EFT Nedir?

Bankaların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte, günlük konuşma dilimize de hergün yeni bir bankacılık terimi ekleniyor. Bu terimlerden en sık kullanılanlarından bir tanesi ise kuşkusuz EFT. Bu yazımızda ”EFT nedir?” ya da ”EfeTe ne demektir?” sorularına yanıt arayacağız.

EFT yani Elektronik Fon Transferi, iki kişinin bir birlerine para göndermelerini sağlayan sisteme verilen isimdir. Lakin günlük konuşma dilimizde para gönderme sistemi yerine para gönderme işini de EFT olarak adlandırıyoruz.

EFT sistemi Merkez Bankası bünyesinde kurulu olan ve Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların arasında yalnızca Türk Lirası cinsinden para gönderme işlemine aracılık eder. Yani diyelim ki, Mehmet Amca İş Bankası Kadıköy Şubesi hesabından Ankara’da okuyan oğlunun Akbank hesabına para göndermek istiyor. Mehmet Amca, ister şubeye giderek isterse internet bankacılığını kullanarak oğlunun hesap bilgilerini verir ve 500 lira göndermek ister. Bu işlem İş Bankası’na iletildikten sonra, banka anlık olarak bu işlemi Merkez Bankası’ndaki EFT sistemine aktarır. Merkez Bankası EFT sistemi de bu para gönderme emrini Akbank’a iletir. Akbank işlem emrini aldıktan sonra Mehmet Amca’nın oğluna gönderdiği EFT’yi oğlunun hesabına geçer. EFT nasıl çalışır sorusunun cevabını Merkez Bankası’nın hazırlamış olduğu aşağıdaki resimde de görebilirsiniz.

EFT Nedir

1992 yılında kurulan EFT sisteminden günümüzde ortalama 1.5 milyon işlem gerçekleşmektedir. Bu işlemlerin hepsi otomatik olarak yani el değmeden hazırlanır. Her ne kadar EFT ücretlerine ilişkin yoğun şikayetler olsa da, EFT günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. EFT ne işe mi yarıyor? Gelin hep birlikte bakalım.

Diyelim ki bugün ayın 15’i. Memur maaşları yattı. Maaşınızı DenizBank’tan alıyorsunuz. Maaş hesaba geçer geçmez, internet bankacılığını açtınız. İlk önce ev sahibiniz Ayten Hanım’ın Akbank’taki hesabına kirayı geçtiniz. Axess kredi kartınızın borcunu ödediniz. Ödediğiniz tutar, DenizBank’tan otomatik olarak Akbank’taki kredi kartı hesabınıza EFT olarak gitti. Daha sonra askerdeki yeğeninizin ING Bank’taki hesabına harçlık gönderdiniz. Yani kısaca, tek bir bankada hesabınız varken, başka bankalarda hesabı olan insanlara kolayca para transferini gerçekleştirdiniz. EFT sistemininin en büyük avantajı da bu. EFT sistemi ile insanlar banka farketmeksizin birbirlerine para gönderip alabiliyorlar.

Normal vatandaşın günlük hayatını kolaylaştırmakla beraber, ticaret hayatının da hızlanmasını sağlanayan bir sistemdir EFT. İşletmeler birbirlerine, ya da müşteriler işletmelere kolayca EFT yapabilir, böylelikle ticaret hayatı da hızlanır ve kolaylaşır. EFT sistemi olmasaydı, günümüzün çoğunu banka banka gezerek işlem yaparak harcayacaktık. EFT sistemi ile nakit taşımadan, güvenli ve hızlı bir şekilde para gönderip alabiliyoruz.

Buraya kadar ”EFT Nedir?” sorusuna verdiğimiz cevapları özetlersek. EFT, Ahmet Bey’in İş Bankası’ndaki hesabından Mehmet Bey’ın Akbank’taki hesabına para göndermesini sağlayan sisteme EFT denir. EFT açılımı Elektronik Fon Transferi’dir ve EFT sistemi Merkez Bankası bünyesindedir.

Peki EFT ile Havale arasındaki farklar nelerdir? Temel olarak EFT ile Havale arasındaki fark, EFT, Türkiye’deki bütün banka hesapları arasında mesai saatleri içerisinde para transferine olanak sağlarken, Havale ile yalnızca hesabınızın bulunduğu bankadaki diğer hesaplarla 7 gün 24 saat para alıp gönderebilirsiniz. EFT ile Havale arasındaki farkları detaylı olarak görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

EFT saatleri, EFT ücretleri gibi bütün sorularınızı aşağıdaki yorum bölümü aracılığıyla bize iletebilirsiniz. En kısa sürede cevabı tarafınıza iletilecektir. Havale ile ilgili yazımızı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Comments
  1. mehdyar

    merhaba hocam
    benim ismim Mehdyar ve sizin sitenizle tanıştığım için çok mutluyum
    bir şey rica edecektim
    Türkiye’de ETF firmaların sitelerini bulamadım , bilyorsanız bana yardımcı olur musunuz?
    güvenilir firmalar – onların karların vs.
    Önceden teşekkür ederim
    saygılar Mehdyar

Leave a Reply

Your email address will not be published.