Başarılı Yatırım Yapmanın 4 Temel Kuralı
Dünya’nın en büyük yatırım şirketlerinden biri olan Vanguard, başarılı yatırım yapmak için 4 temel kural belirlemiş. Bu kurallar, yatırımlara yön verilirken, şirketin uyguladığı ve müşterilerine tavsiye ettiği temel yatırım felsefesini oluşturuyor. Şimdi gelin hep birlikte, Vanguard’ın başarılı yatırım için uyguladığı 4 temel prensibi genel hatlarıyla inceleyelim:
1. Hedef
Net ve uygun yatırım hedefleri seçin!
Uygun yatırım hedefi, ölçülebilir ve uygulanabilir olmalıdır. Yatırım, piyango diye niteleyebileceğimiz büyük kazançlarla ya da düzenli olmayan tasarruflarla başarıya ulaşamaz. Yatırım için hedef gereklidir. Yatırım amacının net bir şekilde belirlenmesi ve bu amacı belirlerken gerçekçi olunması, yatırımcıları diğerlerinin yaptığı yanlışlardan korur ve yatırımın düzgün şekilde ilerlemesini sağlar.
İş hayatına yeni başlamış bir gencin “emekli olduğumda enflasyondan arındırılmış olarak 100 bin lira değerinde varlığa sahip olacağım.” demesi, yatırım amacının ölçülebilir ve uygulanabilir bir şekilde ortaya konmasına bir örnek olarak verilebilir.
2. Denge
Bütün yumurtaları aynı sepete koymayın!
İyi yatırım planı, varlıkların yatırımın amacına uygun olarak, çeşitli yatırım enstrümanlarına dağıtılmasını gerektirir. Varlıkları çeşitli yatırım araçlarına dağıtırken, risk ve getirimizi iyi bir şekilde ölçebilmeli ve gereksiz riskler almaktan kaçınmalıyız. Varlıkların çeşitli yatırım araçlarına dağıtılmasının arkasındaki temel prensip “denge”dir. Bütün yatırım araçları risk içerir. Yatırımcılar, aldıkları riski ve beklenilen getiriyi dikkate alarak, varlıklarını çeşitli yatırım araçlarına dağıtırlar.
Emekli olduğunda 100 bin lira değerinde varlığa sahip olmayı planlayan gencin, bütün yatırımını hisse senedine yatırması ve emekli olmadan hemen önce karşılaştığı bir krizle yatırımlarının sıfırlanması, dengesiz yatırıma bir örnek olarak verilebilir. Bütün yatırımınızı tek bir yatırım aracına yönlendirmek yerine, farklı yatırım araçları seçerek, riski dağıtabilmeniz mümkündür.
3. Maliyet
Maliyetlerinizi en aza indirin!
Piyasalarda yarın ne olacağını bilemesek de yatırım yaparken oluşacak maliyetleri hesaplamamız oldukça kolaydır. Yatırımın maliyetini ne kadar düşürürseniz, kazanç oranınız o kadar yüksek olacaktır. Araştırmalar, düşük maliyetli yatırımların yüksek maliyetli alternatiflerine göre daha yüksek getiri sağladıklarını ortaya koymuştur.
Emekli olduğunda 100 bin lira varlığa sahip olmayı hedefleyen gencin yatırımlarının bir kısmını fiziki altın olarak değerlendirdiğini düşünelim. Fiziki altınlarını saklamak için de bankaya her yıl 500 lira kasa ücreti verdiğini kabul edelim. Bu gencin, fiziki altın almak yerine bankada altın hesabı açtırsaydı, yıllık 100 lira hesap kesim ücreti ödeyecek ve böylelikle yatırım hedefine 400 lira daha katkı yapacaktı. Yatırım yaparken, maliyetleri mutlaka göz önünde bulundurmalıyız. Özellikle, benzer getiriye sahip yatırım araçları için, yüksek giderler ödemeye gerek yok.
4. Disiplin
Uzun dönem bakış açısını ve disiplini sağlayın!
Yatırım yapmak duygularınızı tetikleyebilir. Piyasaların terse döndüğü bir durumda, bazı yatırımcılar aceleyle yanlış kararlar verebilir veya şoka girerek yatırımlarını yeniden ayarlamayı düşünemeyebilirler. Disiplin ve bakış açısı, yatırımcıların uzun dönem yatırımlarını, kriz dönemleri de dahil olmak üzere, uygulamalarını sağlar.
Emekliliğinde 100 bin lira birikime ulaşmak isteyen gencimiz, bir kriz anında elinde bulundurduğu hisse senetlerini panik haliyle satmak yerine, disiplinli ve sakin bir bakış açısıyla piyasaların toparlanmasını bekleyebilir veya kriz anındaki ucuzluktan faydalanarak portföyünü büyütür ve kriz sonrası fiyatlar yükseldiğinde daha karlı hale gelebilir.
Vanguard’ın yatırımcılara tavsiyelerinde kullandığı bu 4 temel prensibi, kendi yatırımlarımız için de kullanarak, yarınlara daha mutlu bakabilmeyi başarabiliriz.
Burada verilen 4 temel prensip ile “Nasıl yatırım yapmalı?”, “Nasıl para biriktirilir?” ve “Nasıl para kazanılır?” gibi soruların cevaplarını bulabilmeye bir adım daha yaklaştığınızı düşünüyorum.
Yatırım yaparken siz nasıl bir yöntem izliyorsunuz? Herhangi bir sisteminiz var mı? Kriz anlarında nasıl davranıyorsunuz? Yazının altında yer alan yorum bölümü aracılığıyla, yatırım tecrübelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.