Bireysel Emeklilik Fonlarının 2014 Şubat Ayı Getirileri

2014 yılının 2. ayını geride bırakırken, hayalini kurduğumuz emekliliğimize 1 ay daha yaklaştık. Peki, geride bıraktığımız ayda emeklilik birikimlerimizin ne oldu? Hangi bireysel emeklilik fonu en çok kazandırdı? Hangi bireysel emeklilik fonu kaybettirdi? Gelin şimdi hep birlikte bireysel emeklilik fonlarının Şubat getirilerine bakalım.

Şubat ayının kazananı, Ocak ayında olduğu gibi yine Altın oldu. Bu ay en yüksek getiriyi sağlayan 10 fonun hepsi Altın yoğun fonlar oldu. Kaybedenler klübüne baktığımızda ise, ilk 10 kaybedenden yarısı hisse senedi emeklilik fonu olurken diğer yarısı da uluslararası borçlanma emeklilik fonu oldu.

Bireysel Emeklilik Şubat'14 En İyi 10En iyi getiriyi %5.72 yükselen VGA kodlu Vakıf Emeklilik Altın EYF sergilerken, bu fonu sırasıyla, %5.04 yükselen BNA kodlu BNP Paribas Cardif Emeklilik Altın EYF, %4.98 yükselen GRA kodlu Groupama Emeklilik Altın EYF, %4.96 yükselen GHA kodlu Garanti Emeklilik Altın EYF, %4.90 yükselen AEA kodlu Anadolu Hayat Emeklilik Altın EYF, %4.89 yükselen AMZ kodlu Allianz Yaşam ve Emeklilik Altın EYF, %4.86 yükselen AEL kodlu Avivasa Emeklilik Altın EYF, %4.77 yükselen HEA kodlu Axa Emeklilik Altın EYF, %4.77 yükselen ZHN kodlu Ziraat Emeklilik Altın EYF ve son olarak %4.71 yükselen AZN kodlu Allianz Emeklilik Altın EYF takip etmiştir.

Ocak ayını 91 TL seviyelerinden kapayan altının Kırım merkezli gelişmeler nedeniyle uluslararası piyasada altın fiyatının yükselmesi sebebiyle, Şubat ayını 94 TL seviyelerinden kapatmasıyla, altın emeklilik yatırım fonları da, Şubat ayının getiri şampiyonu oldular. Aynı zamanda, 2 aylık kümüle getiriye baktığımızda da altın emeklilik yatırım fonları en çok kazandıran fonlar olmuşlar.

Şubat ayında kaybettiren fonlara baktığımızda ise hisse senedi fonları ile uluslararası borçlanma aracı fonlarının başı çektiğini görüyoruz. Ama, her iki fon türünde de kayıpların çok sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var.

Bireysel Emeklilik Şubat'14Şubat ayında en çok düşen fon, %1.59 değer kaybeden CHH kodlu Cigna Finans Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF oldu. Bu fonu sırasıyla %1.49 kayıpla AZU kodlu Allianz Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Esnek EYF, %1.29 kayıpla ANU kodlu Aegon Emeklilik Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları EYF,%1.25 kayıpla GEU kodlu Garanti Emeklilik Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları EYF, %1.10 kayıpla HHM kodlu Halk Emeklilik Katılım Hisse Senedi Beyaz EYF, %0.93 kayıpla GHH kodlu Garanti Emeklilik Hisse Senedi EYF, %0.89 kayıpla GEH kodlu Garanti Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, %0.81 kayıpla VEU kodlu Vakıf Emeklilik Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları EYF, %0.75 kayıpla AVU kodlu Avivasa Emeklilik Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları EYF ve son olarak %0.74 kayıpla ZHB kodlu Ziraay Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF izledi.

Ocak ayını 61.858 seviyesinden kapayan BIST 100 endeksi, Şubat ayında sınırlı bir yükseliş göstererek ayı 62.553 seviyesinden kapamış olsa da, hisse senedi fon yöneticilerinin hisse seçimlerine bağlı olarak, bazı hisse senedi emeklilik yatırım fonları ayı düşüşle kapadı. Uluslararası borçlanma emeklilik fonlarının Şubat ayında kaybettirmesinin nedeni ise, Ocak sonunda 2.26 olan USD/TL kurunun, Şubat sonunda 2.20 seviyelerine gerilemesidir. Uluslar arası emeklilik yatırım fonlarının 2014 yılı kümüle getirilerine baktığımızda ise, Şubat ayında sınırlı geri çekilmeye rağmen, 2013 yıl sonu seviyelerine göre yüksek seyreden Dolar’ın katkısıyla, %5 civarında getirileri görebilmemiz mümkün.

Evet, 2014 yılının iki ayını geride bıraktık. Yeni bir aya başlıyoruz. Ülkemizde yolsuzluk, cemaat-hükümet savaşı ve seçimlerin konuşulacağı bir aya girerken, bölgemizde ise Ukrayna gerginliği sonrası Kırım’ın durumu ve Suriye’deki iç savaş etkili olmaya devam edecek. Dünya’da ise, özellikle gelişmiş ülkelerden gelen toparlanma sinyalleri izlenmeye devam edilecek.

Ocak ayı bireysel emeklilik getirilerini görmek için buraya tıklayabilir, sorularınız var ise aşağıdaki yorum alanından iletebilirsiniz.

Bu sitede yer alan yazılar, yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.