Mevduata Devlet Garantisi 2018
Son haftalarda yaşanan ekonomik gelişmelerin ardından, bir çok okuyucumuzdan benzer sorular gelmeye başladı. Devletin bankalardaki paralara el koyması veya dolar hesaplarını sabit kurdan Türk Lirası’na döndürmesi yönündeki asılsız dedikodular ile ilgili “Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi?” başlığıyla yayınladığımız yazıda, devletin mevduat hesaplarına el koyma gibi bir planı uygulamayacağından bahsettik. Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK), bu şekilde asılsız dedikodular çıkarıp manipülatif haber yapanlarla ilgili inceleme başlattığını duyurdu. Yazımızın sonunda da belirttiğimiz üzere, bu tip asılsız dedikoduların yayılmasına katkıda bulunmayın.
Bugün, yani 12 Ağustos 2018 tarihi akşam saatlerinde de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu iddiaları kesin bir dille reddederek şunları söyledi:
Kurdaki dalgalanmaya karşı aksiyon planı hazırladık. Paramız doğrudan bir ABD başkanı tarafından hedef alındı. Döviz hesaplarını TL’ye çevirmek veya el koymak olmaz. Gerekirse mali kural uygularız.
Ülkemizde piyasaların kapalı olduğu şu saatte (23:00) Asya piyasalarında yapılan işlemlerde TL, Dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederek 7.20 seviyelerinden işlem görse de daha sonra hem Bakan Albayrak’tan hem de Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamalar ile dolar kuru 7 seviyesinin altına düşmüştür. Asya piyasalarında nasıl Türk Lirası işlemi olabilir diye soranları da Japon ev hanımlarının Türk Lirasına olan ilgileri ile ilgili yazdığımız yazıyı okumaya davet ediyorum. Buraya tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.
Sabah yeni haftaya uyandığımızda suların durulmuş olmasını beklerken, sizlerden devletin mevduat garantisine ilişkin gelen aramalara da bir cevap verip, içinizi rahatlatmak isterim.
Devletin banka hesaplarına el koyması veya bankaların batacağı yönünde asılsız haber ve dedikodu yayanlar ile ilgili hapis cezası doğurabilecek şekilde yasal işlem uygulanabileceğini belirtmek isterim. Kesinlikle bu şekilde asılsız dedikoduların bir parçası olmayın. 10 yıldan fazla Türk bankacılık sektörü içerisinde hizmet vermiş birisi olarak, bankalarımızın bu çaptaki krizleri atlatabilecek yeterli sermayesi ve donanımlı insan gücünün olduğuna inancım tam. Siz de müsterih olunuz. (Ben bu yazıyı yayımladıktan sonra Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK), bu şekilde asılsız dedikodular çıkarıp manipülatif haber yapanlarla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.)
Şimdi gelin 2018 yılı mevduat devlet garantisi konusunda detaylara geçelim. 2018 yılı mevduata garantisi kapsamında, cevabını arayacağımız sorular şunlar olacaktır.
- Mevduat garantisi ne kadar?
- Banka devlet garantisi nasıl uygulanır?
- 2018 yılında banka batarasa devlet garantisi ne kadar?
- Mevduat güvencesi var mı?
- Dövize mevduat güvencesi var mı?
- Dolara mevduat güvencesi var mı?
Mevduata devlet garantisi, devletin bankacılık sistemine olan güveni artırmak ve kayıt dışılığın azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla Tasarruf Mevdaut Sigorta Fonu yani TMSF aracılığıyla uyguladığı bir tür garantidir. Mevdauta verilen güvence kapsamında, Türkiye’deki bankalarda bulunan mevduat ve katılım hesaplarınızın 100 bin liraya kadar olan kısmı devlet güvencesindedir. Yani, kısaca banka batsa dahi 100 bin liranızı devlet size TMSF aracılığıyla geri ödeyecektir.
DEVLET BANKA HESAPLARINA EL KOYABİLİR Mİ? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN BURAYI TIKLAYIN!
Mevdaut garantisi 100 bin liranın detayları ne? Banka devlet garantisi nasıl uygulanır?
Öncelikle bu garantiden faydalanmak için Türkiye’de yaşıyor olmanıza veya Türk vatandaşı olmanıza gerek yok. Mevduatınızın bankalarda olması, mevduat güvencesi için yeterli şartı kapsamaktadır. Yerli veya yabancı, Türk bankalarında mevduat ve katılım hesabı olan herkes, banka devlet garantisi kapsamındadır.
