Vakıf Katılım Bankası kimin?
2015 yılında kuruluş iznini alan ve 2016 yılının Şubat ayında faaliyetlerine başlayan Vakıf Katılım, bugün 30 şubesi ile ülkemizdeki 5 katılım bankasından biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Katılım bankacılığı temel olarak İslami usullere uygun bankacılık ürünleri sunmayı amaçlayan bir tür finansman faaliyetidir. Normal bankalardan farklı olarak faaliyetlerin ‘’faizsiz’’ olması amaçlanır ve müşterilerine ‘’faizsiz bankacılık’’ hizmeti sunarlar.
Vakıf Katılım, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bir kaç Osmanlı Vakfı’nın katılımıyla 805 milyon lira sermayeli olarak kuruldu. Normal bir banka gibi bireysel ve ticari bankacılık hizmetleri sunan Vakıf Katılım, tüm bu hizmetleri faizsiz bankacılık anlayışıyla müşterilerine iletiyor.
İlk yıl için hedefledikleri 30 şube sayısına ulaşan Vakıf Katılım Bankası, 2018 yılı sonuna kadar şube sayısını 100’e çıkartmayı planlıyor. Katılım bankacılığı sektöründen yönetici ve çalışan transferi gerçekleştiren Vakıf Katılım’ın 2018 yılında 1200 çalışana ulaşması da hedefler arasında.
Peki Vakıf Katılım kimin?
Faaliyetleri hakkında bilgi verdikten sonra Vakıf Katılım’ın ortaklık yapısını da inceleyelim. Vakıf Katılım ortaklarına baktığımızda %99 ile en büyük payın Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu görüyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ilave olarak 4 ayrı Osmanlı Vakfı’nın da %0.25 hisseler ile Vakıf Katılım ortakları olduğunu görüyoruz.
Türkiye’de faaliyet gösteren bütün bankaların sahiplerini öğrenmek için TIKLAYIN.
Bu ortaklık yapısıyla Vakıf Katılım bir kamu bankası durumundadır. Özetle ‘’Vakıf Katılım’ın sahibi kim?’’ diye sorarsanız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti diyebiliriz.
Vakıf Katılım logosu
Vakıf Katılım reklamını gördüğümde ilk olarak çok kötü bir logoya sahip olduklarını düşündüm. Biraz araştırdıktan sonra logolarının en azından anlamlı bir hikayesinin olduğunu öğrendim.
Temel olarak, Vakıf Katılım Bankası, kültürel değerlerimize sahip çıkmanın önemine inanan bir kuruluş ki zaten Vakıf’ın temel amacı da bir nevi ”muhafaza”dır. Bu kapsamda Anadolu’nun el emeği göz nuru kilim motiflerinden esinlenen logo, kendi içerisinde bir başka anlamı daha içermekte. Doğumu, tevazuuyu, gücü ve bereketi sembolize eden ‘’vav’’ harfi birleştirilerek, kilim motifine dönüştürülmüş ve V şeklini almıştır. Bu haliyle Vakıf Katılım Bankası’nın kurucusu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü sembolize eder hale gelmiştir.
Tüm bu bilgilere ilave olarak okuyucularımıza bir de güzel bir haber verelim Vakıf Katılım, hesaplardan işletim ücreti almıyor. İlave olarak Mobil Şube üzerinden yapılacak EFT ve Havale işlemleri de ücretsiz.
”Dolar yükselmeye devam eder mi?” TIKLAYIN. Hemen öğrenin!
‘’Vakıf Katılım Bankası kimin?’’, ‘’Vakıf Katılım Bankas’nın sahibi kim?’’ ve Vakıf Katılım Bankas’nın ortakları kim?’’ gibi sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalıştık. Sizlerin de bu konu ile ilgili görüş, soru ve önerileri varsa, aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlere iletebilirsiniz.
Vakıf Bank ile bir alakası yok yani?
Ayşe Hanım,
VakıfBank ile Vakıf Katılım Bankası kardeş bankalar. Her iki bankanın sahibi de Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ortağı olduğu bankalar;
Vakıfbank, Vakıf Katılım ve küçük hissedarı olduğu Kuveyt Türk.
Bu bankaların hepsi farklı bankalardır.
merhaba 2 bankayla çalışıyorum birinde 12 yıldır diğerinde 6 yıldır. Ben ülkeme katkısı olacak bankayla çalışmak istiyorum. Paramızı ülkemize kazandıracak bankayla çalışmak istiyorum. kredi çektiğim için biriyle sanırım zorunlu devam etmem gerekiyor otomatik ödemelerimi bankalara veriyorum. ama seçeneğim olursa vakıf katılımla çalışmak isterim. Teşekkür ederim
Merhaba ben engelliyim bakım aylığı alıyoruz fakat ihtiyaç kredisi hiç bankalar vermiyor engelsiz dünya nasıl olucak engelli arabası alsak toplu paramız yok krediye yönelceZ aldığımız para yardım parası belgelenemiyo engelli aracı almak zengin engelliler içinmi ayrımcılıkmı var paraya sıkıştık nasıl kredi vericekler ihtiyacımız bizim yokmu
Merhaba,
Sorunu anlıyorum ancak bankaların kredi verme tercihleri kendi tasarruflarındadır. Diğer yazılarımızın altındaki yorumları okursanız, kimi insanlar daha önceki kötü ödeme geçmişlerinden dolayı 5 bin lira gelir ile bile kredi alamıyorlar. Böyle bir çok örnek mevcut.
Sadece engelinizden dolayı size kredi verilmediğini ve size ayrımcılık yapıldığını düşünüyorsanız konuyu yargıya taşımanızı tavsiye ederim.
Bi miktar konut kredisi çekmek istiyorum ikiyüz binlira kadar acaba çıkar mi.
Geliriniz uygunsa ve takipte krediniz yoksa çıkar tabi ki.
Merhaba, vakıf katılım bankasının dış ülkelerde şubeleri var mıdır? Eğer varsa dolar ve avro cinsinden parayı oraya gönderip oradan da Türkiye’ye gönderebilir miyiz? Teşekkürler
Merhaba,
Vakıf Katılım’ın yurtdışında henüz şubesi bulunmamaktadır. Ancak Vakıf Katılım’dan yurtdışında herhangi bir bankaya para göndermenizde veya yurtdışından bir ödeme almanızda sıkıntı olacağını sanmıyorum.