2018’in İlk Yarısında En Çok Kazandıran S&P 500 Hisse Senetleri
2018 yılının ilk yarısını geride bıraktık. Biz içerde Türk Lirası’nın değer kaybıyla ve seçimlerle uğraşırken, Amerika piyasalarında neler olmuş bir göz atacağız. Daha önce yayınlamış olduğumuz ve yurtdışı piyasalara nasıl yatırım yapılabileceğini anlattığımız yazımız, sizlerden büyük ilgi gördü. İnternet teknolojisi gibi bir nimetin sayesinde artık Türk vatandaşları da yurtdışı piyasalara kolayca yatırım yapabiliyorlar. Hem okuyucularımızdan hem de arkadaş çevremden gördüğüm kadarıyla, yurtdışı yatırımda Amerikan piyasaları başı çekiyor. Amerikan piyasalarının dinamik ve derinlikli yapısı Türk yatırımcıları da cezbetmiş görünüyor.
Bugünkü yazımızda Seeking Alpha’da yayımlanmış bir analizde gördüğümüz tabloyu siz değerli okuyucularımızla buluşturacağız. Aşağıda gördüğünüz tablo, 2018 yılının ilk yarısında S&P 500 hisse senetleri arasından en iyi performans gösteren 50 şirketi içeriyor. Bütün şirketleri tek tek inceleyemeyeceğiz ancak hepimizin bildiği ve ismine aşina olduğumuz şirketlere elbette bir göz atacağız.
S&P 500 performans sıralamasını gösteren bu tablonun başlıklarının açıklamaları aşağıdaki şekildedir.
Rank – Sıralama
Ticker – Sembol
Name – Şirket Adı
GICS Sector – Şirketin faaliyet gösterdiği sektör
Dvd Ind – Temettü oranını
P/E – Fiyat/Kazanç
Market Cap – Piyasa Değeri (Milyar Dolar)
Total Return – Yıl başından bu yana toplam getiri
Tablonun en tepesinde, yılbaşından bu yana %118 getiri sağlayıp fiyatını iki katından fazla artıran Abiomed şirketi bulunuyor. İsminden anlayacağınız üzere Abiomed, medikal teknoloji üreticisi bir şirket. Şirketin en önemli ürünü, Impella markalı kalp pompası. Şirketin piyasa değeri 18 milyar USD civarındayken, Fiyat/Kazanç oranı ise 200’ü aşmış durumda. Yani, bu hisse senedinin şu anki değeri, toplam kazançlarının 200 katı.
2018 yılında en iyi performan gösteren hisse senetlerinin ikinci sırasında artık Türkiye pazarında da aboneleriyle buluşmuş olan Netflix var. Netflix‘in piyasa değeri 170 milyar Dolar’ı aşarken, yılın ilk 6 ayında hisse senedi kazancı da %100’ü geçmiş durumda. Daha 10 yıl önce Netflix hissesi almış olsaydınız, bugün belki de zengindiniz. Bu konuyla ilgili yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Listenin üçüncü sırasında, Türkiye’de de çok sevilen bir sosyal medya uygulaması olan Twitter var. Twitter halka arzında Küçük Emrah’ın 5 milyon dolar civarında yatırım yaptığını duymuştuk. Emrah, o hisse senetlerini henüz satmadıysa, bu yıl yüzü epeyce gülmüş demektir.
Listenin 9. sırasında, son zamanlarda adını sık duyduğumuz restoran zincirlerinden Chipotle Mexican Grill bulunuyor. 12 milyar Doları aşan piyasa değeri ve 2500’ü aşkın şubesiyle Chipotle 2018 yılında yatırımcılarına yaklaşık %50 getiri sağladı.
Bu yıl en yüksek getiri sağlayan S&P 500 hisse senetlerinden biri de Amazon. 2018 yılının ilk yarısında %45 değer artışı sağlayan Amazon, çok yakında Türkiye pazarında da faaliyete başlayıp, kalpleri fethedeceğe benziyor. Amazon, 824 milyar ABD Doları piyasa değeri ile bu yıl en çok yükselen şirketler içerisinde en büyük şirket durumunda.
Listede Amazon’u takip eden Fox Medya Grubu, %45 civarında yükselişle 12. sırada yer alırken, tasarımcıların gözde programcısı Adobe ise listenin 16. sırasında.
100 milyar ABD Doları piyasa değerini aşan Salesforce, listenin 24. sırasında yer alıyor. %33 yükselen Salesforce, CRM sembolü ile işlem görüyor. Bu şirketin ana faaliyet alanı, Müşteri İlişkileri Yönetimi ya da İngilizcesi ile söylersek Customer Relationship Management üzerine yarattığı programlardır.
Listenin 30. sırasında, hepimizin cebinde en az bir tanesini taşıdığımız kredi kartı markası Mastercard bulunuyor. Spor malzemeleri üreticisi Nike da yine bu yıl en çok yükselen şirketler arasında, 34. sırada. Mücevherat markası Tiffany & Co. ise listeye 38. sıradan giriş yapıyor. Listenin son sırasında ise ülkemiz vatandaşlarının Survivor’dan dahi çok izledikleri Discovery Channel yer alıyor.
Bu yıl en iyi performans gösteren 50 şirketten, bir çırpıda 10 tanesini sayıverdik. Bu 10 şirketin ürünlerini okuyucularımız çoğu ya şahsen kullanıyordur, ya da en azından isimlerini duymuştur. Yani, bu şirketler çoktan global olmayı başarıp, Türk tüketicisine dahi ulaşmışlar ve tabiri caizse şimdi bunun ekmeğini yiyorlar.
Siz değerli okuyucularıma naçizane tavsiyem, beğenerek kullandığınız hizmet ve ürünleri sunan şirketlerin yalnızca tüketicisi olmayın. Eğer kafanıza yatıyorsa beğendiğiniz şirketlerin hisse senetlerine de yatırım yapın. Yurtdışı hisse senetlerine nasıl yatırım yapabileceğinizi daha önce anlatmıştık. Burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Ama yalnızca yabancı markalar değil, Türk markalar için de tavsiyemiz geçerli. Eğer kullandığınız otomobilden memnunsanız ve şirket BIST’de işlem görüyorsa, gidin yatırım yapın. Ya da cep telefonu operatörünüzden memnunsanız, her ay ödediğiniz fatura kadar da cep telefonu şirketinin hisse senedini alın. Böylelikle yalnızca tüketici değil, beğendiğiniz şirketlerin yatırımcısı da olmuş olursunuz.
Konuyla ilgili görüş ve sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz.