Google, Çin piyasasına geri dönüyor! Baidu hisseleri değer kaybetti.

Çin internet devi şirketi Baidu(BIDU), günü %7 düşüşle ve 14 milyon hisse hacmi ile 200 günlü hareketli ortalamasının altında kapatarak tamamladı. Çeyrek karlılığı beklentilerin üstünde gelen şirket, Google’ın tekrar Çin piyasasına girebileceğini açıklamasının ardından sert satışlarla günü noktaladı.

Finansinvest hafta içi her gün yayımladığı Dünya Borsaları Bülteni’nde Çin’in arama motoru Baidu’nun %7 düştüğünü duyurdu.  Peki, Baidu hisseleri neden bir günde %7 değer kaybetti? Çünkü, arama motoru devi Google’ın Çin’e dönmeyi planladığına yönelik bir takım haberler yayınlandı. Bu da Çin arama motoru pazar payının %75’ini elinde tutan Baidu’nun hisselerinin çakılmasına neden oldu. Hisse senedi piyasalarında nedensellik ve verinin önemine yönelik muazzam bir hareket izlemiş olduk. Şimdi gelin, biraz daha detayına inelim.

Baidu hissesi

Çin’in insan hakları, demokrasi, inanç özgürlüğü ve barışçıl protestolara karşı takdir-e şayan yaklaşımının kendi vatandaşlarından gizlemek amacıyla Google’ın bu tip arama sonuçlarını sansürleyeceği bir proje üzerinde çalışıldığına ilişkin bilgiler basına yansıdı.  2017 Aralık ayında Google CEO’su Sundar Pichai ve yüksek rütbeli bir Çin bürokratı arasında yapılan toplantılar neticesinde, Dragonfly ismi verilne proje kapsamında Google mühendislerinin Çin piyasasına özel bir aplikasyon geliştirmesi üzerinde mutabakata varıldığı bildirildi. Aplikasyonun “Maotai” ve “Longfei” olarak isimlendirilmesi planlanıyor. Aplikasyon hali hazırda Çinli yetkililere sunulmuş olup, 6 ila 9 ay içerisinde ürünün piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Sansürlü Google’ın nasıl bir şey olabileceğini görmek için Google ve Baidu’da iki arama yapalım. Aramamızın konusu 1989 Tiananmen Meydanı protestoları olsun. Öncelikle burada bir parantez açıp, 1989 yılında başkent Pekin’in en önemli meydanlarından biri olan Tiananmen Meydanı’nda başlayan protestoların ülke geneline yayılması neticesinde 180 ila 10 bin arasında insanın hayatını kaybettiğine yönelik bilgiler mevcut. Ancak, Çin hükümeti böyle bir olayın hiç yaşanmadığını ve bunun Batı ve dış güçlerin uydurması olduğunu söylüyor. Kendi kontrolündeki arama moturu Baidu’da da çıkan ilk sonuç, olayın bir efsane olduğunu belirtiyor.

Google’ın Tiananmen Meydanı protestolarına ilişkin sonuçlarını görmek için burayı tıklayabilirsiniz. Protestolara ilişkin binlerce internet sitesi, görüntüler ve videolar mevcut. Öte yandan, aynı sorguyu Çin hükümeti kontrolündeki Baidu arama motorunda yaptığımızda ise güllük gülistanlık bir sayfa ile karşılaşıyoruz. Çıkan ilk sonuç, bu protestoların bir efsaneden olduğuna yönelik

Bakalım bundan sonraki süreçte yaşananlar Baidu ve Google hisselerine nasıl etki yapacak? Siz de yurtdışı hisse senetlerine nasıl yatırım yapabileceğinizi öğrenmek isterseniz, daha önce yayınlamış olduğumuz araştırmamıza burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.