En İyi Bireysel Emeklilik Şirketi
Katılımcı sayısının her geçen gün yükseldiği bireysel emeklilik sisteminde, özellikle sisteme ilk defa gireceklerin en çok sorduğu soru: “En iyi bireysel emeklilik şirketi hangisi?”.
En iyi bireysel emeklilik şirketini belirleyebilmek için, öncelikli olarak bir takım sorulara cevap vermeliyiz. En iyi bireysel emeklilik şirketinden ne bekliyoruz? Güvenlik mi? Yüksek getiri mi? Ucuzluk mu? Hizmet mi?
Önce güvenlikten başlayalım. Bireysel emeklilik sistemi güvenli mi? Ya da en güvenli bireysel emeklilik şirketi hangisi? Türkiye’de faaliyet gösteren 18 bireysel emeklilik şirketinin hepsi Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu gibi düzenleyici ve denetleyici kurumların kontrolü altında. Sisteme yatırdığınız paraların, fon seçiminize dayalı kayıplar dışında, buharlaşması imkansız. Fonlar, Takasbank’ta saklanıyor. Ayrıca, fonların varlıkları haciz ya da rehin edilemiyorlar. Dolayısıyla, bireysel emeklilik şirketiniz batsa dahi, birikimleriniz korunuyor.
Gelelim, ikinci kriterimiz yüksek getiriye. En çok kazandıran bireysel emeklilik şirketini bulabilmek için, şirketlerin geçmiş fon performanslarını karşılaştırmalıyız. Bunu yapabilmenin yolu da, öncelikle hangi fon grubunu (hisse, likit, vs.) seçeceğimize karar verip, ya şirketlerin kendi web sitelerinden ya da fon karşılaştırması yapan web sitelerinden belirli bir döneme ait getirilerine bakıp, ileriye dönük olarak da fonların iyi yönetildiği tahmin ederek bir şirket seçebiliriz. Ama artık Sermaye Piyasası Kurulu, benchmark diye tabir edilen gösterge tahvilin getirisinden daha az getiri sağlayan fon yöneticilerine bir takım yaptırımlar uygulamayı planlıyor. Dolayısıyla, yakın zamanda belirli fon gruplarında getirilerin birbirlerine çok yakınlaştığını görebiliriz.
En iyi bireysel emeklilik şirketini seçmek için son kriterimiz ise, kaliteli hizmeti ucuza sunması. Şu an için bireysel emeklilik şirketleri arasında, büyük bir rekabet var. Hemen hemen hepsi müşterilerine iyi hizmet sunmayı taahhüt ediyorlar. Bence bu aşamada, sisteme yeni katılacak birinin bakması gereken iki önemli nokta var. Birincisi, şirket sözleşme imzalarken gerçek dışı taahhütlerde bulunuyor mu ve sözleşme imzaladıktan sonra sizi unutacak mı? İkincisi ise, giriş aidatı, fon yönetim gideri gibi ücretleri nasıl? Artık, giriş aidatı almayan bireysel emeklilik şirketleri bulabilmek mümkün.
Bu soruları sözleşme imzalayacağınız bireysel emeklilik şirket aracısına da sorun. Cevaplar sizin beklediğiniz gibiyse, sözleşmenizi imzayalabilirsiniz. Unutmayın, bir şirketten memnun kalmazsanız, dilediğiniz zaman sözleşmenizi başka bir şirkete aktarma hakkınız var.
Merhaba ben 25 yaşındayım ve avivasa bireysel emekliliğe katıldım.Ayda 400 tl yatırıyorum 56 yaş sınırından dolayı devlet katkısının kesintiye uğramasını da göz önünde bulundurarak 10 yıl sonraki birikimim hakkında fikir verebilirmisiniz ?
Yurdagül Hanım merhaba,
Bireysel emeklilik sisteminde elde edeceğiniz getiri, tamamıyla sizin risk algınız yani, fon seçimleriniz ile ilgilidir. Şu an için seçtiğiniz fon dağılımını verirseniz, emeklilik birikiminiz hakkında bir fikir yürütebilirim.
Devlet katkısına gelince, bireysel emeklilik sisteminde 10. yılınızı tamamladığınızda, devlet katkısı hak kazanma oranınız %60 olacaktır. Yani siz önümüzdeki 10 yıl boyunca 400 TL ödemeye devam ederseniz, 120. ayın sonunda sistemden çıkmaya karar verirseniz, 7,200 TL (+devlet katkısının 10 yıllık getirisi) devlet katkısı alacaksınız.
merhaba.groupama ve alıanz sigorta lardan bes im var.sizce fonlarımı hangi finansal araçlarda değerledirmeliyim? çok rişski sevmesemde geçen yıl hisse senedini denemiştim.epey zarardayım.sizce ne yapmalıyım?teşekkürler
Ahmet Bey merhaba,
SPK’nın ilgili tebliğleri gereğince, benim yatırım tavsiyesi verebilmem mümkün değil maalesef. Size sadece, fonların geçmiş performansları ile ilgili bilgi verebilirim ki onlar da fonların gelecekteki performansları için gösterge niteliğinde değildir. Fon seçimi yaparken, yatırımcıların risk algısı en önemli unsuru teşkil etmektedir. Hisse senedi fonları, en riskli fonlar içerisinde yer almaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 10 yıllık performansına bakıldığında, en yüksek getiriyi de hisse senedine dayalı fonlar sağlamıştır. Uzun vadeli (10 yıl gibi mesela) yatırım düşünen riskli yatırımları seven yatırımcılar, hisse senedini tercih edebilirler.
devlet katkısı en fazla kaç tl olabilir brüt asgari ücretin şu kadarı falan deniyor bişey anlamıyoruz
2014 yılı için bireysel emeklilik devlet katkısı üst limiti 3,307.5 TL’dir.
Biireysel emeklilikte hangi bankayi tercih etmeliyim ve neden tesekurler
Merhaba,
Bir çok banka, bireysel emeklilik acentesi olsa da bireysel emekliliği bankalar değil şirketler yapıyor. Bireysel emeklilik şirketi seçiminde ise en önemli kriterler başarılı fon yönetimi, düşük fon yönetim ücreti ve sıfır ya da mümkünse en az giriş ücreti almalarıdır. Sizin için ilk etapta en önemli olan konu giriş aidatı ödemeyeceğiniz bir bireysel emeklilik şirketi seçmektir. Buraya yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.
merhabalar ben garanti emeklilikteyim çok memnunum hizmet kalitesi ve ilgi süper getirisine gelirsek ne kadar çok yatırır san okadar güzel getirir 150 tl yatırırsan ondan gelir az bekliyeceksin 500 yatır bak nasıl geliyor ben emeklilik den memnunum tavsiye ederim not uzun vadede