Bireysel Emeklilik Fonlarının 2015 Temmuz Ayı Getirileri
7 Haziran seçimlerinde sandıktan koalisyon çıkması neticesinde, Türkiye’nin en önemli gündem maddesi hükümet kurma çalışmaları oldu. Seçimlerin üzerinden 1 aydan daha fazla zaman geçtikten sonra Erdoğan, hükümet kurma görevini Davutoğlu’na verdi. Davutoğlu mecliste grubu bulunan partileri sırasıyla ziyaret ettikten sonra kurmayları aracılığıyla CHP ile istikşafi görüşmeler başlattı (bu sayede tüm Türkiye yeni bir kelime daha öğrenmiş oldu.) CHP ile süren görüşmelerin bugün yarın neticelendirilmesi beklenirken piyaslar da çalkalanmaya devam ediyor.
Hükümet kurma çalışmalarının yanı sıra ülkemiz gündemini meşgul eden bir diğer husus ise artan terör olayları. Suruç’ta patlayan bombadan sonra ülke bir anda tekrar çatışma alanına döndü. Maalesef son 20 gündür üzücü haberler almaya devam ederken siyasiler tarafından kanın durmasına yönelik atılmış somut bir adım henüz yok.
Ülkemizde bunlar yaşanırken Dünya’nın iki önemli gündemi ise Çin ve FED. Bu üçer harfli iki kelimeyi ilerleyen zamanda da sıkça duymaya devam edeceğiz. Çin’den yavaşlama verileri geldikçe başta emtia olmak üzere bütün piyasalarda stress artıyor. Öte yandan ABD piyasalarından gelen her olumlu veri ile birlikte Fed’in Eylül ayında faiz artırımına gidebileceği endişesi ile gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı hızlanıyor.
Tüm bu gelişmeler ışığında güzel bir ikinci emeklilik amacıyla yatırımlarımızı emanet ettiğimiz bireysel emeklilik fonları nasıl bir performans gösterdi? Şimdi gelin 2015 yılı Temmuz ayı bireysel emeklilik fonları performanslarını hep birlikte inceleyelim.
Koalisyon tartışmaları, artan terör olayları ve Fed baskısı darken Türk Lirası temmuz ayında da değer kaybetmeye devam etti. Öte yandan erken seçim tartışmalarının etkisi ile Borsa da değer kaybetti. Tüm bunların sonucunda Temmuz ayında en çok kazandıran bireysel emeklilik fonları dövize dayalı olanlar olurken, kaybettirenler ise hisse senedine endeksli bireysel emeklilik fonları oldu.
Temmuz ayında en çok kazandıran bireysel emeklilik fonu Allianz Yaşam ve Emeklilik Uluslararası Teknoloji Hisse Senedi EYF olurken, en çok kazandıran bireysel emeklilik fonları listemizdeki diğer 10 fon kamu dış borçlanma/uluslararası borçlanma araçları emeklilik yatırım fonları oldu.
Temmuz ayında kaybettiren fonlara baktığımızda ise ortalama %4 kayıplar ile hisse senedi ve altın fonları listemizi paylaştılar. Ons bazında 1100 Dolar seviyesinin altına inen Altın fiyatları Türk Lirasındaki değer kayıplarına ragmen %4 civarında düştü.
Temmuz ayında en çok kaybettiren bireysel emeklilik fonu Vakıf Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF olurken en cok kaybettiren listemizin 6’sı hisse senedi 4’ü ise altın emeklilik yatırım fonu oldu.
Ağustos sıcağıyla birlikte ısınan gündem ve piyasaların BES fonlarını nasıl etkilediğini aktarmaya devam edeceğiz. Bizi izlemeye devam edin.