Avrupa Ülkelerinde Asgari Ücret

2020 yılı için ülkemizde uygulanacak asgari ücret bugün belli oldu. Net 2.324 TL. Bugün Euro/Türk Lirası kuru 6.59. Yani, 2020 yılında Türkiye’de asgari ücret ile çalışan işçilere uygulanacak ücretin bugünkü karşılığının 353 Euro olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, Türkiye’de 353 Euro olarak uygulanacak asgari ücret diğer Avrupa ülkelerinde ne kadar? Avrupa’da asgari ücret ile çalışan işçiler ne adar kazanıyor?

Bugün Avrupa Birliği içerisinde yer alan ülkelerden 22’sinde asgari ücret uygulaması mevcut. Avusturya, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Kıbrıs ve İtalya’da ise asgari ücret uygulaması bulunmuyor.

Asgari ücret uygulamasının bulunduğu Avrupa Birliği ülkelerine baktığımızda, en düşük asgari ücretin Bulgaristan’da 222 Euro olarak uygulandığını görüyoruz. En yüksek asgari ücret ise 1.738 Euro olarak Lüksemburg’da uygulanıyor.

SıralamaÜlkeNet Asgari Ücret (Euro)
1Bulgaristan222
2Romanya273
3Letonya352
4Polonya379
5Litvanya396
6Macaristan404
7Hırvatistan406
8Çekya432
9Slovakya454
10Estonya516
11Malta571
12Portekiz623
13Slovenya625
14Yunanistan634
15İspanya884
16Almanya1,155
17Belçika1,216
18İngiltere1,300
19Fransa1,386
20Hollanda1,476
21İrlanda1,509
22Lüksemburg1,738

Avrupa’da uygulanan asgari ücretlere baktığımızda, en düşük asgari ücretin eski Doğu Bloku ülkelerinde uygulandığını görebiliyoruz. Batı Avrupa’ya gittikçe asgari ücret de artıyor.

Almanya’da 2019 yılında uygulanan asgari ücret 1,155 Euro iken, komşumuz Yunanistan’da ise asgari ücretin 634 Euro olarak uygulandığını görüyoruz.

Bu yazımızı yayınladıktan sonra muhakkak ki çeşitli itirazlar ile karşılaşacağız. Bunların bir çoğu Avrupa’daki fiyatlar ile Türkiye’deki fiyat seviyelerinin aynı olmadığı, dolayısıyla bu karşılaştırmanın sağlıklı olmayacağını belirteceklerdir.

Ülkeler arasında fiyat ve ücret farklılıklarını daha iyi kavrayabilmek amacıyla satın alma gücüne bakılır. Aşağıdaki listede Avrupa Birliği içerisindeki ülkelerin asgari ücretlerin satın alma gücüne göre sıralamasını görebilirsiniz.

Satın Alma Gücüne Göre Avrupa Birliği Asgari Ücret Karşılaştırması

Tabloda yer alan rakamları 2019 Temmuz ayı itibarıyla AB ülkelerinde uygulanan asgari ücretin satın alma gücü açısından karşılaştırmasını gösteriyor. Avrupa İstatistik Kurumu’nun yayınlamış olduğu bu çalışmada, AB ülkelerine ilave olarak Arnavutluk, Sırbistan, Amerika Birleşik Devletleri ve ülkemiz de yer alıyor.

Tabloda görüleceği üzere Türkiye’de uygulanan asgari ücretin satın alma gücü 1,000 Euro seviyesinin üzerinde yer alıyor. Bu haliyle hala Almanya, İngiltere, Hollanda veya Belçika gibi ülkelerde uygulanan asgari ücretin satın alma gücünün altında yer alsa da, Polonya, Litvanya, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde uygulanan asgari ücrete göre satın alma gücü açısından çalışanlar açısından daha avantajlı olduğunu görüyoruz.

Bu ne anlama geliyor?

