Yurtdışından Hisse Senedi Almak

10 yıl önce 10 bin liralık Netflix hissesi alsaydık bugün milyonerdik.

Netflix ile ilgili yazdığım yazı epeyce popüler olunca bana da yoğun bir şekilde sorular gelmeye başladı. ”Amerika’da hisse senedi nasıl alınır?”, ”Yurtdışı piyasalara nasıl yatırım yapabiliriz?”, ”Google hissesi nasıl alırız?”, ”Amazon hissesi alabilir miyiz?”, ”Dow Jones hissesi nasıl alınır?” ”Avrupa borsalarına yatırım yapabilir miyiz?” gibi özetle yurtdışında hisse senedinin nasıl alınabileceğine yönelik sorular geldi. Okuyucularımızın bu sorularına cevap verebilmek için, yurtdışında hisse alımına ilişkin rehber niteliğinde bir yazı kaleme almaya karar verdik. Bu yazımızda ”Google hissesi mi alalım Apple hissesi mi?” sorusundan ziyade ”Apple hissesi nasıl alınır?” cevap vermeye çalışacağız.

Yurtdışı piyasalarda hisse senedi almak için iki yöntem mevcut. İlki, Türkiye’deki bir aracı kuruma başvurarak ayrı bir hesap açtırarak yurtdışı piyasalarda işlem yapmak. İkinci seçenek ise yurtdışında faaliyet gösteren bir aracı kurumdan hesap açtırmak. İkinci seçenek için İngilizce bilmenizde fayda var, ya da en azından İngilizce bilen ve size yardımcı olabilecek biri.

Amerika’da hisse senedi almak veya Avrupa borsalarına yatırım yapmak gibi bir niyetiniz varsa öncelikle çalıştığınız aracı kurumdaki müşteri temsilcinize danışın. Türkiye’deki aracı kurumların çoğu yurtdışında hisse senedi alımına aracılık da yapıyorlar.

Yurtdışında hisse senedi alımına başlamadan dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak isterim.

1-) Yurtdışı borsalarında işlem yapmak için aracı kurumlar hesap açılışlarına alt limit koyarlar. Bu limit, aracı kurum ile sizin ilişkinize bağlı olarak değişebilmekle beraber $5 bin dolardan başlayıp $20 bin dolara kadar çıkabilir. Yani Borsa İstanbul’daki gibi alt limitsiz işlem yapma imkanınız yok. $20 bin doların hepsi ile hisse senedi almasanız bile hesabınızda bu tutarın bulunması istenebilir. Yurtdışında faaliyet gösteren Interactive Brokers ya da IB için hesap açma limiti $10 bin dolardır.

2-) Yurtdışı borsalarda hisse senedi alırken ödeyeceğiniz komisyon kimi zaman hisse senedi adedine göre kimi zamansa ülkemizdeki gibi hisse senedinin hacmine göre belirlenir. Ayrıca, bütün aracı kurumlarda işlem başına minimum komisyon tutarı alınır. Bu tutar $1 dolar ile $20 dolar arasında değişebilir. Örneğin 1 Apple hissesi ile 1000 Apple hissesi alırken aynı komisyonu ödersiniz. Yurtdışındaki bir kurum aracılığıyla işlem yapıyorsanız genellikle düşük komisyon ödersiniz ama ülkemizdeki aracı kurumların komisyon oranları yüksektir. Bunun sebebi de esasında ülkemizdeki aracı kurumların da yurtdışındaki kurumlara ayrıyeten komisyon ödemesidir.

Yurtdışı hisse senedi işlem komisyonları

3-) Hisse senedi işlem komisyonlarına ilave olarak bir çok aracı kurum aylık hesap işletim ücreti de alır. Genellikle $10 dolar civarında olan aylık hesap işletim ücretinden muhaf olabilmeniz için $10 dolar komisyon ödemesi yapmanız istenir. Örneğin Ocak ayı içerisinde yaptığınız işlemlerden dolayı $7 dolar komisyon ödemişseniz ve aracı kurumun aylık hesap işletim ücreti $10 ise sizden ilave olarak $3 dolar hesap işletim ücreti alınır.

4-) Hisse senedi işlem komisyonları ve hesap işletim ücretine ilave olarak bir diğer ücret ise hesaba para yatırma ve çekme ücretidir. Genellikle $10 civarında olan para yatırma ücreti için bazı aracı kurumlar aylık bir defa istisnası getirmişken, bazı kurumlar her işlem için ücret alabilir. Aracı kurumunuzla imzaladığınız ek protokolde bu hizmetler için pazarlık şansınız bulunabilir.

5-) Türkiye’deki köklü aracı kurumların bir çoğu yurtdışında işlem yapmaya imkan verecek platformlara sahiptir. Ama eğer biraz İngilizceniz varsa veya dil konusunda size yardımcı olabilecek biri varsa Interactive Brokers gibi ABD merkezli aracı kurumları kullanmanızı öneririm. Bunlar hem komisyon açısından hem de işlem çeşitliliği açısından daha iyi hizmet verebilirler. Zaten ülkemizdeki bir çok aracı kurum da Interactive Brokers platformunu kullanmaktadır.

Yurtdışında hisse senedi alırken dikkat edilmesi gereken hususları belirttikten sonra hisse senedi işleminin hangi kurumlar aracılığıyla yapabileceğini de belirtelim.

QNB Finansinvest Yurt Dışı İşlemler Platformu

QNB Finansbank aracı kurumu olan QNB Finansinvest güvencesiyle yurt dışı borsalardan bir çok hisse senedi veya borsa yatırım fonları alım satımı yapabilir, demo işlem platformunda tecrübe kazanabilirsiniz.

Dünya borsalarında Netflix, Google, Amazon gibi hisseler alırken işlem hacmi bakımından çok zengin olan Amerika ve Avrupa borsalarında vadeli işlemler yapabilirsiniz. Ayrıca altın borsa yatırım fonu gibi farklı sektör veya ülke borsa yatırım fonları ile de yatırım portföyünüzü zenginleştirebilirsiniz.

Ak Yatırım TradeAll

Akbank’ın aracı kurumu Ak Yatırım’ın yurtdışında da hisse senedi alım satımına imkan veren işlem platformu TradeAll’dur. TradeAll ile forex, futures, CFD yatırımlarının yanı sıra yurtdışında hisse senedi yatırımı da yapabilirsiniz. Ak Yatırım aracılığıyla Facebook hissesi, Google hissesi veya Apple hissesi almak isterseniz, herhangi bir Akbank şubesine veya Ak Yatırım şubesine başvurarak yurtdışında yatırım yapmaya hemen başlayabilirsiniz.

