Japon Ev Kadınlarının Türk Lirası’na Etkileri
2008 krizinden bu yana Japon ev kadınları Türk ekonomisini yakından takip ediyor. Japon Yeni cinsinden birikimlerine ülkelerinde yeterince getiri elde edemeyen Japon bireysel yatırımcılar, soluğu gelişmekte olan para birimlerinde alıyorlar. Carry trade denilen bu yöntemle kazançlarını artırmayı hedefleyen Japon ev hanımları, Türk Lirası, Güney Afrika Randı, Meksika Pesosu veya Polonya Zilotisi gibi para birimlerine yatırım yapıyorlar.
Geride bıraktığımız 10 yılın haberlerini hızlıca taradığımızda karşımıza çıkan manşetlerden bazıları şu şekilde:
-
15 Kasım 2008 tarihinde Sabah gazetesi “Japon ev kadınları krizden Türk bonosuyla korunacak”
-
28 Mart 2010 tarihinde Milliyet gazetesi “Borsayı Japon kadınları uçuruyor”
-
17 Mart 2011 tarihinde Bloomberg HT “Japon ev kadınları ‘Carry Trade’i bırakınca…”
-
1 Ağustos 2012 tarihinde Hürriyet gazetesi “Japon kadınların 6 milyar dolarlık TL aşkı”
Gördüğünüz üzere Japon ev kadınları ile Türk Lirası ve Türkiye piyasaları arasında inişli çıkışlı bir ilişki yaşanıyor. Bugün Bloomberg’de yayımlanan bir haberden anladığımıza göre TL’ye yüz çeviren Japon ev hanımları, gönlünü Güney Afrika Randı’na kaptırmış.
Japon ev kadınları, son 4 aydır Türk Lirası’ndaki pozisyonlarını kapatırken, sadece Haziran ayında Rand’daki pozisyonlarını %11 artırmışlar. Şu an Rand’daki pozisyonları 1.2 milyar ABD Doları’na eşitken, Türk Lirası pozisyonları ise 492 milyon dolar seviyesindeymiş. Öte yandan 2018 yılında Japon ev kadınlarının Türk Lirası, Rand, Ziloti ve Peso pozisyonları ise %27 artmış.
Aşağıdaki grafikte mavi renk ile Güney Afrika Randı ve beyaz renk ile Türk Lirası kontrat sayıları gösterilmektedir. Japon ev hanımlarının iki para biriminde 2016 yılı ortalarından bu yana karşılıklı pozisyon aldıklarını görebiliyoruz. Yani, bir para biriminde alırken, diğerinde satıyorlar.
Ekonomi ve finans piyasaları artık oldukça dinamik. Fırsatlar hiç bir zaman bitmiyor. Kendi halinde yaşayan bir Japon öğretmen emeklisi teyze, birikimlerini artırmak için Türk Lirası’na yatırım yapabiliyor. Öte yandan siz de dilerseniz Amerikan piyasalarına yatırım yapabiliyorsunuz.
Siz de bu fırsatlardan geri kalmamak için finansal okur yazarlığınızı artırmalısınız. Öncelikle nasıl para biriktirileceğini, sonra da biriktirdiğiniz parayı nasıl daha iyi şekilde değerlendirebileceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. Sizin paranız, sizin hayatınız.
Konuyla ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.