Bireysel Emeklilik Fonlarının 2013 Getirileri

Ülkemiz için oldukça çalkantılı bir yılı geride bıraktık. 2013 yılı, yatırımcıların zihinlerinde karar vermenin zor olduğu bir yıl olarak kalacak. Bireysel emeklilik sisteminin üyeleri olarak, birikimlerimizin bir kısmını koyduğumuz ve bizi belki de mutlu ve huzurlu bir emekliliğe götürecek yatırımlarımızı yönlendirmek de oldukça zordu.

Gelin hep birlikte, 2013 yılında bireysel emeklilik fonlarının getirilerini hep birlikte inceleyelim. İncelememizi yaparken, karşılaştırma ölçütü olarak enflasyonu belirleyelim. Bakalım, 2013 yılında hangi bireysel emeklilik fonu, enflasyon üzerinde getiri sağlayarak yatırımcısını mutlu etmiş? Sonuçlar oldukça şaşırtıcı.

Bireysel emeklilik yatırım fonlarının 2013 yılı ortalama getirisi -%0.77. Türkiye’deki bireysel emeklilik şirketlerinin tüm fonlarının ortalama getirisine bakılarak, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından hesaplanan bu orana göre, 2013 yılında bireysel emeklilik fonları yatırımcısını maalesef çok mutlu etmiş görünmüyor. Ama tabi ki her zaman olduğu gibi, doğru bireysel emeklilik fonlarını seçen yatırımcılar oldukça güzel kazançlar elde ettiler.

BES 2013 GetirisiLikit emeklilik yatırım fonlarının 2013 yılı ortalama getirisi %5.5. Oldukça risksiz bir yatırım fonu olan, likit fonlar, yatırımcısına yaklaşık olarak gecelik repo faizi oranında getiri sağlar. Likit emeklilik yatırım fonunu tercih eden bireysel emeklilik katılımcıları, yatırım araçlarının 2013 getirilerini incelediğimiz yazımda da belirttiğim ortalama repo getirisi olan %4.9’a paralel bir getiri elde etmiş görünüyor. Nominal anlamda getiri sağlanmış gözükse de, 2013 yılı enflasyonunun %7.4 olduğunu düşünürsek, reel anlamda likit fonlar yatırımcısına %2 kaybettirmiş diyebiliriz.

Hisse senedi emeklilik yatırım fonlarının 2013 yılı ortalama getirisi -%11. Borsa İstanbul, yani BIST-100 endeksi 2013 yılında %13.3 oranında değer kaybederken, hisse senedine yatırım yapan bireysel emeklilik fonlarının performansı da buna paralel olarak oldukça kötü. Reel olarak hesapladığımızda, hisse senedi emeklilik  yatırım fonları katılımcıları, 2013 yılında yaklaşık %18 zarar ettiler.

Esnek emeklilik yatırım fonlarının 2013 yılı ortalama getirisi -%1.5. Fon yöneticilerinin piyasa beklenti ve analizlerine göre yatırım yaptıkları esnek fonlarda, devlet tahvili gibi oldukça risksiz yatırım araçlarından tutun da varant gibi riski yüksek yatırım araçlarına varıncaya kadar, yıl içerisinde değişen ağırlıklarda yatırım yapılabiliyor. Esnek emeklilik yatırım fonuna katılan bireysel emeklilik üyeleri, 2013 yılında reel %9 zarar ettiler.

Eurobond emeklilik yatırım fonu ya da bir diğer adıyla kamu dış borçlanma emeklilik yatırım fonlarının 2013 yılı ortalama getirisi %8.1. Enflasyonun biraz üzerinde getiri sağlayan bu fon, yatırımcısına 2013 yılında zarar ettirmeyen fonlardan biri. Tabi bunun en büyük nedeni, bu fonların yatırım yaptıkları Eurobond’ların yabancı para cinsi olmasından ötürü, döviz kurlarının yukarı yönlü hareketi, eurobond emeklilik fonlarının yatırımcılarının yüzünü güldürdü diyebiliriz.

Uluslararası borçlanma araçları emeklilik yatırım fonlarının 2013 yılı ortalama getirisi %27. Enflasyondan arındırdığımızda %20 oranında getiri sağlayan uluslar arası borçlanma araçları emeklilik fonları, 2013 yılının getiri şampiyonu.  2013 yılında döviz sepeti %22 artarken, uluslar arası borçlanma aracı fonları %27 oranında yükseldiler. Bu fonlar, uluslar arası piyasada işlem gören yabancı sermaye araçlarına yatırım yaparak, hem faiz getirisi hem de döviz kazancı sağlamayı amaçlarlar. 2013 yılında, Türk Lirası’nın gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle, uluslararası borçlanma araçları emeklilik yatırım fonları altın yılını yaşadı diyebiliriz.

2013 yılında, bireysel emeklilik sisteminin katılımcılarından çoğu için kötü geçti. Bakalım 2014 yılında bizi neler bekliyor? 2014 yılında hangi bireysel emeklilik fonuna yatırım yapmak gerekiyor? Siz bu yıl hangi bireysel emeklilik fonlarını tercih edeceksiniz?

Leave a Reply

Your email address will not be published.