Bireysel Emeklilik Fonlarının 2014 Yılı Getirileri

Hem ülkemiz hem de Dünya açısından, önemli gelişmelerin olduğu bir yıl yaşadık.

Dünya yıla Ukrayna’nın doğusundaki gelişmeler ile başladı. Ukrayna’da AB yanlısı ve Rusya yanlıları arasında süren çatışmalar, Rusya’nın Kırım’ı kendi topraklarına katması ve Ukrayna’nın doğusunda halen çözümlenememiş bir belirsizlikle sonuçlandı. Bu duruma kayıtsız kalamayan ABD ve AB, Rusya’ya bir takım ekonomik yaptırımlar uygulama kararı aldı. Düşen petrol fiyatları ile birlikte Rusya ekonomisini sarsan yaptırımlar neticesinde, Rus para birimi Ruble devalüe oldu. Uluslarararası kredi derecelendirme kuruluşları, Rusya’nın kredi notunu birbiri ardına indirdiler. Diğer petrol ihracatçısı ülkeler ile birlikte yılın kaybedeni Rusya olurken, kazanan tarafta ise kriz sonrası büyüme dönemini sürdüren Amerika Birleşik Devletleri yer aldı.

Ülkemizde yolsuzluk soruşturmalarıyla girdiğimiz yılda, Mart ayında yerel seçimleri ve Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimlerini geride bıraktık. 2014 yılına Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla başladık. Merkez Bankası’nın Ocak ayında yaptığı şok faiz artırımı ile dolar cephesinde sular kısmen durulsa da, Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz artırımı konusundaki belirsiz sinyalleri, tüm gelişmekte olan ekonomiler gibi, ülkemizde de dalgalanmalara neden oldu. Son çeyrekte ise, düşen petrol fiyatlarının cari açığa olumlu katkı sağlaması yönündeki beklentiler ile Borsa İstanbul eski zirvelerine doğru hareket etti. 2015 yılında gerçekleşecek genel seçimler sonrası 4 yıllık seçimsiz döneme giren ülkemizin gündem maddeleri Suriye, cari açık, tasarruf açığı, Rusya ile ticaret, yapısal reformlar ve işsizlik olacak gibi görünüyor.

Dünya’da ve Türkiye’de 2014 yılında yaşanan gelişmelerin kısa bir özetini verdikten sonra, tüm bu gelişmelerden bireysel emeklilik yatırım fonlarının nasıl etkilendiğine bakalım.

Devamını okumak için aşağıdaki sayfa numaralarına tıklayınız.

1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.