İş Yatırım TradeMaster

İş Bankası ve İş Yatırım’ın hisse senedi işlem platformu Trade Master ile uluslararası piyasalarda da işlem yapabilmek mümkün. İş Yatırım’da yatırım hesabı açtırarak ve yurtdışı piyasalarda işlem yapmaya ilişkin ek protokolleri imzalayarak, Trade Master platformu aracılığıyla Apple hissesi, Google hissesi ya da dilediğiniz Amerikan hissesini satın alıp, yatırım yapabilirsiniz. TradeMaster International ile yalnızca Amerika’da hisse senedi almak ile kalmaz 30’dan fazla ülkede hisse senedinin yanı sıra vadeli işlemler ve opsiyon işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Yapı Kredi TradeBOX

Amerika, Kanada, bütün Avrupa Borsaları, Japonya, Singapur, HongKong, Avustralya ve Güney Afrika borsasında yatırım imkanına ulaşmak için Yapı Kredi Yatırım’ın işlem paltformu TradeBOX’u kullanabilirsiniz. TradeBOX ile yalnızca Apple hissesi değil kahveden, pamuka, bakırdan, şekere çeşitli emtia ve metallere de yatırım yapma imkanını bulabilirsiniz. Yapı Kredi aracılığıyla Amerika’da hisse senedi almak için tek yapmanız gereken en yakın Yapı Kredi şubesine giderek, yurtdışında işlem yapmaya ilişkin protokolleri imzalamaktır.

Saxo Capital Markets

Dünyanın bir çok ülkesinin yanı sıra Türkiye’de de SPK’ya tabi olarak faaliyet gösteren Saxo Capital Markets aracılığıyla da yurtdışı hisse senedi yatırımı yapmak mümkün. Yurtdışı borsalarda hisse senedi alım satımı dışında, teknik ve temel analizin yanı sıra hisse senedi araştırma raporlarına da SaxoTrader ile ulaşmanız mümkün.

SaxoTrader ile yurtdışında hisse senedi alım komisyonlarını aşağıda görebilirsiniz. Yurtdışı piyasaların bazılarında ülkemizdeki gibi hacme göre komisyon verilirken, örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde hisse adeti başına komisyon ödeniyor. İlave olarak bu komisyonların bir de alt limitleri var. Diyelim ki Google hissesi almak istediniz. Bugün bir adet Google hissesi (ya da ana şirketin ismi ile söylersek Alphabet hissesi) $805 Dolar. 1 adet Google hissesi de alsanız 500 adet Google hissesi de alsanız ödeyeceğiniz komisyon tutarı $15 Dolar olacak. Çünkü ülkemizden yurtdışı piyasalarda işlem yaparken minimum komisyon tutarı uygulaması mevcut.

Amerikada hisse senedi komisyonları

Ülkemizdeki kurumlardan yurtdışında hisse senedi alımına imkan tanıyanlardan bazılarını örnek vermeye çalıştık. Şimdi de yurtdışındaki kurumlara bakalım. Açıkcası yurtdışındaki kurum sayısı sonsuz. Onun için size en yaygın, en ucuz ve en kaliteli hizmet sunan bir tanesini örnek vereceğim:

Interactive Brokers

Interactive Brokers, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir aracı kurum olmakla birlikte tüm Dünya’dan müşterilere hizmet sunmaktadır. 1993 yılında kurulan ve bugün $IBKR kodu ile NASDAQ’ta da işlem gören Interactive Brokers, işlem hacmi açısından Amerikan’ın en büyük aracı kurumudur. Diğer aracı kurumların aksine düşük komisyon oranları ile de özellikle traderlar tarafından çoklukla tercih edilir. Ülkemizdeki bir çok aracı kurum da Interactive Brokers alt yapısını kullanmaktadır. Yani, siz Nasdaq‘ta aldığınız bir hisse senedi için Türkiye’deki aracı kuruma komisyon ücreti ödersiniz, Türkiye’deki aracı kurum kendi payını içinden alarak, kalanını Interactive Brokers’a iletir. Dolayısıyla İngilizce biliyorsanız, doğrudan Interactive Brokers ile çalışmanızı tavsiye ederim. Basit bir örnek vermek gerekirse, Türkiye’de her alım için minimum $10-$15 komisyon ücreti öderken, Interactive Brokers’da işlem başına ücret yalnızca $1 Dolardır. Bu haliyle Interactive Brokers Türkiye’deki bütün aracı kurumlardan 10 kat daha ucuzdur.

Amerika hisse senedi komisyonları

Interactive Brokers’ta hesap açmak için pasaport kopyanız ile adresinizi gösterir herhangi bir belge (banka hesap ekstresi veya fatura gibi) yeterli olacaktır. Ayrıca Interactive Brokers’taki hesabınıza veya Interactive Brokers’taki hesabınızdan kendi hesabınıza para göndermek için bir de USD banka hesabına ihtiyacınız olacak (Türkiye’deki herhangi bir bankadan bile olabilir.)

Ameritrade

2018’in ikinci yarısı ile buraya bir platform daha eklemek hasıl oldu. Ameritrade, yeni nesil bir trading platformu. Komisyonları, Interactive Brokers kadar hesaplı olmasa da, kullanıcı arayüzünün çok iyi olduğunu söyleyebilirim. İlave olarak hesap açma alt limiti de bulunmuyor. Düşük komisyonlardan yararlanabilmeniz için 2 bin doların üzerinde hesap tutmanız avantaj sağlıyor. Ameritrade ile işlem komisyonu $6.95. Dolayısıyla, günlük al sat yapacaklar için Interactive Brokers daha avantajlı diyebiliriz.

Amerika borsalarından hisse senedi almak, Dow Jones hissesi almak, Nasdaq hissesi almak, yurtdışından hisse senedi almak gibi konularla ilgili görüş ve sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz.

Comments
  1. Alp

    Merhaba bilgiler için teşekkür ederim. Ben de doğrudan dışardan bir kurumdan hisse almak istiyorum. Ancak yazınızda bir noktayı göremedim. Hisseyi nakde çevirdiğimizde parayı ülkemizdeki hesaba nasıl alıyoruz ve burada dış ülke veya Türkiye kaynaklı kesinti vb var mıdır, varsa nelerden kayıp yaşayabiliriz?