Daha net izah etmek gerekirse, Batı Avrupa ülkelerinde çalışan işçiler hem ücret hem de satın alma gücü açısından hala Türk işçisine göre avantajlıyken, Doğu Avrupa veya Balkan ülkelerinde çalışan işçilere göre Türkiye’de çalışan işçiler hala daha önde. Bu ülkelerde kağıt üzerinde asgari ücret yüksek olsa da, söz gelimi bir ekmek almak için harcanan tutar Türkiye’ye göre daha yüksek. Yani ülkemizde asgari ücret düşük ancak fiyatlar da düşük, bu da işçinin satın alma gücünü artıyor.

Bütün bunlar 2020 yılında ülkemizde uygulanacak asgari ücreti yeterli bulduğum veya onayladığım anlamına gelmemeli. Objektif bir şekilde verilerle bir değerlendirme yapmaya çalıştım. Siz de asağıda yer alan yorum bölümünü kullanarak değerlendirmelerinizi sunabilirsiniz.

Comments
  1. Can Balkan Fanı :)

    Merhaba Can bey,
    Yine uzun süredir yazmıyorsunuz. Piyasaların çok hareketli olduğu bu günlerde gözlerimiz sizi arıyor 🙂 Eğer yazmayı düşünürseniz benim ve büyük ihtimal çoğu okuyucunuzun veya insanların araştırdığı konular var. Bunları yazabilirseniz çoğu insana yön vermiş olursunuz diye düşünüyorum

    1. Son günlerde TFX Target ve Kuveyt Türk Senin Bankan da çok fazla şikayet var (sikayetvar.com, eksisozluk vs.. araştırdığım kadarıyla) makas aralığının fazlalığı ve emirleri yerine getirmemesi ile alakalı. Sizin bu konuda bir bilginiz var mı? Bunlar artık eski kullanışlığını ve avantajını yitirdi mi acaba? Şu an için döviz ve altında hangi bankayı tercih etmek gerekir. İnsanlar yatırımın enflasyona erimesini istemiyorken makas aralığında kaybediyor farkı.

    2. Borsanın durumu ne olacak? Virüs sonrası düşen havayolu, turizm gibi şirketlerin hisselerini almak şu an avantaj mı yoksa kısa ve orta vadede nakit kalmak mı mantıklı?

    3. Şu anki konut faizleri gerçekten avantaj mı? Türkiye gibi kırılgan ekonomide ilk düşen konut fiyatları olduğundan daha da düşecek mi? Şu an uzun vadeli yatırım doğru mu?

    Eğer bunu görüyorsanız ve cevaplayıp tekrar yazılarınıza dönerseniz çok mutlu oluruz

    Teşekkür eder, saygılarımı sunarım

    • Can Balkan

      Merhaba,

      Fanlarımın veya yazılarımı bekleyenlerin olduğunu bilmiyordum açıkcası. 🙂 Doğrusunu söylemek gerekirse oldukça yoğun olduğum için vakit ayıramıyorum ama Temmuz ayından sonra aklımda bir takım planlarım var. Umarım sahalara dönebilirim.

      Sorularınıza gelirsek.

      1- Piyasalardaki volatileden dolayı makas artırmış olabilirler. Petrol, vs. gibi volatil emtialarda da benzer hamleler gördük. Hatta daha ötesi Euroclear gibi takas kurumları TL işlemlerine kısıtlama getirdi. (Şu an normale dönüyor.)

      2- Bu sorunun cevabı zaten verilmiş oldu. Hem hükümet müdahaleleri hem de toparlanma emareleri ile buralara alım geldi.

      3- Dün kamu bankaları, 15 yıl vadeli konut kredilerinde faiz oranını %0.74’e kadar çektiler. Oranların bu kadar düşürülmesi ancak emlakçılara ve müteahhitlere yarar. Bol bol fiyat şişiriyorlar. Yatırım için değil ama oturum için alım yapılabilecek seviyeler. Tabi ki uygun fiyatlı konut bulabilirseniz.

      Sevgiyle kalın.

Leave a Reply

Your email address will not be published.