Öte yandan, mevduat garantisinden faydalanabilmeniz için mevduat veya katılım hesabının ticari olmaması gerekmektedir. Yani şirketlere ait mevduat hesapları, mevduat sigortası kapsamında değildir. (Ancak 2001 krizinde, batan banka uygulamalarında da gördüğümüz üzere, devlet herkesin parasını kuruşu kuruşuna ödemiştir.) İlave olarak, bankaların kıyı bankacılığı yani off-shore olarak açılan mevduat hesapları da sigorta kapsamında değildir.
Hazine bonosu, devlet tahvili veya yatırım fonu gibi enstrümanlar mevduat sigortası kapsamında değildir. Paranızın mevduat güvencesinde olması için mevduat veya katılım hesabı şeklinde tutuluyor olması gerekmektedir.
ABC Bankası’nda 50 bin liranız, DEF Bankası’nda 80 bin liranız varsa, 130 bin liralık mevduatınız güvence altında demektir. Mevduat güvencesi her bankadaki mevduat hesabı için ayrı ayrı uygulanır. Öte yandan, ABC Bankası’nda 150 bin liranız, DEF Bankası’nda 180 bin liranız varsa yalnızca 200 bin liranız devlet garantisi kapsamında olacaktır.
ABC Bankası’nın Kadıköy Şubesi’nde bir mevduat hesabında 50 bin liranız, aynı bankanın Trabzon Şubesi’ndeki bir başka mevduat hesabında ise 30 bin liranız varsa, 80 bin liranız mevduat güvencesi kapsamında olacaktır. Eğer aynı bankanın farklı şubelerindeki veya farklı hesaplarındaki tutar 100 bin lirayı aşarsa, yalnızca 100 bin lirası mevduat garantisi kapsamına dahil edilir. Yani, mevduat sigortası gerçek kişilerin her bankadaki riskleri için ayrı ayrı 100 bin lira ile sınırlandırılmıştır.
Eşinizle veya arkadaşlarınızla açmış olduğunuz mevduat hesaplarında ise mevduat güvencesi her ortak için ayrı ayrı uygulanmaktadır. Örneğin Ayşe ile Ali’nin ABC Bankası’nda 250 bin liralık bir ortak mevduat hesabı varsa, her iki kişi için 100’er bin lira olacak şekilde, toplam mevduat garantisi ortak hesap için 200 bin lira olarak uygulanır.
Mevduat güvencesi Dolar, Euro, Altın ve diğer yabancı para birimlerinde açılmış olan mevduat hesapları için de 100 bin lira karşılığıyla sınırlı olmak kaydıyla uygulanır. Yani dövize mevduat güvencesi mevcuttur. Dolar hesapları da 100 bin lira ile sınırlı olmak kaydıyla devlet güvencesi altındadır.
DEVLET BANKA HESAPLARINA EL KOYABİLİR Mİ? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN BURAYI TIKLAYIN!
Mevduat hesabı açmaya yetkili kuruluşların faaliyet izinlerinin sonlandırılması yani halk diliyle söylersek, bankaların batmasını takip eden 3 ay içerisinde TMSF tarafından tasarruf sahiplerine ödemeler yapılır. Bu 3 aylık süre zorunlu şartlarda Fon tarafından 1 yılı aşmamak kaydıyla 3’er aylık dönemlerle uzatılabilir. Yani, en kötü senaryoda paranız devlet tarafından 1 yıl içerisinde size geri ödenmiş olacaktır.
Devlet banka güvencesi olarak 100 bin lira sınırı konulmuş olsa dahi, bu tutarın üzerindeki mevduatlar için de TMSF’ye yazılı başvuruda bulunup, iflas masasında alacaklı sırasına girilebilir. Bankanın varlıklarının çözümlenmesinden sonra para kalırsa bu tutar tasarruf sahiplerine de dağıtılacaktır.
1994 ve 2001 krizlerinde batan bankalar ve aracı kurumlardaki hesap sahiplerinin paralarının eksiksiz ödendiğine şahit olmuş biri olarak, en kötü durumda dahi devletin tasarruf sahiplerinin haklarını sonuna kadar teslim edeceğini düşünüyorum. Bırakın batan bankaları, hiç bir sorumluluğu ve güvencesi olmamasına rağmen 80’li yıllarda yaşanan banker krizi mağdurlarının zararları dahi devlet tarafından bir şekilde karşılanmaya çalışılmıştır. Çiftlikbank gibi dolandırıcılara sorgusuz sualsiz milyar liralar kaptıran vatandaşlarımızın, düzenleme ve denetimin bu kadar yoğun olduğu bankacılık sistemine temkinli yaklaşmaları ise ayrı bir yazının konusudur.