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Hisse senedi kazancının vergilendirilmesi her ülkenin kendi yasalarına göre yapılmakta. Örneğin, Amerika’da yaptığınız hisse senedei yatırımlarının temettü gelirlerinde 20%’ye varan kesintiler olabiliyor. Öte yandan, parayı Türkiye’ye ister getirin ister getirmeyin işlem yaptığınız ülke ile eğer çifte vergilendirme anlaşması yoksa, kazancınızı Türkiye’de de beyan etmek zorundasınız. Yurtdışı borsalarda yatırıma yönlendireceğiniz tutarın büyüklüğünü bilmiyorum ama $250 bin dolar üzerindeyse, bu konuları bir vergi uzmanına danışsanız daha iyi olur.
      Hisse senedi nakte çevrildikten sonra normal banka transferi ile Türkiye’ye geri gelir. Burada bir sıkıntı olmaz.

  2. Selman Yasir Sezgin

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. IB’yi inceleyeceğim. Saxo Bank’ta hesabım vardı ancak Türkiye piyasasından çekilme kararı aldıkları için İş Yatırım’dan hesap açtım. Ancak komisyon oranları minimum 25 dolar. IB’nin 1 dolarlık komisyonları oldukça cazip bu bakımdan. Ancak İş Yatırım ya da Saxo Bankın Türk bankası oldukları için her ay ücretsiz EFT yaparak bedavaya para yatırıyordum. IB hesabına her ay para göndermek daha pahalı olur mu onu bilmiyorum. IB’nin Türk bankalarında da hesabı var mıdır acaba?

    • Can Balkan

      Evet maalesef Saxo, TÜrkiye’den ayrılıyor. IB’nin Türk bankalarında hesabı yok. AYlık 30-40 dolar SWIFT ücreti ödersiniz. Parayı Türkiye’de bir hesapta biriktirip, her çeyrekte gönderirseniz makul olabilir. İşlem hacminizi bilmiyorum ama anladığım kadarıyla uzun vadeli yatırımcısınız. Bu durumda IB hala makul bir seçenek.

      • Can Balkan

        İlave olarak, Saxo’nun platformuna alışmışsanız -ki ben bayılıyorum-, kurum ile bir görüşün belki yurtdışında hesap açmak mümkün olabilir. Yanılmıyorsam 6 bin pound gibi bir limit vardı.

  3. Erdem Yavuz

    İyi günler,
    $10 hesap işletim ücreti benzeri aylık kesinti Interactive Brokers hesabından da kesiliyor mu? Ya da farklı kesintiler mevcut mu?

  4. Mehmet Eminoğlu

    IB’deki hesaptan Türkiye’deki dolar hesabımıza para göndermek kolay bir işlem mi?

    • Can Balkan

      Evet.

    • Mehmet Eminoğlu

      Bu yazı için tekrar teşekkürler. Bu yazı ile IB’yi tanıdım ve işlem yapmaya başladım. Boşu boşuna her işleme 25 dolar para ödemişim zamanında. 25 kat fazla para almak nedir ya. Yazıklar olsun. Şimdi 1 dolara al sat yapıyorum. Yaptığım swift aynı gün IB hesabına geçti. Mobil uygulamaları da çok başarılı.

      • Can Balkan

        İşe yaramasına gerçekten sevindim. Bol kazançlar diliyorum.

      • SERKAN

        mehmet bey mrh lutfen bana yardımcı olur musunuz
        karabocekserkan@gmail.com
        merak ettıgım cok konu var

  5. hasan balta

    IB ile 2 yıl boyunca calıstım. İlk yıl temettü gelirim oldu 50-100 dolar civarı. İkinci yıl sonunda ise hisse satışından 1000 dolar bir kaybım oldu. iki yıl da Turkiyede IB hesabımı beyan etmedim. Ne yapmalıyım? Hesap yapmanın kolay bir yolu var mı?

    • Can Balkan

      Tutarlar belirttiğiniz şekildeyse beyan sınırının altında kalıyor olabilir. İstisnaya girer ve beyan etmenize gerek olmaz. (Türkiye için.)

  6. savas

    ayni baslik icin yaklasik 10 a yakin site gezdim (Turkce) ama baslik ile iceriginin ortustugu tek makale olarak bu siteyi ve de istenilenden fazlasini veren bir icerik ile buldum. Cok tesekkurler. Ilgisiz alakasiz o kadar yaziyi nasil bulup yaziyorlar bir diger uzmanlik alani olsa gerek.

    YKB Trade box (onu da bu yazi ile ogrendim) le konustum ama cok bi tatmin olamadim. 15K usd istiyorlar ve Binde5 islem ucreti aliyorlarmis. ver transfer ucreti (EFT) olarak yaklasik 20usd gibi bir rakam soyledi masraf olarak. baska bir masraf yok dedi Teldeki arkadas. 15K yatirip ilk acilis icin ve 5K i cekebilir miyim dedim daha sonrasi icin ama orada tatmin edici bir cevap alamadim.

    IB yi kesinlikle inceliyecegim.
    Tesekkurler

    • Can Balkan

      Yorumunuz için teşekkür ediyorum.

  7. Erkan Karahan

    Can Bey Merhaba

    Birkaç sorum olacak. Cevaplarsanız minnettar kalırım.

    Ben ağırlıklı olarak döviz alış satışı yapıyorum. Fakat bunu mevcutta kaldıraç kullanmadan tfx target adlı platformdan yapıyorum. Interactive brokers’ta kaldıraçsız döviz al sat imkanı var mı ?

    İkinci sorum hisse senedi de almak istiyorum bir yandan da fakat bunun sık alım satımını yapamayabilir yani uzun vadeli yatırımcı olabilirim.

    Interactive brokers’ın daha ziyade traderlar için olduğunu ve uzun vadede işlem yapmama sebepli bir takım maliyetler olabileceğini okudum. Sizce bu tip masraflar nasıl etkiler.

    Şimdiden teşekkürler

    • Can Balkan

      Erkan Bey,

      IB ile Forex piyasasında da işlem yapabilirsiniz. Kendilerinin ayrıca FX Trader diye bir platformu da mevcut. Kaldıraçsız işlem yapmakta sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

      IB ile herhangi bir ticari ilişkim yok. Kendilerinden komisyon vs. almıyorum. Ama gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, en uygun komisyon ve ücret yapısına sahip aracı kurumlardan biri IB.

      Bir de Türkiye yerleşik iseniz, Amerika’da her kurumdan benzer hizmeti almanız pek mümkün olmayabilir. Bu adamların epey de global müşterisi olduğu için dokümantasyon, hesap açılışı vb. gibi konularda daha kolay ilerleyebilirsiniz.

      Kolay gelsin.

      • Ilham

        Meraba yabanci borsadan turk araci kurumlar vasitasiyla hisse aldikta sonra temettuleri nasil aliyoruz ?

