Havale Nedir?
”EFT Nedir?” sorusunu cevaplandırdıktan sonra şimdi de ”Havale Nedir?” sorusuna yanıt verelim.
Havale işlemi bir bankanın hesapları ve şubeleri arasında yapılan para transferi işlemlerine verilen isimdir. Bir örnek ile açıklamaya çalışalım. Diyelim ki maaşınızı Ziraat Bankası’ndan alıyorsunuz. Dolayısı ile Ziraat Bankası’nda bir hesabınız var. Maaş aldığınız gün, mesai arkadaşınızın Ziraat Bankası’ndaki hesabına para göndermek istiyorsunuz. Bu durumda yapacağınız işleme Havale denir. Yani, aynı bankadaki farklı hesaplara para gönderme işlemine havale denir. Havale yaparken, en önemli şart işlemin aynı bankadaki hesapla yapılıyor olmasıdırç Havale işleminde başka şubelere para gönderilebilir. Örneğin Adana’da yaşayan ve Finansbank müşterisi olan Aylin Hanım, Finansbank Seyhan şubesindeki hesabından, İzmir’de okuyan ve Finansbank Karşıyaka Şubesi’nde hesabı bulunan kızına para göndermek için havale yöntemini kullanmalıdır.
Peki havale nasıl yapılır?
Havale yapmak için dört yöntem vardır. İlki bankanın şubesine gidilir, gişe işlemleri için sıra alınır, öncesinde Havale Bildirim Formu doldurulur. Bu formda havale gönderilecek kişinin adı, soyadı, hesap numarası, varsa IBAN numarası, şube adı ve biliniyorsa şube kodu yer alır. Bu bilgileri doldurduktan sonra gişede veya bazen bireysel müşterisine giderek varsa hesabınızdan talimat vererek yoksa havale miktarını gişeye teslim ederek ve ahvale ücretini ödeyerek havale işlemi gerçekleştirilir.
Havale yapmak için ikinci yöntem bankaların ATM‘leridir. Herhangi bir banka ATM’sine giderek ”Ödeme İşlemleri” menüsünden ”Havale” seçilerek, alıcıya ilişkin şube, hesap numarası bilgileri girilir ve işlem tamamlanır. Artık bazı bankalar, kartsız dahi bu işlemin yapılmasına olanak sağlamaktadırlar.
Havale yapmak için üçüncü yöntem bankaların çağrı merkezleridir. Hesabınızın olduğu bankanın çağrı merkezini arayarak işlemler menüsünden ”havale”yi seçerek, IBAN ya da hesap numarasını ve ödeme tutarını girerek otomatik olarak işlemi gerçekleştirebileceğiniz gibi, eüer şanslıysanız ve canlı yardıma ulaşabilirseniz çağrı merkezi personeline alıcı bilgilerini vererek ve işleminizi onaylarak havale yapabilirsiniz.
Havale yapmak için dördüncü ve en kısa yol ise internet bankacılığıdır. Çalıştığınız bankanın internet bankacılığı hesabına girerek, ”para transfer işlemleri” veya ”ödeme işlemleri” menüsü altında yer alan ”Havale İşlemleri” seçilmelidir. Bu menüde yer alan Havale Bildirim Formu’na, biliyorsanız doğrudan IBAN numarasını ve göndermek istediğiniz tutarı girerek, IBAN numarasını bilmiyorsanız alıcının şube adı, hesap numarası ve gönderim tutarı girilerek, işleme devam edersiniz. İkinci adımda karşınıza bir onay ekranı çıkar, buradaki bilgileri tekrar kontrol ettikten sonra doğruysa ”onayla”ya basarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Gönderdiğiniz tutar anında alıcının hesabına geçecektir.
Şubede gerçekleştirdiğiniz işlemlerde işlem sonrasında size havale dekontu verilir. İnternet şubesinden gerçekleştirdiğiniz işlemlerde ise ”Dekont Görüntüle”yi tıklayarak yaptığınız işlemin dekontunu görebilir, isterseniz yazıcıdan bir örneğini basabilir veya email olarak kendi elektronik posta adresinize veya alıcının emailine dekontun bir örneğini gönderebilirsiniz.
Havale ne zaman yapılabilir?
Havale işlemi haftasonu da dahil olmak üzere, günün her saatinde yapılabilir. Yani 7 gün 24 saat havale işlemi yapabilirsiniz. Yaptığınız havaleler anında karşı tarafın hesabına geçer. Örnek vermek gerekirse, sizin Akbank Antalya şubesinde hesabınız oolduğunu varsayalım. Oğlunuz da Konya’da üniversite okuyor. Onun da Akbank Konya şubesinde hesabı var. Cumartesi günü parası bitiyor ve sizi arayarak ”Baba acil para gönder!” diyor. Bu durumda ister bankanın bir ATM’sinden, ister çağrı merkezinden, ister internet bankacılığı üzerinden ve hatta kimi bankaların AVM’lerdeki şubeleri açık olduğu için doğrudan şubeye giderek anında oğlunuzun hesabına para gönderebilirsiniz.
Havale ne kadar sürede hesaba geçer?
Havale işlemi bankanın kendi içerisinde gerçekleşen bir işlem olduğu için anında hesaba geçer. Lakin kimi bankalara, özellikle yüksek tutarlı gönderimlerde güvenlik amacıyla veya dolandırıcılığı engellemek için havale işlemi gerçekleştikten sonra size ulaşarak telefonda işlemi onaylamanızı isteyebilirler. Bu durumda işlem biraz uzayabilir. Ama 50 lira 100 lira gibi küçük tutarlar anında karşı tarafın hesabına geçer.
Havale nedir, nasıl yapılır, hangi saatlerde gerçekleşir gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Sizin de havale ile ilgili sorularınız varsa, aşağıda yer alan yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Kısa sürede sorunuz yanıtlanacaktır.