Bireysel Emeklilik Fonlarının 2014 Temmuz Ayı Getirileri
2014 yılının ilk yedi ayını geride bırakırken, Temmuz ayında hangi bireysel emeklilik fonunun yüksek getiri sağladığına, hangi bireysel emeklilik fonunun ise kötü performans gösterdiğine gelin hep beraber bakalım.
Yılın ilk iki ayında altın ve döviz bireysel emeklilik fonları yüksek getiri sağlarken, özellikle seçim öncesi Borsa İstanbul’da görülen yükselişin katkısıyla, hisse senedi fonları yıl içerisindeki kayıplarını telafi ederek, Mart, Nisan ve Mayıs ayında getiri şampiyonu oldular. Haziran ayını yatay geçiren hisse senedi fonları, Temmuz ayında da yatırımcılarını sevindirdi.
Öte yandan, Haziran ayında %6 civarında yükseliş kaydeden altın fonları, bu getirinin bir kısmını Temmuz ayında vererek, en kötü performansı sergileyen fonlar oldular.
Bireysel emeklilik fon bazına getirilere bakarsa, 30 Haziran – 31 Temmuz tarihleri arasında en yüksek getiriyi %7,1 ile AEU kodlu Allianz Yaşam ve Emeklilik BIST Temettü Endeksi Emeklilik Yatırım Fonu sağladı. Bu fonu sırasıyla AHB kodlu Anadolu Hayat Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Beyaz EYF, AZH kodlu Allianz Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, HHB kodlu Halk Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, BBH kodlu Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, ZHB kodlu Ziraat Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, AVH kodlu Avivasa Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, CHH kodlu Cigna Finans Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, AEH kodlu Avivasa Hisse Senedi EYF ve ALH kodlu Allianz Yaşam ve Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF Fonu izledi.
Listeden de göreceğiniz üzere, hisse senedi fonları Temmuz ayında %7’lere varan getiri sağladılar. Kuşkusuz Borsa İstanbul 100 endeksinin ayın başında 78,489 puandan başlayan serüvenini ayın sonunda 82,156 puandan tamamlaması yani %5 civarında yükselmesi, bu getirinin en önemli nedeni oldu.
Kaybedenler cephesine baktığımızda ise, %3,21 kayıp ile BNA kodlu BNP Paribas Cardif Emeklilik Altın EYF, GHA kodlu Garanti Emeklilik Altın EYF, AEL kodlu Avivasa Emeklilik Altın EYF ve GRA kodlu Groupama Emeklilik Altın EYF Temmuz ayında en çok kaybettiren BES fonları oldular. En çok kaybettirenler listesinde geriye kalan 6 fonun hepsi altın olmak üzere, sırasıyla, ZHN kodlu Ziraat Emeklilik Altın EYF, AGA kodlu Asya Emeklilik Altın Katılım EYF, AEA kodlu Anadolu Hayat Emeklilik Altın EYF, VGA kodlu Vakıf Emeklilik Altın EYF, AMZ kodlu Allianz Yaşam ve Emeklilik Altın EYF ve HEA kodlu Axa Emeklilik Altın EYF en çok kaybettiren fonlar oldular.
Altın bireysel emeklilik fonları yılın ilk iki ayında iç piyasada dövizin yükselmesi, uluslar arası piyasada ise altının ons fiyatının 1,400 $ seviyelerine yaklaşmasıyla, en çok kazandıran fonlar olmuştu. Mart ayında ise, Kırım gerginliğinin fiyatlanması ve Amerikan Merkez Bankası Fed’in tahvil alımlarını azaltma kararının etkisiyle, altın fiyatları tekrardan 1,300 $ seviyelerinin aşağısına sarktı. Nisan ve Mayıs aylarında ise, Altın yatırımcılarını zayıflayan Dolar/TL vurdu. Haziran ayında %6’ya varan getiri sağlayan altın fonları, Temmuz ayında bu getirinin bir kısmını geri verdiler.
2014 yılının ilk 7 ayı geride kaldı. Peki sizin bireysel emeklilik birikimleriniz nasıl değerlendi? Yılın ilk 7 ayında karda mısınız, yoksa zararda mı? Yılın geri kalanında fon tercihiniz nasıl olacak?