, 35 günlük süreler tam olarak ne anlama geliyor, ve aylık olarak hangi süre içerisinde parayı faiz getirisinde tutmak daha iyi olacaktır size göre? Bankalar içerisinde aylık uyguladıkları vadeli faiz oranları için hangi kritere- kriterlere göre yorum yapmak daha iyi olur? Size göre hangi banka da vadeli mevduat faizine yatırım yapmak daha iyi olacaktır?

    Teşekkür ederim.

    • Can Balkan

      Merhaba,

      Güzel sorunuz için teşekkür ederim. Bankaların mevduat faiz oranları için gün sayısı belirlerken dikakte aldıkları en önemli kriter, likidite imkanıdır. Oldukça teknik bir cvap olacak ancak bankaların Aktif-Pasif komiteleri haftalık olarak toplanır ve bankanın finansal durumu değerlendirilir. Burada alınacak kararlar da şubeler aracılığıyla uygulanır. Bu sıralar genellikle 32 günlük mevduat için cazip oranlar görülüyor olsa da, örneğin Burgan Bank’ın 35 gün için 28% oran verdiğini duydum.

      Mevduatınızı yatıracağınız bankayı seçerken kendi kriterlerinizi oluşturmanızı tavsiye ederim. Elbette ki yüksek oran çok önemli ancak bunun yanı sıra bankanın sizin ihtiyaçlarınıza anlık oalrak cevap verebilmesi de bir diğer etken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.