Kredi Çekmek için Gerekli Şartlar
Sitemizi takip eden okuyucularımızın en çok sorduğu sorular ”Kredi çekmek için gerekli şartlar nelerdir?” veya ”3 aydir sigortalı olarak çalışıyorum. Kredi çekebilir miyim?” veya ”Aylık kazancım şu kadar, bu kadar kredi çekebilir miyim?”. Bu yazımda 2016 yılında kredi çekmek için gerekli şartlar, 2016 yılında kredi çekmek için gerekli evraklar, kredi çekmek için kaç aylık sigortalı olmak gerekir, kredi çekmek için kredi notu kaç olmalı gibi soruların cevabını vermeye çalışacagım. Kredi çekmek günah mıdır, kredi çekmek haram mıdır gibi soruların cevapları maalesef yazımızda mevcut değil.
Öncelikle şunu söyleyelim, kredi çekmek için gerekli şartların herhangi bir listesi, kitabı, kuralı, vs. yok. Türkiye’de faaliyet gösteren ve kredi vermeye yetkili kuruluşlar, BDDK’nın ilgili düzenlemeleri gereğince kendi içsel kurallarını koyarlar. Yani, siz 840 kredi puanı ile Akbank’tan kredi alamaz iken Garanti size bu kredi notu ile kredi verir. Özetle, kredi alabilmenin şartları bankadan bankaya değişir. Ama bankaların genel olarak baktiklari 2 temel şart vardır. Şimdi bunları sizlere özetlemeye çalışacağım.
1) Kredi sicili: Bügünlerde ”kredi notu” olarak bilinen ve benim de yazılarımda nasıl yükseltileceğini, hatta kendi tecrübelerimle kredi notumu nasıl yükselttiğimi anlattığım bir çok yazıyı bu sitede de bulabilirsiniz. Kredi puanı, sizin kredi geçmişinizin bir özetidir. Bu puan ne kadar yüksekse o kadar kolay kredi alırsınız. Bankalar düz bir mantıkla şöyle düşünürler, bu vatandaş daha önce almış olduğu borçları ödeyebilmiş ise bundan sonrakileri de ödeyecektir. Böylelikle, kredi notu yüksek olanlara daha kolay kredi verirler.
2) Gelir: Bankalar için teminattan ve sizin mal varlığınızdan daha önemli birşey varsa o da gelirinizdir. Banka sizin hesabınızdaki paralarla ya da değeri yüksek arsalarinizla, tarlalarinizla ilgilenmez. Bankacı için önemli olan sizin ay sonunda kredi taksitini ödeyebilecek gelirinizin olup olmadığıdır. Bu noktada da geliri bir takım sınıflara ayırırlar. Örnegin devlet memuruysanız, memuriyetten atılmak oldukça güç olduğu için diğer şartları sağlıyorsanız kredi almanız oldukça kolay olur. Ama kira geliri ile yaşıyorsanız, bankacı bu noktada sizin eski hesap hareketlerinize bakıp, gerçekten düzenli kira geliri elde edip etmediğinizi inceler.
Tabi kredi alabilmek için yalnızca gelirinizin olması yetmez; çekeceğiniz kredi tutarı ile gelirinizin de orantılı olması beklenir. Bu durumda da bankalar genel olarak kredinin aylık taksitinin gelirinizin %60 ından daha fazla olmamasına çaba gösterirler. Yani diyelim ki 2000 lira maaşınız var. Başka herhangi bir borcunuz yok. 36 ay vadeli 30 bin TL kredi çekmek istiyorsunuz. Kredinizin aylık taksitinin 1000 TL olacağınıvarsayalım. Bu durumda maaşınızın yarısı kredi taksitine gidecek, diğer yarısıyla da geçiminizi sağlayacaksınız. Ama eğer 300 TL tutarında başka bir kredi taksitiniz daha olsaydı, kredi çekmeniz zorlaşabilirdi.
Kredi notunuz ve geliriniz dışında, konut kredisi veya araç kredisi çekerken bankalar krediye konu olan teminatı, yani ev ya da arabayı da bir takim değerlendirmelere tabi tutabilirler. Örneğin bir çok banka 2. el bazı araçlara kredi vermekten imtina ederken, bazı bankalar da Istanbul’un Esenyurt gibi imar sorunu bulunan bazı bölgelerine kredi vermekten imtina edebilir. Bu durum da bankadan bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Çünkü bankaların risk algılari farklıdır. Bir bankaya göre riskli olan bir teminat, diğerine göre daha az riskli olabilir. Ya da banka riskli gördüğü müşterisine farklı oranda faiz uygulayabilir. (Hatırlarsanız, ING kredi notuna göre faiz oranı uygulamasını başlatmıştı.)
Özetlemek gerekirse, 2016 yılında kredi almak için gerekli şartlar, ödeme geçmişiniz ve gelirinizdir. Bunun dışında yer alan şeyler teferruattan ibarettir. Siz sigortalı olarak gerçek gelirinizi beyan ettirmeye ve kredi ve kredi kartlarınızı düzenli ödemeye devam edin. Kredi almanız her zaman kolay olacaktır. Sorunuz varsa, aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz.