İnternet Bankacılığı Dolandırıcılığı 2019

Dolandırıcılar son zamanlarda sosyal medya aracılığıyla kredi kartı aidatlarını iade etmek veya otomobil gibi çeşitli ödüller vaadederek vatandaşların internet bankacılığı şifrelerini veya kredi kartı bilgilerini ele geçirip, hesaplarını boşaltıyor. BDDK da geride bıraktığımız hafta içerisinde bankalar ile görüşerek, bu tür dolandırıcılıklara aracılık eden sosyal medya kuruluşları ile çalışmama önerisi getirdi.

Twitter veya Facebook gibi sosyal medya uygulamalarını kullanırken, banka görünümlü bir takım art niyetli kişilerin size kredi kartı aidatlarını iade edebileceklerini veya lüks otomobil kazanabileceğinizi iddia ettikleri reklamlara denk gelmişinizdir. Örneğin bugün Twitter’da dolaşırken dolandırıcıların verdiği reklamlardan 3 tanesine denk geldik. Şimdi sırasıyla bunları sizinle paylaşacağız.

kredi kartı aidat iadesi dolandırıcılığı

İlk örneğimiz yukarıda. Kendisini Merkez Bankası kredi kartı iadesi olarak tanıtan bir dolandırıcı, bütün bankaların ve kredi kartlarının logosunu kullanarak Twitter’a bir reklam vermiş. Bu reklama tıkladığınızda dolandırıcın hazırlamış olduğu sahte siteye yönlendiriliyorsunuz, daha sonra da sizden kredi kartı numarası ve şifre bilgisi talep ediliyor. Bu bilgileri kullanıcıya verdikten sonra da kredi kartınızdan bilginiz dışında harcama yapıldığına şahit oluyorsunuz. Ülkemizde en sık rastlanan kredi kartı dolandırıcılığı maalesef bu yöntemle yapılıyor.

halkbank internet dolandiriciligi

İnternet bankacılığı dolandırıcılığına bir diğer örnek ise yukardaki ekran görüntüsünde mevcut. Burada da Halkbank’ın adını kullanarak, sanki lüks marka bir araç hediye ediyormuş gibi tüketicileri hazırladığı sahte web-sitesine yönlendirerek, onlardan yine kredi kartı bilgileri veya internet bankacılığı giriş bilgileri talep edilerek, müşteri hesaplarını boşaltıyorlar.

teb internet bankasi dolandırıcıligi

Son olarak yukarıda verdiğimiz ekran görüntüsünde de dolandırıcılar TEB ismini kullanarak ödül vaadinde bulunup, internet bankacılığı mağdurlarını hazırladıkları sahte internet sitelerine yönlendirip, onların şifre bilgilerini ele geçirmeye çalışıyorlar. Sizin için son örnekte verilen web-sitesini ziyaret ettik.

İnternet bankacılığı dolandırıcı ekran görüntüsü

İnternet bankacılığı dolandırıcılarının hazırladıkları siteye girdiğimizde, bizi karşılayan ekran görüntüsü bu şekilde. Yani TEB’in dijital ürünü olan CEPTETEB internet sitesinin oldukça kötü bir kopyası. Burada dolandırıcı sizlerden TC kimlik numaranızı ve parolanızı talep ediyor. Bu bilgileri eline geçiren kullanıcı daha sonra sizin hesaplarınızı boşaltabiliyor.

İnternet bankacılığı dolandırıcılığı mağduru olmamak için dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli husus var. İlk olarak size bunlardan bahsedeceğiz. Sonra da internet bankacılığı mağduru olduğunuz takdirde atmanız gereken adımlardan, internet bankacılığı dolandırıcılığı savcılık suç duyurusundan ve internet bankacılığı dolandırıcılığı para iadesi konularına değineceğiz.

İnternet bankacılığı mağduru olmamak için dikkat etmeniz gereken ilk husus, internet bankacılığına müşterisi olduğunu bankanın kendi sitesine girerek ulaşmanız. Örnek vermek gerekirse. Diyelim ki Garanti Bankası müşterisisiniz ve Garanti Bankası internet bankacılığından işlem yapacaksınız. İlk olarak kullandığınız internet tarayıcısına https://www.garanti.com.tr adresini girdiğinizden emin olun. Bunun en basit kontrolü, site açıldıktan sonra tarayıcı da görünen ismi kontrol etmek.