Mevduat güvencesi, bankacılık sisteminin sağlıklı şekilde işleyebilmesinin de yegane unsurudur. Devletin kendi koyduğu kuralı çiğnemesi düşünülmeyecek bir seçenecektir. Onun için dolar hesaplarına el konuluyor ya da mevduat hesaplarına bloke konulacak gibi aslı astarı olmayan söylentiler yaymanın ne bankalara ne de mevduat sahiplerine hiç bir katkısı yoktur. Mevduat hesaplarına el koyulacağı söylentisine ilişkin kaleme almış olduğumuz yazıyı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
“2018 yılında banka batarsa devlet garantisi ne kadar?” sorusuna yanıt verdik. Konuyla ilgili görüş ve sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz.
Mrb can bey ben şunu sormak istiyorum mevduat hesabı olmayan birisinin parası garanti altinda midir ?ornek :150 bin
Yada 130 bini mevduat 20 bini bankamatik hesabı olsa banka batsa ne kadarı garanti altında olur?
Şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Bankamatik hesabı diye ayrı bir hesap çeşidi yok. Bankada bulunan paraların hepsi mevduat hesabı sayılır ve 100 bin liraya kadar olan kısmı devlet garantisindedir.
Benim merak ettigim sey mesela bankada 800.000tl var ve banka batti…..bunun 100.000tl sini devlet bana oduyor ama 700.000tl hala alacagim oldugu icin batan bankanin mallarina el koydurarak para mi tahsil edebilirmiyim???
cunku bu bankaya borcu olan sahislarin borclari birileri tarafindan tahsil ediliyor son kurusuna kadar tesekkurler
Alacak masasına kaydınızı yaptırıp bekleyebilirsiniz. Şayet bankanın yeterli varlığı varsa, kalan para da ödenir.
Merhaba,
Benim merak ettiğim mesele,
bankadaki paramızı nasıl ıspat edeez ? Banka cüzdanı mı almak gerekiyor ? Banka cüzdanı aldık diyelim ankadaki para her artış sağladığında söz konusu banka cüzdanını yenileyecez mi ? Ya da banka cüzdanına gerek yok mu ?
Banka battı diyelim ve adamlarında sistemi çöktü öyle ya benimde bu bankada param var nasıl ıspat edecem ?
Yani diyorum devlet benim batan bankada kaç param olduğunu nasıl bilecek ?
Aydınlatırsanız sevinirim.
Saygılar
Merhaba,
Bankaların verileri birden fazla sunucuda ve değişik lokasyonlarda saklanır. Ayrıca verilerin güvenliğine ilişkin olarak çeşitli denetimlere tabiidirler. Dolayısıyla, banka batsa dahi verilerde bir tahrifat ya da kaybolma ihtimali yoktur. Kendinizi güvende hissetmek için ayda en azından 1 kere şubeye giderek cüzdanınızı yazdırmanız içinizi rahatlatabilir. Ancak nihayetinde TMSF, sigorta fonunda ödemeleri gerçekleştirirken sizdeki cüzdandan daha çok banka bünyesindeki kayıtları dikkate alacaktır.
Cevap için teşekkürler.
Can bey selam. Benim sorumda Mustafa beyinkine biraz benzer olacak yanıtlarsanız memnun olurum. Bankanın batması durumunda TMSF ye bir başvuru süreci olacaktır nihayetinde. Hesap açtırırken birşekilde tarafımıza verilmemiş ya da kaybedilmiş sözleşme sıkıntı yaratabilirmi yoksa bahsetiğiniz çeşitli kaynaklarda veriler tutulduğundan nüfus cüzdanı yeterli olur mu?
Merhaba,
Her duruma karşın en azından hesap cüzdanlarınızı arada bir yazdırmanızda fayda var. Sözleşmenin sıkıntı yaratacağını sanmıyorum. Benim de hesap açılış sözleşmelerim muhtemelen kayıptır 🙂
Teşekkürler Can bey. O kadar dijitale bağlandık ki ben hesap cüzdanlarının kalktığını düşünüyordum
Merhaba…
Bir tanesi “Nkolay Bono” olmak üzere, çeşitli bankaların sunduğu e-mevduat hesapları da 100.000₺ limitli devlet güvencesine dahil midir?