  8. Erkan Karahan

    Cevabınız için teşekkürler Can Bey

    Ben platformu demo olarak kurdum ve istediğim işlemleri gerçekleştirebiliyor fakat bazı konular halen net değil. Eğer platform hakkında bilginiz varsa ve cevaplarsanız çok sevinirim.

    İlk olarak USD.TRY işlemi yapmaya çalıştığımda “This account can not trade this security due to regulatory restrictions” hatası aldım. USD TRY üzerinden acaba işlem yapılamıyor mu? Bilginiz var mı?

    İkincisi de bir işlemin kaldıraçlı olup olmadığını nasıl anlarız. Ben kaldıraça dair birşey görmedim fakat daha önce örneğin bir türk forex firmasının demosunda kaldıraç gene gözükmüyordu ve sorduğumda pariteler bazında otomatik atandığını söylemişlerdi ve değiştirilemiyordu.

    Teşekkürler

    • Can Balkan

      Erhan Bey, doğrudan kendilerine sorsanız eminim ki daha doğru cevaplar alabilirsiniz. Yanlış yönlendirmek istemem.

  9. Fatih Gelmez

    Can Bey merhaba,

    Faydalı yazınız için çok teşekkür ederim. Vergilendirmeye ilişkin yukarıda belirttiğiniz doğrultuda bir örnek üzerinden aşağıdaki konuda yorumunuzu alabilir miyim?

    – IB üzerinden $1,000 fiyat ile 10 lot Amazon hissesine yatırım yaptım ve 1 yıl boyunca hisseyi elimde tuttum (ABD’de uzun vadeli yatırımı teşvik etmek için 1 yılın üzerindeki capital gain taxation 15%-20% seviyelerine iniyor) hisse 1 yıl sonra $1,500 iken sattım ve $5,000 kazanç sağladım, bu kazanç ABD’deki 20% vergilendirmek kapsamında benim IB hesabımda $4,000 olarak net vergi sonrası kazanç olarak mı yansıyacak yoksa benim ABD’de bir beyanname vs. doldurmam mı gerekiyor, aynı şekilde Türkiye – ABD arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması kapsamında kazancımı Türkiye’ye aktardığımda yine bir beyanname doldurarak mahsuplaşma yoluyla TR’de bir vergi ödeme yükümlülüğüm ortaya çıkmayacak mı?

    Yardımlarını için tekrar çok teşekkürler

    • Can Balkan

      Fatih Bey,
      IRS’in hazırlamış olduğu dökümantasyonu ben buraya bırakıyorum. Detaylara siz bakarsınız. Yanlış yönlendirme yapmak istemem. Malum çetrefilli konular. Bol şans.
      https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p515.pdf

  10. Orhan

    Can Bey Merhaba,
    Yazınızı gerçekten oldukça yararlı buldum. Her ne kadar IB çok avantajlı bir seçenek gibi görünse de ben Türkiye’deki bankalardan bir hesap ile bu sürece dahil olmayı planlıyorum. Bildiğiniz kadarıyla en az masraf çıkartan ve en kolay alım satım yapabileceğimiz banka hangisi acaba?

    Güzel yazılarınızın devamını dilerim.

    • Can Balkan

      Merhaba Orhan Bey,
      Şu an çalıştğınız bir aracı kurum veya banka varsa öncelikle onlardan bilgi alın. Müşterisi olduğunuz kurum en uygun fiyatı verir genelde. Sonra sırasıyla içinize en sinene kurumlara sorabilirsiniz. Kolay gelsin.

  11. Erkan Karahan

    Cevaplarınız için teşekkürler.

    Interactive brokers’taki hesaba para gönderirken swift masraflarını azaltmanın yada kaçınmanın yolu nedir? Bir öneriniz var mı?

    Masraflar ne kadar oluyor örneğin 10.000 dolar gönderirsek. Fikir verebilirseniz makbule geçer.

    Maalesef bankalarda aracı banka vs gibi ifadelerle gizli bazı masraflara maruz kaliyoruz ve tecrübesi olan birilerinden duymak iyi olur.

    Western Union’la para göndermek mümkün mü mesela ?

    Teşekkürler

    • Can Balkan

      Bu konuyla ilgili de sitemizde bir makalemiz mevcut 🙂

      https://paranya.com/turkiyeden-yurtdisina-para-gonderme/

      Açıkçası Türkiye’deki USD hesabınızdan SWIFT yapmak, şu an için makul yol görünüyor. Komisyonunuzu da bankanıza sorabilirsiniz ama 50 USD’yi aşmaz. En azından benim çalıştığım bankalarda, muhabir bankanın komisyonu da dahil bu tutarı aşmadı hiç. Western Union ile doğrudan hesaba para göndermeniz şu an için Türkiye’den mümkün değil maalesef.

  12. Onur

    İyi günler

    IB hesabı NASDAQ dan işlem yapıyor almak istediğim hisse ise NYSE de. IB üzerinden NYSE de işlem gören hisse senedi alabiliyor muyuz ? Yoksa sadece NASDAQ da olan hisse senetlerini mi alabiliyoruz ?

  13. Tufan

    Can bey değerli yorumlarınızı için teşekkürler benimde size danışmak istediğim bir konu var ornegin hisse senedi su an 10$ benim de 10000 adet var bir sebep ten dolayı hisse -5$ a düştü bende de 10000 adet var yani -50000$ eksi olduğu için bende aynı şirketle beraber borclaniyormuyum ya da bu durumun bana yaptırımı ne olur tesekkur ederim

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Hisse değeri negatif olamaz. En kötü 0’lanır, onda da yatırımınızı kaybedersiniz. Kaldıraçlı piyasalarda işlem yapmadıktan sonra riskiniz sermayeniz kadardır.

  14. Yusuf

    Merhaba,
    Hong Kong borsasından işlem yapmak için IB uygun mudur? Sizin de belirttiğiniz gibi iki kurum komisyonu durumu söz konusu ise Hong Kong borsası için öneriniz var mı, teşekkürler.

  15. ugur

    Hocam bilgilendirme için teşekkürler. Interactive brokers a passaport ile kayıt olmak şart mıdır?

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Bir şekilde kimlik doğrulaması yapmanız gerekiyor. Pasaportunuz yoksa normal kimlik de olur. Yalnızca formda verdiğiniz ID number ile kimliğinizdeki kimlik numarasının birbiriyle uyuşması gerekmektedir.

