Japonya’nın en zengin adamı, sıcak havalar yüzünden bir günde $1.4 milyar kaybetti
Amerika’nın en zengin adamını ya da Dünya’nın en zengin adamını bir çoğumuz bilir. Ama bugünkü yazımız, Japonya’nın en zengin adamı ve kendisinin sıcak havalar yüzünden 1 günde nasıl 1.4 milyar dolar yani 5.5 milyar TL para kaybettiği ile ilgili.
Öncelikle Japonya’nın en zengin adamı kim?
Bana bu soru sorulsaydı, Sony gibi bilindik bir teknoloji firmasının sahibi olduğunu düşünürdüm. Hayır, Japonya’nın en zengin adamı bir tekstilci. Uniqlo isminde çok renkli bir markanın sahibi de olan Tadashi Yanai isminde bir amcamız.
Tadashi Yanai, Fast Retailing isminde bir şirketin CEO’su. Fast Retailing, bir zamanlar ”Uniqlo Türkiye’ye gelecek mi?” diye merak uyandıran Uniqlo ile birlikte bir çok markanın da sahibi. Fast-fashion olarak bilinen ”hazır giyim-hızlı moda” sektöründe oldukça etkin olan Fast Retailing’in, H&M’i alma niyetinin olduğu da biliniyor.
Peki ne oldu da Tadashi Yanai 1 günde bu kadar para kaybetti?
Bu sorunun cevabı: Borsa.
Uniqlo; Zara, H&M, Topshop gibi hızlı-moda diye bilinen sektörün en önemli oyuncularından biri. Uniqlo, rutin olarak yaptığı aylık satış bildirim raporlarından sonuncusunu geçtiğimiz hafta yayınladı ve Aralık ayında yani Noel sezonu olması nedeniyle satışların en çok artması gereken ayda, satışlarının bir önceki yıla oranla aynı metrekare bazında %5 azaldığını duyurdu.
Uniqlo’nun bu açıklamasından sonra markanın sahibi Fast Retailing’in borsada işlem gören kağıtları %7 değer kaybetti. Çünkü Uniqlo, Fast Retailing’in en önemli markası ve gelirlerinin %80’nden fazlasını Uniqlo’dan elde ediyor. Aralık satışlarının kötü gelmesi, şirketin gelecekteki performansını kötü etkileyeceği gerekçesiyle yatırımcılar ellerindeki Fast Retailing hisselerini satıyorlar ve kağıdın değeri düşüyor. Borsa Kural 1 – Beklentiler alınır, gerçekler satılır.
Fast Retailing’in hisselerinin değer kaybetmesi, şirketin en büyük ortağı ve aynı zamanda Japonya’nın da en zengin adamı olan Tadashi Yanai’nin servetinin de kağıt üzerinde azalması anlamına geliyor. $19 milyarın üzerinde servetinin $1.4 milyar azalması ile Bloomberg milyarderler listesinde de 6 sıra aşağıya kayıyor. Bakın, bu bir dramdır.
Peki tüm bu olup bitenlerin ”sıcak hava” ile ne ilgisi var?
Uniqlo ile ilgili herhangi bir forumda yorumları okuduğunuzda, en çok beğenilen ürünlerinden birinin mont olduğunu göreceksiniz. Bu yıl Aralık ayındaki sıcaklığın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek olması sebebiyle satışları düşmüş. Evet, düşünün ki mont satamadığınız için 5.5 milyar TL para kaybediyorsunuz. İnsanların boşu boşuna ”havadan sudan” konuşmuyorlar. Hava gerçekten önemli.
Her ne kadar Uniqlo’nun satışları, termal montlarını satamadığı gerekçesiyle düşmüş olsa da, tüm moda üreticileri sıcak havalardan muzdarip. Markaların çoğu koleksiyonlarını çetin kış şartlarına göre hazırlıyorlar ama hava 20 dereceyken bu termal montları kim alır ki? Tamam, bu yıl İstanbul’da ve tüm Türkiye’de havalar oldukça erken ve çok soğudu ama özellikle Kuzey Amerika’da sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu da markaların satışlarını olumsuz etkilemiş durumda.
İstanbullular kardan ve soğuk havadan yaka silkerken, Dünya’nın öbür ucundaki Tadashi Yanai, bir günde 5 milyar lira kaybediyor. Bu yazıdan çıkaracağımız en önemli ders:
Büyük bir moda markası yönetiyorsanız ve servetiniz doğrudan markanın başarısına odaklıysa, satışlarınızın mevsimsel faktörlerden olabildiğince az etkilenmesini sağlayın.Yani HEDGE edin. Eğer, sıcak havada mont satamıyorsanız, ikamesini bulun. Ya da illa mont satmak istiyorsanız, her koşulda mont satabileceğiniz yerlerde de mağazalarınız olsun. Yağmur yağmaya başladığında bir anda ortaya çıkan şemsiye satıcılarını örnek alın.