Akbank kimin?
Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların sahipleri yazı dizimize devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda ”Akbank kimin?” ve ”Akbank’ın sahibi kim?” sorularına yanıt vermeye çalışacağız.
Türkiye’nin en eski özel bankalarından biri olan Akbank, 1948 yılında Adana’da kurulmuş, ilk şubesini ise 1950’de Sirkeci’de açmıştır. Akbank neyin kısaltması diye soracak olursanız, kurucularından da gördüğünüz üzere Adana-Kayseri Bankası‘nın kısaltmasıdır. Çukurova bölgesindeki çiftçilere destek sağlamak amacıyla Nuh Naci Yazgan, Hacı Ömer Sabancı ve Nuri Has gibi Kayseri kökenli iş adamlarının önceliğinde Adana’da kurulan Akbank, faaliyetlerini genişletmek maksadıyla 1954 yılında genel müdürlüğünü İstanbul’a taşımıştır. 1962 yılına kadar kurucu ortakların beraber hareket ettiği banka, bu yıldan itibaren Sabancı Ailesi‘nin kontrolüne geçmiştir.
Bugün tüm Türkiye genelinde 900’den fazla şubesi ve 14 binden fazla personeliyle Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Ak bank kimin?
1962 yılında Sabancı Ailesi’nin kontrolüne geçen Akbank, bu tarihten itibaren Sabancı Holding tarafından yönetilmektedir. 1990 yılında ilk halka arzını gerçekleştiren Akbank’ın hisse senetleri halen Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Yani isterseniz, siz de Akbank’ın hisse senedini alarak, Akbank’ın ortaklarından biri olabilirsiniz.
Peki Akbank’ın sahibi kim?
Bugün itibarıyla Akbank hisselerinin %51’i halka açıktır. Bu hisseler küçük yatırımcılar, emeklilik fonları ve yabancı yatırımcılar tarafından satın alınmıştır. Öte yandan, kalan %49’luk hisse ise Hacı Ömer Sabancı Holding ile Sakıp Sabancı Holding’e aittir. Yani Akbank’ın sahibi kim derseniz Sabancı Ailesi diyebiliriz.
Akbank’ın genel müdürlüğünü Hakan Binbaşıgil yapmakla beraber Akbank’ın yönetim kurulu başkanı Suzan Sabancı Dinçer‘dir. Akbank’ın karı 2016 Eylül sonu itibarıyla 3 milyar 682 milyon TL’dir.
2001 krizi sonrası toparlanan Türk bankacılık sektörüne artan yabancı ilgisi sonrası, 2007 yılında Akbank hisselerinin %20’si 3.1 milyar dolara Amerikalı Citibank’a satılmış, daha sonra Amerika’daki kriz nedeniyle Citibank hisselerinin bir kısmını satmış, son kalan %9.9’luk hissenin devrini ise 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmıştır. Böylelikle, Akbank’ta 8 yıl devam eden Citibank ortaklığı son bulmuştur.
Türkiye’deki diğer bankaların sahiplerini görmek için burayı tıklayabilirsiniz.
”Akbank kimin?” sorusunun cevabını bulduğunuzu düşünüyoruz. Sizlerin de Akbank veya Akbank’ın sahipleri konusunda soru veya yorumunuz varsa, aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlere ve diğer okuyucularımıza iletebilirsiniz.
Sorunları bitmek’bilmiyor akbanka geldiğime bin pişman oldum nedeni ise 1 ay içinde beni maffettiler dovizi uçuk fiyata bize satıyorlar bozdururken bir okadar farkla yerindiminde 10.10 farkla alıyorlar .
Atmelerde yaşanan sorunlara hiç sahip çıkmıyorlar dahası ulaşmak görüşmek imkansız mobil destek canlı görüşmede saygısız insanlar dolu görüşmeyi sollandırıyor yada hiçbir sorumuza yardımcı olmayıp bizi ilgilendirmez biz sadece uygulama desteği veriyoruz diye saygısızca kapatırlar.
Yasal olmadığı halde hesap ücreti alınması bukadar sorunları olması ilgisizlik sebebiyle derhal bankadan ayrılacam birdaha sabancıların bulunduru mekana ayakbile atmam. Ben şahsen sabancı sıyadını duyunca geldim lakin çok kötüymüş bir müşteriyi bukadar sönürülmezki 1 ay içinde 2 bintl kaybetmeme sebep oldular. Dolar alıyorum alışı belli değil ekranda ayrı fiyar işlemde ayrı fiyat soruyorum doların 3.67 olduğu nerede görülmüş işte akban bu rakamı gösterip bizi kandırıp aldırıyor satarkende aynı bizi maffediyor töbe kimseye tavsiye etmem
Aynen katılıyorum. Kimseye tavsiye etmem. Pegasus’la da tecrübesi olanlar bilirler.