  16. Kemal Cihan Karataş

    Merhaba
    Öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim
    Kanada borsasında işlem yapmak için IB ideal bir seçimmidir yoksa farklı bir öneriniz olur mu.
    Birde para aktarımını pay pall üzerinden yapmak avantajlı olur mu

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Kuzey Amerika’da yerleşik değilseniz, bence en iyi alternatif IB. Esasında Kuzey Amerika’daysanız bile en iyi alternatif IB 🙂 Düşük komisyon, kolay kullanım, güvenilirlik. Bunları sağlıyor.
      Eğer Paypal’da paranız var ise Türkiye’de bir hesaptan aktarmak yerine, Paypal’dan da geçebilirsiniz.

  17. Ara

    Can bey merhabalar.Bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler.İzninizle bir şey sormak istiyorum.IB üzerinden yaptığımız hisse senedi alımında,hisse senedi nerede tutuluyor?Yani ABD’de takasbank türü bir kuruluş var mı?Uzun vadeli yatırımlarda,hisseyi satmayıp,birkaç yıl beklemek gerekiyor.Bu sitede,hisseyi satma süresi ile ilgili bir kısıtlama var mı?Yoksa 20 yıl sonra da satabilir miyim?

    • Can Balkan

      Merhaba,
      IB’de açtığınız hesapların 500 bin doları SIPC (Securities Investor Protection Corporation) olmak üzere 30 milyona kadar olan kısmı da Lloyds tarafından sigortalanmış olmak üzere garanti altındadır. Sırasıyla 250 bin dolar ve 900 bin dolar nakit de garantilidir. Yaptığınız yatırımların çeşidine göre saklama kurumları da değişmektedir. Sıralı tam listeye aşağıda vereceğim linkten ulaşabilirsiniz. Öte yandan Interactive Brokers’da hisseyi tutmaya ilişkin herhangi bir süre sınırı yoktur. Evladıyelik saklayabilirsiniz. Bol kazançlar.

      https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=561

  18. mehmet sami güneş

    merhaba, bilgilendirme için teşekkür ederim.
    alt limit IB de çok yüksek. bu taban limiti makul ve komisyonu normal olan bir yabancı şirket var mı?

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Elbette, bir çok alternatif mevcut. Lakin ben IB’yi bildiğim için örnek gösterdim. Diğer şirketlerden bazılarını aşağıda listeliyorum. Bunların kiminde hesap açma alt limiti yok, kiminde ise $2,500. Şayet birini kullanmaya karar verirseniz, deneyimlerinizle ilgili bizi de bilgilendirin lütfen.

      E*trade – https://us.etrade.com/home
      Scottrade – https://www.scottrade.com/
      TD Ameritrade – https://www.tdameritrade.com
      Schwab – https://www.schwab.com/

      (Scottrade ile Ameritrade birleştiler.)

  19. oscar

    Değerli bilgiler için teşekkürler Can Bey,

    Ben İngiltere borsasına giriş yapmak istiyorum. IB bunun için uygun mudur sizce, yoksa başka alternatifler mi araştırmalıyım.

    Selamlar

    • Can Balkan

      Merhaba,
      İngiltere için Interactive Investor’a bakmanızı tavsiye ederim.
      http://www.iii.co.uk/

  20. richard

    Can Bey, oncelikle tesekkurler bilgilendirmeleriniz icin
    siz pek cok yararli site tavsiye etmissiniz ama Garanti yok , ben Garantiden hesap actim , tabiki IB acmak isteridm ama maalesef insan turkiyede bir muhatabin olmasini istiyor, birde uzun donem aliciyim, oyle al sat yapmiyacagim,

    Garanti yatirim hakkinda tavsiyeniz nedir? onuda listeye ekleryip dusuncelerini yazarsaniz cok sevinirim

    maaelsef garanti bagimligi oldu. ilk hesabi ordan acinca mecbur kaldim, hem akritni hem hesap vs. hep ordan actim ama cok kazik bir banka herhalde herkes bunda hemfikir

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Garanti Yatırım ile çalışmadım hiç. Dolayısıyla nasıllardır bilemeyeceğim. Yurtdışından işlem yaparken, araya yerli alıcı koyup komisyonu artırmak benim için mantıklı bir davranış değil. Dolayısıyla yurtdışındaki aracı kurumları tavsiye ederim. Daha az komisyon ödersiniz. Öte yandan, kendinizin de belirttiği üzere uzun dönem yatırımcı olmanız ve Türkiye’de bir muhattabınızın olmasını istemeniz yerel bir aracı kurum ile çalışmak için gayet yeter sebepler. Bu durumda da Akbank, Yapı Kredi, Deniz, Gedik, Finans, vs. gibi rakipler ile Garanti’yi karşılaştırıp uygun olanı seçmeniz gerekirdi. Siz hali hazırda Garanti’den hesap açtıysanız yapacak birşey yok… Bol kazançlar.

  21. Göktürk Akın

    Can Bey merhaba, yazınız için çok teşekkürler. Bir sorum olucaktı vergilendirme açısından IB benzeri aracılık şirketleri veya İş Bankası gibi yerli bir aracı şirketin farkı yoktur değil mi?

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Evet, vergilendirme açısından yerli ve yabancı aracı kurum arasında hiç bir fark yok.

  22. Tarık

    Merhaba yazınız çok faydalı teşekkür ederim
    Bir sorum olacak
    Degiro hakkında bilginiz varmı internetten hesap açabilirmiyiz

    • Can Balkan

      Merhaba,
      İlk defa duyuyorum bu şirketi. Bir kaç arama yaptım, pek güvenilir gelmedi.

  23. Atilla

    Merhaba Can Bey yazılarınız oldukça bilgilendirici. Teşekkür ediyorum, emeğinize sağlık. Size danışmak istediğim bir konu vardı.

    İnternet üzerinden uluslararası bir brokaj firmasında hesap açacağım. TD Ameritrade ile Interactive Brokers arasında kaldım. İzlemek istediğim strateji buy and hold olduğu için Ameritrade’in yaklaşık 7 dolar olan komisyon ücreti, Interactive Brokers’ın aylık 10 dolar olan ücretinden daha cazip geldi. Gözden kaçırdığım bir nokta var mı acaba? Bu konuda tavsiye verirseniz çok sevinirim.

    Bir de A.B.D.’nin buradan alacağımız geliri nasıl vergilendireceği az çok kafamda oturmuş olmasına rağmen T.C.’nin bu konuda izlediği politikayı tam anlamadım. Bu konuları detaylı olarak Türkiye’de
    kiminle konuşabiliriz? Daha fazla zamanınızı çalmak istemiyorum çünkü.

