Tüketici Güven Endeksi
Arkadaş ortamında havadan sudan ve futboldan sonra en çok konuştuğumuz konulardan biri de ekonomik durumdur. Ekonomiden bahsederken kimimiz makro veriler ile konuşarak, dış ticaret açığından bahseder, kimilerimiz ise patatesin ne kadar pahalılaştığından. Kendi aramızda yaptığımız bu konuşmaları bir araya getirdiğimizde hem kişisel mali durumumuzu, hem genel ekonomik durumumuzu hem de harcama ve tasarrufa yönelik eğilimlerimizi bulabiliriz.
Bizim yerimize Türkiye’de bu işi yapan iki kurum var. TÜİK (Merkez Bankası ile birlikte) ve cnbc-e aylık olarak, ülkemizdeki tüketicilerin “güven”lerini ölçüyor ve bunu bir endeks haline getirip yayımlıyor. Buradan çıkan sonuç da, üreticiler, ekonomi ve finans yöneticileri tarafından kullanılıyor. Örneğin tüketici güven endeksinin kötü gelmesi, buzdolabı üreten bir şirket için, üretim planlarını değiştirmesine yol açarken, bu şirkete kredi veren bankanın da durumu gözden geçirmesine yol açıyor. Böylelikle, tüm piyasa bu veriden etkilenmiş oluyor.
Tüketici Güven Endeksi Nedir?
Tüketici güven endeksi, normal bir vatandaşın hem kendi kişisel mali durumu hem de genel ekonomiye ait görüşlerinin özeti yansıtan bir endekstir. Telefonunuz çalar ve size şuna benzer basit sorular sorulur:
Bir yıl öncesine göre ekonomik durumunuz daha mı iyi daha mı kötü?
Bir yıl sonra ekonomik durumunuzun daha iyi olacağını düşünüyor musunuz?
Bir ay öncesine göre Türkiye ekonomisine ilişkin görüşleriniz nelerdir?
Bir yıl sonra Türkiye ekonomisi nasıl olur?
Şu anda buzdolabı veya televizyon almak için uygun bir zaman mı?
Bu soruların cevaplarına göre bir takım istatistiksel yöntemler kullanılarak, ortaya bir veri çıkar. Bu veri, bir önceki ayın verisine göre yüksekse, tüketici güven endeksinin arttığına işaret eder. Yani, bir önceki aya göre vatandaşların ekonomiye olan güvenleri, dolaysıyla harcama veya yatırım yapma eğilimleri de artmıştır.
Tüketici Güven Endeksi Neden Düşer?
Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,3 oranında azaldı; Ocak ayında 72,4 olan endeks Şubat ayında 69,2 değerine düştü.
Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi bir önceki aya göre %15,8 oranında azaldı. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.
Ocak ayında 94 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise %3,9 oranında azalarak, Şubat ayında 90,4 değerine düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.
Özetle, ülkemizdeki tüketicilerin ekonomiye olan güvenleri son 4 yılın dibinde. Yani, insanlar artık daha az kazanacaklarını veya işsiz kalacaklarını düşündükleri için daha az harcamaya başladılar. Tüketiciler daha az harcadıkça, üreticiler de daha az üretmeye yani işçi çıkarmaya başlayacaktır. Bir süre sonra bütün sektörler birbirinden etkilenerek, ekonomide bir yavaşlama ortaya çıkacaktır.
Tüketici güven endeksinin düşüşündeki en önemli neden, 17 Aralık’tan bu yana ülkemizde süregelen ve Başbakan’ın da aralarında bulunduğu bir takım siyasiler ve ailelerinin karıştığı iddia edilen yolsuzluk meselesidir. 17 Aralık’tan bu yana ülkemizde faizler yükselmiş ve Türk Lirası değer kaybetmiştir. Bunlar, ülke ekonomimizin maalesef kötüye gittiğine işaret eden gelişmelerdir.
Peki, siz değerli okuyucularım, önümüzdeki 12 ay içerisinde ülke ekonomimizin iyiye mi gideceğini düşünüyorsunuz, yoksa kötüye mi? Haydi gelin beraber, küçük bir endekse oluşturalım biz de. Aşağıdaki yorum bölümüne düşüncelerinizi yazarak, Paranya Tüketici Güven Endeksi‘ni oluşturmama yardım edebilirsiniz.