Bizimkisi Bir BES Hikayesi 1
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısı beş milyona yaklaşırken, sistemdeki fon büyüklüğü ise şimdiden 34 milyar TL’ye ulaştı. Özellikle, 2013 yılı başından bu yana uygulanan devlet katkısı ile sisteme ilgi günden güne artıyor. Sisteme girmekte tereddüt edenlerin bir çoğunda ise güvensizlik söz konusu.
Bireysel emeklilik sisteminde yer alan kullanıcıların yorumları ve deneyimlerini siz değerli okuyuculara aktarabilmek amacıyla, yeni bir yazı dizisi başlatmaya karar verdim. “Bizimkisi Bir BES Hikayesi” isimli yazı dizisi ile bireysel emeklilik sisteminde yer alan katılımcıların tecrübelerini yazacağım.
“Bizimkisi Bir BES Hikayesi” yazı dizimizin ilk konuğu DonanımHaber sitesi üyelerinden wooodo isimli kullanıcı.
woodoo, bireysel emeklilik sistemine ilk girenlerden. 2004 yılından bu yana bireysel emeklilik sisteminin içerisinde. Şu anda 42 yaşında, 14 yıl daha sistemde kalmayı planlıyor. Ödediği katkı payları zaman içerisinde değişiklik gösterse de bireysel emeklilik için şu an itibarıyla 250 TL aylık katkı payı ödemesi yapıyor.
Anadolu Hayat Emeklilik’teki bireysel emeklilik hesabının son durumu şöyle:
Aylık katkı payı tutarı: 31.000 TL
Ek katkı payı tutarı: 3.000 TL (eline nakit geçince, toplu ödeme yapmış)
Devlet katkısı: 1.700 TL
Getiri: 18.000 TL
Toplam BES bakiyesi: 53.750 TL
Bireysel emeklilik sisteminin ilk katılımcılarından wooodo’nun sistemdekilere tavsiyeleri ise şöyle:
- Bireysel emeklilik sistemi uzun soluklu bir yatırımdır. Kısa vadede ayrılırsanız, zarar etme ihtimaliniz yüksek.
- 50 TL veya 70 TL gibi düşük katkı payları yatırıp, sonrasında yüksek emekli maaşı beklemek hayal. Amiyane tabirle “ne kadar ekmek o kadar köfte!”
- Bireysel emeklilik fon getirilerini takip ederek arada fon değişikliği şart. Anadolu Hayat Emeklilik, bireysel emeklilik katılımcılarına yatırım danışmanı atıyor ve fonların aylık, yıllık veya beş yıllık performanslarına ilişkin verileri paylaşıyor. Bu verileri takip ederek, uygun fon seçimi yapmak gerekiyor.
- Bireysel emeklilik ödemelerinin ilk yıllarında birikim tutarınız düşük olacağı için getiri de düşük görünebilir. Sabredin. Örneğin 3.000 TL tutarında bireysel emeklilik birikiminiz varsa ve yatırım yaptığınız fon %5 yükselirse, 150 TL kar edersiniz, ama eğer benim gibi 50.000 TL’yi aşan birikiminiz varsa, %5 getiri 2.500 TL kar demektir. 10 yılda 18.000 TL getiri elde ettim. Borsa’nın son bir haftalık yükselişinde birikimlerim 51.400 TL’den 53.750 TL’ye kadar yükseldi.
- Bireysel emeklilik sistemine ilişkin eleştiriler olsa da, şimdilik beklemekte fayda var. Sistemden emekli olan katılımcıların emekli maaş tutarları fikir verebilir.
- 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla uygulanan %25 devlet katkısı ve sistemden çıkışta uygulanan anapara stopajının kaldırılması, bireysel emeklilik sistemi için oldukça olumlu.
wooodo, 10 yıldır bireysel emeklilik sisteminde ve sistemi detaylı bir şekilde incelemiş bir katılımcı. “Bireysel emeklilik sistemini tavsiye eder misiniz?” sorusuna, “Evet” diyor ama “hesabınızı, kitabınızı iyi yapıp, incelemek koşuluyla” diye de ekliyor.
“Bizimkisi bir BES Hikayesi”nin ilk bölüm konuğu wooodo idi. İlerleyen günlerde, başka katılımcıların bireysel emeklilik sistemi hakkındaki görüşleriyle tekrar sizlerle olacağız. Takipte kalın.
Siz de hikayelerinizi paylaşmak isterseniz, aşağıda yer alan yorum bölümünden veya sağ tarafta yer alan Facebook sayfamızı beğenerek, bana ulaşabilirsiniz.
Güzel bir yazı olmuş benim gibi daha sistemde yeni olanlar için ve sisteme girmeyi düşünenler için umut vaat ediyor.Donanım forumda ve sitenizde yazılarınızı takip ediyorum. Birazda fonlar hakkında yorum bekliyorum sizden .
katkı payı toplamı 31.000 tl olarak verilmiş. 10 yıl yani 120 aydır ödeniyor ise ortalaması 258,3 oluyor. Ancak şu anda dahi 250 tl ödendiği yazılı. Bu durumda geçmişte çok daha yüksek katkı payları ödenmiş olmalı. 10 yıl önce 250 tl ile başlamış ise çok çok yüksek bir miktarlı başlanılmış demek. şu an dahi 250 tl geliri yüksek kişilerce ayırılabilecek bir miktar. enflasyon gözetilerek 10 yıl öncesine bakılırsa daha iyi anlaşılıyor. bu durumda getiriden daha önemlisi yüksek katkı payı yatırmak gibi gözüküyor.
Esasında, katkı payı ödemelerinde, sisteme ilk girildiğinde minimum tutarı yatırmak; emekliliğe 10 yıl kala ise, yatırılabilecek en yüksek tutarı yatırmak, ödeyeceğiniz komisyon tutarlarını azaltacağı için en sağlıklı yöntem olarak tavsiye ediliyor.