    Uzun olduysa kusura bakmayın:) Teşekkür ediyorum. Kolay gelsin.

    • Can Balkan

      Merhaba,

      Uzun dönem yatırımcılar için Ametitrade’ın komisyon oranları oldukça cazip görünüyor. Matematiğinizde bir hata yok. İçinize hangisi daha çok siniyorsa onunla devam edin.

      Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması vardır. Aşağıda linkte bir kopyasını bulabilirsiniz. İlgili anlaşmanın 10. Maddesi Temettü kazançlarını, 13. Maddesi de Değer Artış Kazançlarını içerir. Hisse senedi yatırımcısı olarak sizi ilgilendiren en önemli iki başlık bunlardır.

      http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/uluslararasi_mevzuat/ABD.htm

    • Santiago

      IB daha hesaplı olacaktır uzun vadede eger duzenli aylık olarak alım yapacaksınız. Toplam komisyon ucretine gore IB den $10 lık işlem yapman yeterli. Örnegın, Nyse den 10 işlem =10x$1 yada Londra borsasından LSE, 2 işlem= 2x$5 yeterli olucaktir. Halbuki TD Ameritrade, bu islemler icin Nyse = 10x$7 =$70 yada LSE=2x$7=$14 maliyetinde olucaklar. Toplamda TD Ameritrade daha pahalıya geliyor. Düzensiz olarak işlem yapıcam derseniz belki TDA daha ucuz olabilir. Bunun yıllık hesabını yapıp ona göre karar verebilirsiniz hangisi size uyuyor diye.

  24. cihan

    Makaleniz için teşekkür ederim Can bey,
    Ben NASDAQ ve NYSE’de day trade veya swing trade yapmak istiyorum günlük veya haftalık olarak yanlız şöyle bir sıkıntı var ben türkiyede üniversite öğrencisiyim ve türkiyedeki gibi minimum hesapta 5-10 bin dolar olması olayına dahil olamayacağım.
    Amerikan vatandaşlığım, pasaportum, SSN ve amerikan ehliyetim bulunmakta sizce benim konumumda hangi platform ile en düşük maliyetle day trading yapabilirim ? Türk firmalarımı uygun olur yoksa direk amerikadan Fidelity vs. gibi brokerlarla mı iş yapayım ? Ingilizcem gayet iyi.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Ben sizin için Ameritrade’i tavsiye ederim. Minimum tutar yok. Yalnızca düşük komisyon ayrıcalıklarından yararlanmak için 2 bin dolar üzeri bakiyenizin olması avantaj. 2 bin dolar civarında yatırımınız olacak komisyon oranları açısından Interactive Brokers her zaman daha avantajlı. Yine de karar sizin. Ameritrade’in linkini de aşağıya bırakıyorum. Bol şans.

      https://www.tdameritrade.com

  25. Buğra

    Can Bey, bilgilendirmeleriniz için teşekkürler,
    Çin, Hindistan ve Kore borsalarında IB ile işlem yapmak mümkün mü, değilse bu borsalara ulaşabileceğimiz bir yol var mıdır?
    Tşk…

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Hong-Kong, Kore ve Hindistan borsalarına IB ile yatırım yapabilirsiniz. Kore için yalnızca Endeks, Hisse Opsiyon ve Future işlemleri mevcut.

  26. Ali

    Merhabalar eline sağlık öncelikle..kitap önerileriniz varsa alabilir miyiz?

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Konuyla ilgili ilerleyen zamanlarda bir yazı yayınlamayı planlıyorum. Ancak, yatırım konularına ilişkin ilk etapta herkesin okuması gereken kitabın Benjamin Graham’in “Akıllı Yatırımcı” kitabı olduğunu düşünüyorum.

  27. Cem

    Can Bey, merhaba
    Türkiye ‘deki aracı kurumdan aldığımız yurt dışı hisse senetlerini, ABD ‘de yeni açacağımız yurt dışı aracı kurum hesabına transfer edebiliyor muyuz sorunsuz bir şekilde ? Yoksa burada hisseyi satıp, oradan tekrar satın almak mı gerekecektir. Çok teşekkürler

    • Can Balkan

      Cem Bey,
      10 puanlık uzman sorusu geldi sizden. Bence bu işlem külfetli ve maliyetli olacaktır. Sebebine gelince, Türkiye’deki aracı kurumunuzun saklamacısı ile Amerika’dakinin saklamacısı farklı olacak. Bizd olduğu gibi bütün senetler Takasbank altında değil. Dolayısıyla transfer sıkıntı olacaktır. İlave olarak bunu ABD’deki bir kuruma izah etmek epey mesele. Yİne de aracı kurumunuzun operasyon bölümü ile konuşmanızı tavsiye ederim. Belki göz ardı ettiğim basit bir detay vardır.

  28. Kemal

    Sayin Hocam,

    IB minimum hesap acilisi olan 10 bin dolar limitini kaldirmis.
    Sizden ricam, yurtdisi araci kurumlara para ginderecek arkadaslar icin daha once swift yaptiginiz Turk bankalarini yazmanizdir. Hicbir banka muhabir banka komisyonu hakkinda birsey soylemiyor. Sadece kendi kestikleri gonderim ucretini soyluyorlar. Herkes tecrubesine dayanarak muhabir bankalara odedikleri ucretleri yazarlarsa sanirim bir miktar paramizi koruyabiliriz. Tesekkurler

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Mesajınız için teşekkür ederim. Yurtdışına para göndermek işlemini aşağıdaki linkte anlattığım şekilde Transferwise ile gerçekeleştirebilirsiniz. Türkiye’deki Türk Lirası hesabından aracı kurumdaki USD hesabına, gerçek kurlardan ve çoook düşük işlem komisyonu ile transfer yapılabiliyor. Böylelikle, muhabir banka komisyonu, vs. gibi detaylarla uğraşmamış oluyorsunuz. Kaç lira gönderdiyseniz, o kadar tutar hesaba geçiyor.