Merhaba,
Nkolay Bono, bir mevduat ürünü değil bonodur. Dolayısıyla TMSF garantisinin kapsamı dışındadır. Öte yandan, e-mevduat hesaplar belirtilen limit şartları dahilinde sigorta kapsamındadır.
tmsf.org.tr sayfasında, mevduatın sigortaya tabi olabilmesinin çerçevesini belirten bir yönetmelik var. Burada kriter olarak “mevduat toplamları en büyük 5 banka”nın uyguladıkları faiz oranlarının ortalamasından bahsediliyor. Yalnız anlayamadığım nokta şu:
Misal, an itibariyle en yüksek faizi veren bankada vadeli mevduat hesabı açtık.
Buradaki mevduatımızın sigorta kapsamı dışında kalma durumu,
bu mevduatın tamamı için mi geçerli;
yoksa, tabi olduğumuz faiz oranının, mevzubahis 5 bankanın verdiği faiz oranları ortalamasının üzerinde kalan kısmı için mi geçerli?
Faiz oranı zarar tazmini içindir. Türkiye’de mukim ve BDDK denetimine tabii mevduat toplamaya yetkili herhangi bir bankada sahip olduğunuz mevduatın 100 bin lirası TMSF güvencesindedir.
Teşekkürler
Can Bey, 2001 yılında batan İhlas Finans’dan 17 senedir insanlar parasını hala alamadı. Yani, 100 bin üzerini bankanın varlıklarından almak çok mümkün değil.
Makmuzla alınan Hazine bonoları mevduat garantisine girmez.. Karşılıksız satılmışsa
Örnek vericem a bankası na 100bin ,b bankasına 100bin c bankasına. …gibi gibi olursa nasıl olur . Ayrıca Nkolay bono hakkında batış durumunda hiç kurtuluş u yokmu yani 100 binin
Farklı bankalarda bulunan hesapların 100 bin liraya kadar olan kısmı devlet güvencesindedir. Banka bonoları ise kapsam dışıdır. Devlet insafa gelirse veya icra iflas masasından paranızı kurtarabilirseniz bir şansınız olur. Bakın BDDK denetimindeki Analiz Faktoring, tahvil ödemesini gerçekleştiremedi. Bakalım neler olacak. Detaylar aşağıdaki linkte mevcut.
http://www.finansgundem.com/haber/tahviller-odenemedi-analiz-faktoring-faaliyetini-durdurdu/1361206
“2018 yılında banka batarsa devlet garantisi ne kadar?” İşlediğiniz konuda 2018 vurgusu neden var? 2018’e mahsus bir yasa gibi mi anlamalıyız? Vereceğiniz yanıt için şimdiden teşekkürler…
Hayır, bu garanti 2019 yılı için de geçerli. Garanti konusu geride bıraktığımız yıl içerisinde gündeme geldiği için yazımızın başlığı o şekilde atılmıştır. Mevduat garantisi devam etmektedir. Yıla özgü değil.
Hazine bonoları da tmsf güvencesinde degil miş.pahalı
kolay gelsin. Peki en para içinde aynı devlet güvencesi geçerli mi ? QNB Finans bank güvencesi diyorlar ama şubesi vs. yok. Her şey internet ortamında hallediliyor. Bu konuda aydınlatır mısınız? Teşekkür ederim.
Merhaba,
Tabi ki Enpara’daki mevduat hesaplarınız için de 100 bin liraya kadar devlet güvencesi var.
Mesala bankada döviz var mevduatta bu neye göre hesaplanıyor dolar bir gecede iki katına gitti benimde a bankasında 10000 usd hesabım b bankasında 10000 dolarım var devlet hangi kuru baz alıpta ödeme yapiyor aklım almadı aydınlatirdanız sevinirim tşķ
Devlet bütün hesabını kitabını Merkez Bankası kurlarına göre yapar:
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tr/tcmb+tr/main+menu/istatistikler/doviz+kurlari/gosterge+niteligindeki+merkez+bankasi+kurlarii
Can bey, katılım bankaları da batarsa 100bin tl’imizi devlet bize geri öder mi?Bir de Banka batarsa ve bankada kiralık kasamız varsa, kasadaki paralarıızı eksiksiz olarak geri alabiliyor muyuz?Saygılarımla.
Tabi ki, katılım bankalarındaki tutarlar da TMSF kapsamındadır. Banka batarsa kiralık kasaların içindekiler size iade edilecektir. Kiralık kasanın hak sahipliği tamamıyla kiralayana aittir.