Yatırım Araçlarının 2013 Yılı Getirileri

Yeni bir yıla içimizde taze umutlarla başlarken, bir yandan da geride bıraktığımız yılın muhasebesini yapma ihtiyacı içerisindeyiz. Vicdan muhasebesini içimizde hallettik sonra, sıra finansal muhasebemize geliyor. Yılın başında hangi yatırım aracına ne kadar yatırmışız, yılın sonunda elimizde ne var, eğer altın yerine dolara yatırım yapmış olsaydık ne kazanırdık, ya da paramızı mevduat olarak değerlendirseydik, ne kadar faiz elde ederdik, bunları hesaplayalım.

Yatırım Araçlarının 2013 Getirileri2013 yılı, yatırım araçlarının getirilerinin karşılaştırılmasında, repo, bono, mevduat, Dolar, Euro, altın ve borsa getirilerini dikkate aldım. Bu yatırım araçları içerisinde yalnızca Euro ve Dolar’a yatırım yapanlar, yılı reel anlamda karda kapatırken, diğer bütün yatırım araçları reel yani enflasyondan arındırılmış bakıldığında yatırımcılarına kaybettirmiş görünüyor.

Repo: Genellikle kısa vadeli bir yatırım aracı olan repo, yıl boyunca yatırımcısına yalnızca %4.9 kazandırmış. 2013 yılı enflasyonunun %7.4 olduğunu göz önünde bulundurursak, repo yatırımcılarının birikimleri %2.5 civarında erimiş görünüyor.

Bono: 122-242 gün vadeli bono ve tahvillerin piyasa değeri alınarak hesaplanan KYD 182 endeksi, 2012 yılsonuna göre %6 civarında yükselerek, enflasyonun altında getiri sağlayarak, yatırımcısını üzmüş. Yani, 100 lirasıyla yıl boyunca bono satın alan bir yatırımcı, yılın sonunda yalnızca 6 lira getiri elde edebilmiş.

Mevduat: Yatırımlarını bir bankaya yatırıp, vadeli mevduat aracılığıyla değerlendirenler %7.2 getiri elde ederken, enflasyona yenik düşenler kervanına katılmışlar. Yılın ikinci yarısında faizler artış göstermiş olsa da, yükselen fiyatlar nedeniyle, Mevduat yatırımcısı da reel getiri elde edememiş görünüyor.

Dolar: 2013 yılında yatırımcısına en çok kazandıran yatırım araçlarından biri dolar ($) oldu. Yılı %20 nominal getiri ile tamamlayan dolar, 2014 yılında da yükselmeye devam ediyor. Burada daha önce dolara ilişkin kapsamlı bir 2013 analizi yapmıştım.

Euro: Yatırımcısı açısından 2013 yılının yıldızı Euro (€) oldu. 2012 yılına göre, %25 yükselen Euro, enflasyondan arındırdığımızda yatırımcısına %17 getiri sağladı. Şu günlerde TL karşısında 3 lirayı aşan Euro, 2014 yılında da adından söz ettireceğe benziyor.

Altın: Türkiye’de yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım aracı olan altın, yükselişle geçen yılların ardından 2013 yılında yatırımcısını üzdü. Gram altının fiyatı 95 liradan 83 liraya kadar düştü. Doların 2013 yılında %20 artması, altında TL bazında kayıpların önüne geçti diyebiliriz. Her ne kadar ülkemizde altın yatırımı TL olarak ölçümlense de, altının fiyatları uluslar arası piyasalarda ons olarak değerlendirilir. Altının ons fiyatı, 2012 yılının sonunda 1,700 USD civarında iken, 2013 yılını 1,200 USD’den kapadı. Yani altının değeri USD olarak, %30 azaldı. Ama Türk Lirası’nın dolar karşısında %20 değer kaybetmesiyle, alındaki kayıp %13 civarında gerçekleşti. Tabi bu sırada enflasyondan ötürü, değer kaybeden Türk Lirası’nı da dikkate alırsak, reel anlamda Altın yatırımcısı 2013 yılında %20 civarında kaybetti diyebiliriz. Bakalım 2014 yılında altın fiyatları ne olacak?

Borsa: Ülkemizde bir zamanlar bütün birikimlerini Borsa’da kaybedip, daha sonra da Borsa’ya küsen bir kitle var. Zaten, yerli yatırımcıların çok fazla ilgi göstermediği Borsa’da, bu yılki kayıpların ardından, yatırımcılarının bir kısmını daha kaybedeceğe benziyor. BIST-100 endeksi, 2013 yılını %13 düşüşle kapatırken, borsa yatırımcıları reel anlamda %20’nin üzerinde zarar ettiler. Yeni yılın ilk 3 haftası geride kalmışken, Borsa’da kayıplar halen devam etmekte. BIST 100 endeksi, yılsonuna oranla %3 gerilemiş durumda.

Evet, ülkemizde yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarının 2013 yıl getirilerini inceledik. Bakalım 2014 yılında yatırımcısını en çok sevindirecek yatırım aracı ne olacak? Siz hangi yatırım aracını tercih ediyorsunuz? 2014 yılına ilişkin tahminleriniz neler?

Leave a Reply

Your email address will not be published.