      https://paranya.com/yurtidisina-para-gonderme/

  29. Esra

    Merhaba tamda IB ile işlem yapmak için araştırma yaparken sizi buldum.Ellerinize yüreğinize sağlık. Şimdi biz de IB ile işlem yapmak istiyoruz. Fakat kafamızda binbir sorular. Herşeyi aştık bir konu kaldı. Size danışmak istedik. Şimdi günümüzün Türkiye koşullarında IB ye TR den para göndersek,mesala 10.000 yada 50.000 usd bize bunu hesap sorma şeklinde vay sen neden buraya para gönderdin,kime gönderdin,para mı kaçırıyorsun, x bir ülkeyi finanse mi ediyorsun, x camiayla mı çalışıyorsun, VS. Şeklinde bir sorgu, soruşturma, Masak yada Mali Şube gibi (vergi dairesini geçtim) kurumlardan soruşturma yermiyiz inanın onu çok merak ediyorum. Şimdi mali müşavire sorsak şuanda vergi veya gönderme konusunda kanunen bir durum yok diyecek, avukata sorsak Hukuğun durumu belli. Bu konuda sizin ve burayı takip edenlerin yorumlarını çok merak ediyorum. Herkese selamlar.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Ülkemizde sermaye kontrolü uygulanmamaktadır. Paranızın kaynağı belli olduktan sonra size kimse böyle bir soru sormaz. İstediğiniz şekilde yasal olmak kaydıyla paranızı gönderebilirsiniz. IB, Amerika’da faaliyet gösteren ve Türkiye’deki kurum, kuruluş, örgüt, cemaat gibi unsurlarla bağı olmayan bir aracı kurum. Dolayısıyla burada işlem yapmanıza engel teşkil edecek bir husus yok. Sonuçta ülkemizde de bir çok aracı kurum yurtdışı işlemlere olanak tanıyor.

  30. murat

    Can bey merhabalar;
    Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi kaynak. Size bir sorum olacak. IB ile hisse aldığımızı düşünelim. Mesela 100.000 usd’ı 5 hisseye dağıttım ve bunları bozdurmayı düşünmüyorum. Hiç dokunmadığım bu hisseler üzerinden amerikaya vergi öder miyim? Eğer ödersem yıllık baz da mı ödeniyor? Diyelim 5 yıl sonra bu hisselerden 60.000 usd kar yaptım ama hala bozdurmuyorum bunun için vergi ödeniyor mu? ayrıca belki de zarar edeceğim 100.000 usd 5 yıl sonra 60.000 usd’a indi. Yine benden vergi kesiyorlar mı?
    Arkadaşım türkiye üzerindeki platformlardan işlem yapıyor yaptığı işlemin komisyonu dışında herhangi bir şeyin kesilmediğini söyledi.
    Teşekkürler.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Temettü gelirleriniz dışında bir vergi doğmaz. Değerleme farklarına vergi ödemezsiniz. Ancak vergi tarafında uzman değilim. İstisnai bir durum varsa yanıltmak istemem. Siz kazanın da vergi konusunu ilerde aracı kurumunuza da sorarsınız.

  31. Ahmet

    Can bey emeklerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.
    Bir sorum olacaktı. Interactive Brokers’da parayı çekmek için swift ya da wire transfer mi yapıyorsunuz? Yoksa parayı çekmek için önce dilekçe doldurulup onay için karşıya maille gönderilmesi mi gerekiyor? Bir yerde buna benzer bir şey gördüm de..Ondan kafama takıldı.
    Teşekkürler,

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Dilekçeye gerek yok. Modülde Funding’den Fund Transfers seçip, sonrasında Withdraw deyin. Para birimini seçtikten sonra Mwthod olarak Wire işaretleyin ve banka bilgilerinizi girin. Kolay gelsin.

  32. Ahmet

    Can Bey bir sorum daha olacaktı,
    Interactive Brokersdan Türkiyedeki bankanıza daha önce wire transfer ile para çekimi yaptınız mı? Yaptıysanız Türkiyedeki banka hesabınıza kaç günde geldi acaba?

    Çok teşekkürler,

    • Can Balkan

      3 iş günü içerisinde para hesaba düşüyor genellikle. Emir verdiğiniz saate bağlı olarak bir gün kayma olabilir. 4 diyelim.

  33. cüneyt atlas

    selamlar
    Benin sorum şu 2017 senesinde Türkiye’deki normal hesabımdan yatırım hesabına 100 k usd göndermek sureti ile Ykb tradebox hesap açtım ve yaklaşık 60k usd hisse yatırımı yaptım bu yatırımı -12 k iken kapattım ve o sene zarar ettim 2018 senesinde aynı hesaptan farklı ve aynı hisselere tekrar yatırım yaptım 10 k kazandım ve ayrıca 1,5 k temettü geliri elde ettim toplamda 2017-2018 sonunda kadar -500 usd zarardayım aracı kurum uzmanı ile konuştuğumda 2018 yılı hisse satışı ve karını beyan etmem gerektiğini 2017 senesindeki zararı mahsup edilemeyeceğini (yıllı alım satım farkları esas alınıyormuş) bildirdi. Durumumun özeti şu totalde 500 usd zarardayım ama 2018 yılı hisse satışları ve gelirleri için 11500 usd kar görünüyor. Ben 2017 başında 100k usd gönderdim şimdi parayı geri alsam 99,5 k usd alacağım. Ve uzmanın söylediğine göre 2018 faaliyetlerden dolayı birde vergi vereceğim çok anlayamadım lütfen yardımcı olurmusunuz.

    • Can Balkan

      Merhaba,

      Bunu bir vergi uzmanına danışmanızda fayda var. Rahmetli Şükrü Kızılot, 2008 krizinde kayıp yaşayan yerli yatırımcının korunması amacıyla Gelir Vergisi’ne ilişkin bir takım tebliğler yayınlandığını belirtmiş. Bu tebliğler halen geçerliyse bir mahsuplaşma söz konusu olabilir.

      http://www.hurriyet.com.tr/borsada-kaybedenlere-vergi-iadesi-8490104

  34. Levent ozmel

    Merhabalar. Turkiyeden bir araci kurumdan ingiltere borsasinden hisse almak istiyorum.sattigim zaman %30 vergisi var diyorlar dogrumudur? daha fazla masraflari varmidir? Tesekkurler

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Yurtdışı yerleşikler için İngiltere borsalarında elde edilen kazançlar vergiye tabi değil. Bu konular çetrefilli, kendiniz araştırıp karar verin. Ancak ben devletin sitesinden aşağıdaki linki ve maddeyi bırakıyorum buraya.