Garanti Bankası internet bankacılığı giriş

 

Yukardaki ekran görüntüsünün sol üst tarafında gördüğünüz üzere, Garanti Bankası internet sitesine girdiğimize tarayıcımızın adres çubuğunda Garanti Bankası’nın internet adresini görüyoruz. İlave olarak bankanın güvenlik sertifikası da olduğu için, “Turkiye Garanti Bankası A.S. [TR]” ifadesi de mevcut. Giriş yaptığımız internet sitesinin Garanti Bankası’nın kopyası olmadığını bu basit kontrolle anladıktan sonra sağ tarafta yer alan internet bankacılığı girişini tıklayarak internet bankacılığına erişebiliriz.

Dolandırıcılar, sizin mail adresinize ödül kazanabileceğinize yönelik sahte bir e-mail göndererek, kendilerinin hazırlamış oldukları tuzak site üzerinden sizin internet bankacılığı giriş bilgilerinize erişebilirler. Hiç bir banka size ödül vermek için internet bankacılığı giriş bilgilerinizi, T.C. kimlik numaranızı veya annenizin kızlık soyadının tamamını sormaz. Bankalarda müşteri olarak doldurduğunuz formlarda zaten bu bilgiler mevcuttur ve banka ancak güvenlik kontrolü aşamasında sizden bu bilgilerin yalnızca bir kısmını talep edebilir. Örneğin annenizin evlenmeden önceki soyadının tamamını değil ama 2. ve 5. harfini sorabilirler. Eğer bir internet sitesi sizden bu bilgilerin tamamını talep ediyorsa, bilin ki dolandırılmak üzeresiniz.

Size telefon aracılığıyla ulaşıp kredi kartı aidat iadesi yapabileceğini veya kullandığınız ihtiyaç kredisi sırasında ödediğiniz sigorta parasının iadesini yapabileceğini belirten kişilere de kesinlikle kredi kartı numaranızı veya diğer kişisel bilgilerinizi vermeyin. Bazı dolandırıcılar, maalesef bir takım kişisel bilgilere daha önceden erişmiş olup, bu bilgileri kullanarak sanki bankaymış gibi bir izlenim bırakma çabasında oluyorlar. Burada da kontrolü sağlayabilmek yine sizin elinizde. Telefonunuzdan ulaşıp kendisini banka veya bankanın yetkili kıldığı bir kuruluş olarak tanıtan kişilerle konuşmayı uzatmayın ve direk kapayın. Eğer sizin o an bankadan bir ihtiyacınız varsa, bankanın müşteri hizmetleri telefonunu arayarak talebinizi bir müşteri hizmetleri yetkilisine iletebilirsiniz. Bankalar kredi kartı aidat iadesi yapmak veya ödül kazandırmak için müşteriyi aramazlar. Bankalar genellikle ihtiyaç kredisi, kredi kartı veya sigorta satmak amacıyla müşteriye ulaşırlar. Bu konuşmalarda da kesinlikle sizden kişisel bilgi, kredi kartı numarası veya şifre talebi olmaz. Dolayısıyla internet bankacılığı dolandırıcılığı mağduru olmamak için size telefon aracılığıyla ulaşan kişilere kredi kartı numaranızı, şifrenizi, TC kimlik numarası veya parola bilgilerinizi kesinlikle vermeyin.

Bunların dışında tanıdıklarınızdan dahi olsa size Facebook’tan, İnstagram’dan, Twitter’dan ya da Whatsapp’dan gelen banka görünümlü linklere tıklamayın. Bilgisayarınıza veya telefonunuza bilmediğiniz bir uygulamayı ve programı indirmeyin. Bu programlar içerisinde kötü amaçlı yazılımlar yerleştirilip, sizin şifreleriniz ele geçirilebilir.

Burada verdiğimiz örneklerin dışında, dolandırıcıların kullanmış olduğu çok daha farklı yöntemler de bulunabilir. Bunların hepsini bilmemize olanak yok. Ancak internet bankacılığı dolandırıcılığı mağduru olmuşsanız, aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla nasıl dolandırıcılık mağduru olduğunuzu anlatırsanız, diğer okuyucularımız da bu bilgilerden faydalanabilir. Böylelikle, başka insanların dolandırıcıların tuzağına düşmesine engel olabilirsiniz.

