İş Bankası kimin?

Ülkemiz bankacılık sektöründe en çok tartışma yaratan konulardan biri de İş Bankası’nın ortakları yani İş Bankası’nın ortaklık yapısıdır. Çok az bankada bulunan çalışan sandığı uygulamasının yanı sıra, bir siyasi partinin de İş Bankası’nın ortağı olması tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Peki İş Bankası’nın sahibi kim?

İş Bankası Ortaklık Yapısı:

İş Bankası Ortakları Pay Oranı
İş Bankası Munzam Sandık Vakfı %40.15
Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) %28.09
Halka açık pay (Borsa) %31.76

İş Bankası hissedarlarından olan Cumhuriyet Halk Partisi, Siyasi Partiler Kanunu gereği İş Bankası’ndan herhangi bir maddi gelir elde etmemekle beraber, CHP’nin temettü hakları Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu‘na aktarılmaktadır.

İş Bankası hissedarları listesinden de görüleceği üzere, İş Bankası herhangi bir şirkete ya da devlete ait değildir. ”İş Bankası’nın sahibi kim?” derseniz ”İş Bankası çalışanları, Cumhuriyet Halk Partisi ve halka açık diğer ortaklardır.” diyebiliriz.

BÜTÜN BANKALARIN SAHİPLERİNİ GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLA!

İş Bankası Munzam Sandık Vakfı kimin?

İş Bankası’nın %40’ı İş Bankası Munzam Sandık Vakfı’na ait. Peki bu vakıf kimin? Munzam Sandık Vakfı, İş Bankası çalışanlarının ve emeklilerinin vakfıdır. Bugün 25 bini çalışan, 25 bini ise emekli toplamda yaklaşık 50 bin kişi vakıftan yararlanmaktadır.

İş Bankası devletin mi?

İş Bankası ortaklık yapısından görüleceği üzere, İş Bankası’nda şu an için devletin yani kamunun payı yoktur. Devlete ait olan İş Bankası’nın %12.3’lük payı, 1998 yılında halka arz yöntemiyle satılmıştır. İş Bankası’nın bir kısmı kendi çalışanlarına, bir kısmı Cumhuriyet Halk Partisi’ne aittir. Kalan yaklaşık %32’lik kesim ise halka açık olarak işlem Borsa’da işlem görmektedir. Yani dileyen herkes İş Bankası ortakları arasına katılabilir.

DEVLETE AİT BANKALARI GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLA!

İş Bankası kimin parasıyla kuruldu?

İş Bankası’nın ortaklık yapısı ile birlikte en çok tartışılan konularından biri de kuruluş hikayesidir. İş Bankası’nın Hint Müslümanları‘ndan gelen paralarla kurulduğu iddia edilir. Kurtuluş Savaşı sırasında Hindistan Hilafet Komitesi, Türkiye’ye yardım gönderir. Gönderilen bu yardımlardan bir kısmı savaşta teçhizat ve diğer masraflar için kullanılırken, kalan kısmı da Türkiye’nin ilk yerli ve milli bankası olan İş Bankası’nın kurulum aşamasında sermaye yapılır. İş Bankası yönetimi de ahd-e vefa örneği göstererek Pakistan’da gerçekleşen sel felaketlerinin ardından kimi zaman doğrudan kimi zaman da Kızılay aracılığıyla Hint müslümanlarına yardımlarını devam ettirir.

”İş Bankası kimin?” konusu ile ilgili görüş ve sorularınızı aşağıda bulunan yorum bölümü aracılığıyla tüm okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Comments
  1. DENİZ

    TÜRKİYE İŞ BANKASI TÜRKİYE’nin GÖZ BEBEĞİ, KALBİ, BEYNİ’dir (.) BU KURUM ÇOK ÖZEL BİR KURULUŞTUR ÜLKEMİZİN KURUCUSU “YÜCE MUSTAFA KEMALATATÜRK’ün” KURDUĞU BÜYÜK DEV BİR BANKADIR BANKADAN ÖTE ÖZEL BİR VİZYONA GÜÇLÜ DURUŞU OLAN GÜÇTÜR İŞ BANKASI, BU KURUMUN İÇİN KARIŞTIRMAK BU KURUMA LEKE ATMAK TÜRKİYE CUMHURİYETİNE LEKE ATMAK OLUR! İŞ BANKASINA ZARAR VERECEK ANLAMDA YAPILACAK YANLIŞ BİR HAMLE TÜRKİYE’nin ALTINDAKİ EL BOMBASININ PİM’ini ÇEKMEK DEMEKTİR!..

  2. Ahmet

    Yakında ihracat yapıcam onun gelirini de iş Bankasına da tutucam iş Bankası kolay kolay iflas etmez ,tek çalışanların( halkın ,zengin babalar değil ) sahip olduğu bankadır

  3. Mürteza Dokudan

    İş Bankası güçtür . Güven verir. Atatürk ten bize emanettir.Dürüstçe yönetilip büyümeye devam etmesi dileğimizdir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.