      If you’re abroad
      You have to pay tax on gains you make on residential property in the UK even if you’re non-resident for tax purposes. You do not pay Capital Gains Tax on other UK assets, for example shares in UK companies, unless you return to the UK within 5 years of leaving.

      https://www.gov.uk/capital-gains-tax/what-you-pay-it-on

  35. Levent ozmel

    Can bey, turkiyeden bu %30 vergi aliniyor mus.dogrumudur dedim.ingiltere degil.turkiyede yasayip turk araci kurumum dan almayi dusunuyorum.tesekkurler

    • Can Balkan

      Aracı kurumlar kafasına göre %30 alıyor olabilir. Ancak normalde olması gereken, yurtdışı hisse senedi ve temettü kazançlarınızı gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmek. 2018 gelir vergisi tarifesine göre bu işin olması gereken vergilendirmesi şu şekilde:

      14.800 TL’ye kadar %15
      34.000 TL’nin 14.800 TL’si için 2.220 TL, fazlası % 20
      80.000 TL’nin 34.000 TL’si için 6.060 TL, fazlası %27
      80.000 TL’den fazlasının 80.000 TL’si için 18.480 TL, fazlası %35

      http://www.gib.gov.tr/node/346

  36. Ahmet

    Can Bey Merhaba,
    Interactive Brokers hesabımızda hisse senedi haricinde nakit para olduğunda extra olarak bulundurduğumuz nakit para içinde aylık ücret alıyor mu? Sitesinden ücretlendirme tarifesini incelediğimde Cash Deposit %1 yazıyor.

    Teşekkürler,

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Cash Deposit’ten alınan 1% komisyon, sizin IB hesabınıza para yatırırken aldıkları komisyondur. Yani diyelim ki $5.000 para gönderdiniz, $50 ücret kesintisi olur. Bu tutar $50 dolardan az olamaz. Aşağıdaki sayfada detaylarını buabilirsiniz.

      https://www.interactivebrokers.co.uk/en/index.php?f=14718

  37. Turan

    Iyi günler kolay gelsin. Aklıma takılan bir konu var cevaplayabilirseniz sevinirim. Amerikan aracı kurumunda hesap açıp kanada piyasasında işlem yapmak istersek komisyon oranlarında bir değişiklik olur mu? Ya da Kanada piyasasında düşük komisyonla hisse senedi alabilmek için bildiğiniz bir kanada aracı kurumu var mıdır?

  38. Berkay

    Can Bey,
    İyi günler. Türkiyede bir forum sitesinde okudum. Türkiye’de yerleşik bir kişinin yurtdışı yatırım hesabından Türkiyedeki hesabına parasını transfer ettiğinde %30 civarında “backup witholding” adı altında kesinti yaptığını yazmış. Bu kesintinin stopaj olduğunu tahmin ediyor. Bu arkadaşın hangi platformu kullandığını bilmiyorum. Onu belirtmemiş. Siz Interactive Brokers kullanırken yurtdışı temettüler yatırılırken stopaj işlem anında Türkiye’deki gibi kesiliyor mu? Eğer işlem anında stopaj kesiliyorsa bu arkadaşın başına geldiği gibi IB’de böyle bir durum yine de olabilir mi?
    Değerli çalışmalarınız ve paylaşımlarınız için teşekkürler.

    • Can Balkan

      Merhaba,

      Vergi konularından hiç hoşlanmıyorum 🙂 Burada vergi ile söyleyeceklerimi de kendinize baz almayın lütfen. Vergi konusu kişinin özel durumuna bağlı olarak değişebilir. Söz gelimi Türkiye’de ikamet ediyor ancak ABD vatandaşıdır, vs. Şimdi bu ön bilgi ışığında:

      – ABD’deki aracı kurumlar, yurtdışı yerleşikler hesabı realize ettiği zaman kazançlarından %30 kesinti yaparlar. Bu bizdeki stopaj. Ve evet, bunu IB de yapabilir. Buyrun sitesinden kaynak: https://www.interactivebrokers.co.uk/en/index.php?f=39943&p=nonus

      – Ancak, yatırımcının ikamet ettiği ülke ile ABD arasında bir çifte vergilendirme anlaşması varsa, bu oran düşebilir. Türkiye ile ABD arasında bu anlaşma mevcut. Buyrun, bu da kaynak: https://www.irs.gov/pub/irs-trty/turkey.pdf

      – Anlaşmanın Türkçe metni: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/uluslararasi_mevzuat/ABD.htm

  39. Celal

    Can Bey, Öncelikler değerli paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Sizi ilgiyle takip ediyorum. Siz de bir IB kullanıcısı olduğunuzdan dolayı bir sorum olacaktı. Aşağıdaki linkte şikayetvar.com sitesinde bir arkadaşımız IB’den İş Bankasına yaptığı swiftin hesaba geçmediğini söylemiş. Yaklaşık 2 aydır da herhangi bir cevap yok. Böyle bir durum nasıl olabilir sizce? Link bu:
    https://www.sikayetvar.com/is-bankasi/is-bankasi-12k-kayboldu-swift-bank-wire-transfer-sorunu

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Burada IB’nin bir kusuru olduğunu sanmıyorum. Detaylı SWIFT mesajını paylaşmışlar. Sorunu yaşayan arkadaş, İş Bankası Dış İşlemler Operasyon bölümü ile irtibata geçerse, SWIFT mesajı çözümlenir ve paranın nerede takıldığı ortaya çıkar. Ya İş Bankası havuzundadır, ya da muhabir bankada kalmıştır. Endişe etmenize gerek yok. Böyle saygın kurumların paydaş olduğu bir hikayede, magduriyet yaşanmaz. Belki gecikmeler olabilir, ama şikayet sahibi kişi eninde sonunda parasını hesabında görür.

  40. Münib Gülakman

    Ben IBKRyi denemek icin demo hesap actim (paper) 1 milyonla baslatiyo 777 bin dolarlik hisse satin aldigim su andada hisselerimin 1090000 oldugu ama nakitimin -63bin oldugu icin 1.030.000 küsur net liquidation value var. Ben anlamadim nasil cash ekside oluyo bu degerlerin ne ifade ettigini anlatabilecek biri varsa anlatsin lutfen

    • Can Balkan

      Son zamanlarda yeni alim satım yaptıysanız, takastaki para olma ihtimali yüksek. Ama öte yandan hisse senedi değeri ile liuidation value arasında bu kadar fark olmaması da lazım. Bir ekran görüntüsü atarsanız, daha net anlarız. Komisyon mu diye düşündüm ancak bu kadar yüksek olmaması gerekiyor.

  41. Mert

    Can bey iyi günler, IB den örneğin apple hissesi aldığımda bu CFD mi oluyor yoksa bankalar aracılığıyla aldığım bir BİST hissesi gibi mi oluyor.

  42. mahmut

    Can bey ilginiz ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. IB den hesap açtım ama bi türlü para nasıl gönderilir , nasıl alınır anlamadım? çoğu yöntem ABD için. TR için wire diye birşey var . kastedilen SWİFT mi? Swift ile para gönderirken hesap numaramı , ismi mi falan mı yazıyorum? yadımcı olursanız sevinirim.teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.