İnternet dolandırıcılığı mağduru olmuşsanız, bankanızı durumdan haberdar edip hesaplarınıza ve kredi kartlarınıza geçici bir bloke koydurtuktan sonra yapmanız gereken ilk şey savcılığa suç duyurusunda bulunmak olmalıdır. Dolandırıcılık mağduru olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmak için yaşadığınız yerdeki adliyeye gidip olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin bir dilekçe hazırlayıp, savcılık makamına teslim etmeniz gerekmektedir. Konuyla ilgili profesyonel bir yardım almak için bilişim suçlarıyla ilgilenen avukatlara da başvurabilirsiniz. İlave olarak bankanıza dolandırıldığınızı bildirdikten sonra bilişim suçları büro amirliğinin bulunduğu bir karakola giderek de şikayetçi olabilirsiniz.

İnternet dolandırıcılığı para iadesi alabilmek için bankanın sorumlu olması gerekmektedir. Olay yargıya intikal ettikten sonra, mahkemenin vereceği karar neticesinde eğer olayın bankanın güvenlik zaafiyetinden dolayı yaşandığına hükmedilrse, banka paranızı iade edebilir.

Dolandırıcılık bir meslek. Tarihi de oldukça eski. Belki de milyonlarca çeşidi var. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte, insanlar maalesef daha kolay tuzağa düşer hale geldiler. Bu tip olaylar herkesin başına gelebilir. Eğer internet dolandırıcılığı mağduru olmuşsanız, aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla tecrübelerinizi bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. Böylelikle başka insanların mağdur olmasının önüne geçebiliriz.

Comments
  1. MEHMET MUTLU

    2018 Ocak ayında adıma düzenlenmiş olan sahte bir ehliyetle kullanmış olduğum vodafon hattımın istanbul beyoğlunda bir bayiye gidilip hattımın yenisini çıkarıyorlar çıkarmış oldukları hatla internet bankacılığına girip hesabımdaki param adıma tanımlı kredi ve kredi kartımı 1 saat içerisinde araç bedeli olarak üç ayrı kişiye havale ve eft yaparak boşaltıyorlar. savcılıgıa başvurdum ve dava açtım fakat davalar hala devam ediyor herhangi bir gelişme yok

    • Can Balkan

      Paylaştığınız için teşekkür ederiz. Maalesef bu yöntem de son zamanlarda sıklıkla duyulmaya başlandı. Konu zaten yargıya intikal etmiş ancak burada hem telefon bayiinin hem de bankanın kusuru var gibi. Umarım zararınız en kısa zamanda giderilir.

  2. Mustafa demir

    Merhaba avukat hanim ben mustafa demir sizden bir hususta bilgi almak istiyorum eğer mesleğinizle ilgili ise rica ediyorum ne yapacağımı da bilmiyorum bende akbank mağduru olarak dize basimdan geçen olayı anlatmak istiyorum efendim ben 08.12.2018 saat.17:30 ve 18:00 akşam saatlerinde internet mobil bankacılığı cep şube hesabıma giriş yaptım şifremi girdim hesabı acmak isterken yine kendi orjinal hesabıma girdiğimi farkettim. Ancak ilk girdigim hesabı muhtemelen sahte bir banka ekranıydı ama iş işten geçmiştiki bir baktım hesabimda para transferi yapıldığına dair bildiri geldi ben panikledim ve hemen müşteri hizmetlerini aramak isterken tekrar bir bildirim daha geldi ne yapacağımı şaşırdım ve hemen müşteri temsilcisiyle iletişime geçtim kayıp çalıntı akbank müşteri hizmetleri bana hatta beklememi ve paranın nereye aktarıldığını tespit etmeye çalışıyoruz dediler ve bir kaç dakka sonra kişileri tespit ettiler ismail çalış adına 7.400 tl havale yapmış akabinde yine muhammed çağrı dagni adına da kredi kartı tahsilatı yapmış 2.850 tl bu kişilerin ve sizin hesabınıza bloke koyduk dediler savcılığa suç bulunmamı söylediler 11.12.2018 pazartesi günü de harcama itiraz formu şubeye giderek doldurabilirsiniz dediler bende aynen hepsini uyguladım ancak daha sonra bir sorun olduğunu ve teyit etmek için bir yakınımdan yani banka merkez müdürlükten edindiğim bilgiye göre bu kişi veya kişiler hesabımdaki parayı çektiklerini bana söyledi şimdi ben ne yapmam gerekiyor çok mağdurum lütfen bana yardımcı olursani çok sevinirim saygılarımla.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Maalesef ben avukat değilim. Konuyu bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.