Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi?

6 Ağustos 2018 tarihi ülkemiz açısından uzun yıllar hatırlanacak ve belki de ilerleyen zamanlarda Kara Pazartesi olarak adlandıralacak bir gün olacak. Bu yazıyı kaleme aldığım akşam saatleri itibarıyla, Türk Lirası, Dolar ve Euro’ya karşı %6 civarında değer kaybetmiş durumda. Dolar, 5.42 seviyesini, Euro ise 6.26‘yı gördü. Ekonomimizdeki kötüye gidişat, enflasyon ve işsizlikte yaratacağı artış nedeniyle vatandaşlarımızı tedirgin ederken, öte yandan bankalarda parası olanlar da hesaplara el konulabileceği gibi asılsız söylentiler ile tedirgin haldeler. Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK), bu şekilde asılsız dedikodular çıkarıp yalan haber yayanlarla ilgili inceleme başlattığını duyurdu. Bu tip söylentilerin bir parçası olmayın!

Bu yazımızda, aşağıdaki soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

  • Devlet banka hesaplarına el koyabilir mi?
  • Dolar hesaplarına el konulabilir mi?
  • Dolar hesapları düşük fiyattan TL’ye çevrilir mi?
  • Devlet döviz hesaplarına el koyacak mı?
  • Bankadaki paralara el konulabilir mi?
  • Bankalara el konulabilir mi?

Ekonomi piyasalarını yakından takip edenlerin yakından tanımış olduğu gazeteci Uğur Gürses’in dün kendi sitesi üzerinden yayınlamış olduğu ve “Tek seslilik ekonomiye ne yapıyor?” başlığını attığı yazısında da belirtmiş olduğu üzere, bu soruların hepsinin cevabının HAYIR.

12 Ağustos 2018 akşam saatlerinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak şu açıklamayı yaptı:

Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Ama bu dedikoduları ve yalanları ortaya atanlarla hukuki mücadele sonuna kadar yürütülecek.

12 Ağustos 2018 23:45 civarında ajanslara düşen Cumhurbaşkanlığı açıklaması ise şu şekilde:

Türkiye, ekonomik bir savaş vermektedir. Mevduatlara el konulacak diye bir açıklama yapılmadı. Piyasaları tedirgin etme çabaları kabul edilemez.

MEVDUATA DEVLET GARANTİSİ NE KADAR? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA!

Olaylar bu raddeye gelmeden önce yaşananlara bir bakmak istersek…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Ağustos 2018 tarihinde 100 günlük eylem planını açıklamış olduğu konuşmasında, yastık altında tutulan birikimlere ilişkin, aşağıdaki açıklamayı yaptı.

Yastık altından dövizlerinizi, altınlarınızı çıkartın, TL’ye dönüştürün. Yerli, milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çağrıyı yaptığı sırada, izleyicilerden birisi “Olanlar çıkarsın!” diye çıkışınca, Erdoğan da tebessüm ederek “Ben de onlara sesleniyorum zaten” dedi.  Peki kim onlar?

Yastık altında birikim yapmak ülkemiz vatandaşları için bir gelenek. Ülkedeki ekonomik durumdan bağımsız olarak, vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, altın, döviz veya TL cinsinden birikimlerini bankada hesap açarak tutmak yerine, uygun gördüğü yerlerde saklamayı tercih ediyor. Bu tercih kimi zaman dini nedenlerden, kimi zaman sisteme güvensizlikten, kimi zaman da kazançların yasal olmamasından kaynaklanıyor.

Yastık altında tutulan birikimlerin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin zaman zaman girişimler olsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı çağrıdan da anlaşılacağı üzere, maalesef buna muvaffak olamamışız. Aksine, ekonomik gidişatın kötüleşmesinin akabinde Whatsapp, sosyal medya veya kahvehane sohbeti ile yayılan ve hiç bir mesneti bulunmayan “hesaplara el konulacak” dedikodusu nedeniyle, vatadandaşlarımız oldukça tedirgin. Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK), bu şekilde asılsız dedikodular çıkarıp yalan haber yayanlarla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.

Ana akım yazılı ve görsel medyanın büyük çoğunluğunun, hükümete yakın çevreler tarafından kontrol ediliyor olması nedeniyle, vatandaşların bir çoğu tarafsız haberlere ulaşmakta, güçlük çekiyor. Dolayısıyla da, döviz hesaplarına el konulacak, dolar hesapları liraya dönecek, banka hesaplarına el konuluyor gibi aslı astarı olmayan, mesnetsiz bir takım iddialar dolaşıma giriyor.

