Bankaların EFT Ücretleri 2016
Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında bankaların işlem ücretleri geliyor. Kredi kartı ücretinden tutundan hesap işletim ücretine kadar bankalar çeşitli işlemler için müşterilerine masraf yansıtıyorlar. Bu ücretler içerisinde tartışmasız müşteriyi en çok mağdur eden işlem ise EFT ücretleri. Zaman zaman medyanın gündemine gelen EFT ücretleri ile ilgili olarak Ali Babacan bakanlığı döneminde ”Vatandaş EFT yapmak yerine, taksiye binip gitse daha ucuza mal olur” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Gerçekten de bankaların 2016 EFT ücretlerine baktığımızda 60 liralara varan EFT ücretleri görüyoruz. EFT ücreti almayan bankalar olsa da, hemen hemen tüm bankalar için EFT ücretleri önemli bir gelir kalemi. Şimdi gelin 2016 yılında bankaların EFT ücretlerini inceleyelim.
Bankaların EFT ücretlerini incelerken, EFT ücretinin işlemin hangi kanaldan (şube, internet bankacılığı, çağrı merkezi, vs.) yapıldığına, ne zaman yapıldığına ve hesaptan mı yoksa isme havale şeklinde mi yapıldığına göre değiştiğini belirtelim.
Temel olarak, bir bankanın fiziksel şubesine giderek yapılan EFT ücretlerinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, hesap numarası kullanmadan yani müşterisi olmadığınız bir bankadan EFT yapmak da çok maliyetli olmaktadır. Tüm bunlara ilaveten, bankaların normal EFT saatlerinden sonra yapılan Geç EFT‘ler için de yüksek ücret alındığını belirtmekte fayda var. En ucuz EFT ücreti ise internetten yapılan EFT’ler için geçerli. Hatta internet üzerinden yapılan işlemler için EFT ücreti almayan bankalar bile var.
Öncelikle EFT ücreti almayan bankaları inceleyelim. 2016 yılı itibarıyla EFT ücreti almayan banka sayısı bir elin parmakları kadar. Son dönemlerde popüler olan enpara, CepteTEB gibi bankacılık uygulamalarının yanı sıra bazı katılım bankalarının da EFT ücreti almadığını belirtmemizde fayda var. İlave olarak, bankaların bir çoğu maaş müşterileri ile yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde maaş müşterilerinden de EFT ücreti almamaktadır. 2016 yılı itibarıyla bazı özel kanallara aracılığıyla yapılan işlemler için EFT ücreti almayan bankalar veya bankacılık platformları şunlardır: Enpara, CepteTEB, Yapı Kredi Nuvo, Fibabanka, Kuvet Türk, Şekerbank, Al Baraka, Bank Asya ve Ziraat Bankası. EFT ücreti almayan bankaların çoğunluğu için ücretsiz EFT seçeneği mobil veya internet bankacılığı üzerinden yapılan EFT işlemleri için geçerliyken, Ziraat Bankası gibi yalnızca telefon bankacılığı üzerinden yapılan işlemler için EFT ücreti almayan bankalar da var.
EFT ücreti almayan bankalara baktıktan sonra şimdi de diğer bankaların EFT ücretlerine bakalım. Öncelikle internet veya mobil şube üzerinden yapılan normal EFT ücretlerini karşılaştıralım. EFT ücretlerini ucuzdan pahalıya sıralarsak:
Halkbank – internet bankacılığı üzerinden yapılan işlemlerde Halkbank EFT ücreti 1.86 lira,
Ziraat Bankası – internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde Ziraat EFT ücreti 2 lira,
DenizBank – internet bankacılığından yapılan işlemlerde DenizBank EFT ücreti 3.75 iken, mobil bankacılık üzerinden yapılan işlemlerde ise 2 lira,
Garanti Bankası – Cep Şube üzerinden yapılan işlemlerde Garanti Bankası EFT ücreti 2.9 lira iken, Cep Bank üzerinden yapılan işlemler için 2.75 lira ve normal internet bankacılığı üzerinden yapılan işlemler için ise 3.9 lira,
Diğer bankaların EFT ücretlerini görmek için aşağıdaki rakamlara tıklayarak sonraki sayafaya geçebilirsiniz.