10 yıldan fazla bankacılık tecrübesi olan ve Türk ekonomi tarihini ezbere bilen birisi olarak, siz değerli okuyucularıma devletin banka hesaplarına el koyma gibi bir planı hiç bir ekonomik koşul altında göze almayacağını garanti ederim. Her ne olursa olsun, Türkiye 1980 yılından bu yana serbest piyasa ekonomisi ile yönetilen ve 1994 ve 2001 gibi krizleri atlatmayı başarmış bir ülkedir. Bugün yaşanan çalkantıların da üstesinden gelmeyi bilecektir. Siz müsterih olunuz. Banka hesaplarına el konulacak veya dolar hesaplarına el konulacak gibi kaygılarla bankadan paranızı çekip, güvenli olmayan yerlerde saklayıp birikimlerinizi hırsıza yem etmeyin.

MEVDUATA DEVLET GARANTİSİ NE KADAR? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA!

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in 21 Mayıs 2018 tarihinde Sabah gazetesine vermiş olduğu demeçte belirttiği üzere, devletin döviz hesaplarına el koyma gibi bir planı yoktur. İçinizden diyebilirsiniz ki, böyle bir şey zaten planlı yapılmaz, ani gelişir. Yazımızın başında da belirttiğim üzere, bu kapıyı açtığınızda bir daha kapatmanız zordur. Dolayısıyla, kimse buna cesaret edemez.

Türkiye Cumhuriyeti, ekonomik anlamda çıkmaza girdiğinde daha önce yaptığı gibi IMF’nin kapısını çalar, vatandaştan biraz kemer sıkmasını ister ve bir takım ekonomik reformları uygulayarak bir kaç yıl içerisinde düzlüğe çıkar. Ben yöneticilerimizin de bu doğrultuda akl-ı selim davranacaklarını düşünüyorum.

“Bankada para tutmayın” veya “banka hesaplarına tedbir konulacak” gibi söylentileri yayanlara kulak asmayın. Bakın, 27 Temmuz 2018 itibarıyla Türkiye’deki bankalarda bulunan toplam mevduat miktarı 2 trilyon liradan daha fazla. Bunun 870 milyarı ise yabancı para, yani döviz, yani dolar, euro, pound gibi para birimlerinde. Bu kadar mevduatın yer aldığı sistemde, dedikoduya aldanıp bankadan paralarınızı çekmeyin. Aksine, en iyi faiz veren bankaları araştırıp, paranızı değerlendirmeye bakın:

Konuyla ilgili soru, görüş ve önerilerinizi aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla, bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Comments
  1. serdar

    selamlar diyelim ki el koydu,bu bir daha asla geri vermeyecegi anlamina mi geliyor yoksa,sonra geri odeniyor mu
    bir de ben de el koyacagina inanmiyorum,bunu yaprsa 100 yil bankacilik sistemi kendine gelemez,yabanci yatirimci 100 yil ugramaz ayrica bize,haksiz miyim ustad?

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Yazıda da belirttiğim üzere böyle bir ihtimal söz konusu dahi değil. Velhasıl haklısınız.

  2. ismail

    banka batsa yatirim fonlarimizi geri alamiyacagiz yani ben oyle anladim dogrumudur ?

    • Can Balkan

      Yatırım Fonları, Takasbank bünyesinde saklanır. İhraçcısının batıp batmadığı önemli.

  3. Ali

    Olmayan paraya nasıl el konulacak zaten? Ancak sermaye kontrolü ihtimalini çok hafife almışsınız. Para çekmenin limit ve zamanla kısıtlaması zaten reel olarak parayı eritir. Ben yunanistan malezya ve arjantin krizi örneklerinden çok da uzak görmüyorum kendimizi.

  4. Kerim

    Evet hayaldi gerçek oldu. Akbank a hiç borcum olmadığı halde bloke geldi. Ve açıklama yapılmıyor. 2000 dolar döviz hesabımda 6 binde TL hesabımda var.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Bir banka sebepsiz yere hesaba bloke koymaz. Ben ihtimalleri sıralayayım:

      1- Vergi, harç vs. gibi bir borcunuz olabilir.
      2- Bir soruşturma kapsamında savcı talebiyle hesaplarınız dondurulmuş olabilir.
      3- Özellikle yasadışı bahis vs. oynamışsanız, bloke konulmuş olabilir.

  5. Kerim

    Can balkan kardeş sana katılıyorum. Fakat, 1 hafta oldu ve bana hiçbir açıklama yapılmadı. Akbank neden bloke koydu bilmiyorum. Madem bloke konuldu bunun nedeni niye bana söylenmiyor. Nedenini bilmediğim için kendimi savunamıyorum. Akbank bizden haber bekle biz seni konu hakkında arayacağız dedi. Ama 1 hafta oldu ses yok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.