Para Biriktirmek

2008 krizi sonrası, ekonomiyi canlandırmak için, “alın verin ekonomiye can verin” reklamları vardı. Şimdi ise, tasarrufu teşvik edici kamu spotları görmeye başladık. Malum, ülkece para harcamayı çok seviyoruz. Hatta çoğu zaman, kazanmadan harcıyoruz. Kredi çekiyor, eşimizden dostumuzdan borç alıyoruz, son model cep telefonu kullanıyor, güzel arabalara biniyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, hepimizin borcu var. Kafamızda ise tek bir soru: “Nasıl para biriktirilir?”. Gelin size 3 adımda para biriktirmenin yollarını anlatayım.

1) Kendini bil: Küçüklüğüm babamın ay sonu hesap yapışını izlemek ile geçti. Eline bir kalem bir kağıt alır, nereye ne ödeyeceğini alt alta yazar, sonra bunları toplar, maaşından çıkarır, elinde ne kadar kalacağını hesaplardı. Aradan 20 yıl geçti, babamdan tek farkım kağıt kalem yerine Excel’de oluşturduğum basit bir tablo kullanmam. Bir yıl boyunca alacağım maaşı biliyorum, bir yıl boyunca ödeyeceğim giderleri de üç aşağı beş yukarı biliyorum. Giderleri oluştururken, kira gibi sabit olmayan ama artık bir rutine dönüşmüş şeyleri de muhakkak gider listeme ekliyorum. Mesela yılda 2 bayram, aile ziyareti yapıyoruz. Bilete harcayacağımız para belli. Bunu gider listeme yazıyorum. Ya da her ay kıyafete harcadığımız parayı az buçuk tahmin edip, listeme ekliyorum. Böylelikle, yıl boyunca kazanacağım parayı ve harcamalarımı biliyorum. Harcamalarımdan sonra elimde NET ne kadar kalacağını biliyor ve bu parayı ne yapacağımı planlamak ikinci adıma geçiyorum.

2) Hedef seç: Para biriktirmek için mutlaka ama mutlaka kendinize bir hedef koyun. Bu ev almak, araba almak gibi büyük birikimler gerektiren hedefler olabileceği gibi, tatile çıkmak, beğendiğin kitabı almak, konsere gitmek gibi hedefler de olabilir. Ya da başlı başına para biriktirmeyi kendinize hedef olarak seçebilirsiniz. Ama burada da mutlaka tutar ve zaman belirtin. Yani, 1 yıl içinde 3 bin TL biriktireceğim gibi. Çünkü hedef somut olmaz ise, başarılı olup olmadığınızı asla öğrenemezsiniz. Yaşınıza ve amacınıza göre muhakkak bir hedef belirleyin kendinize. Para biriktirmenin 1. adımında anlattığım gibi, kendiniz için oluşturduğunuz bir gelir gider çalışması yapın ve elinizde NET kalacak tutara göre hedefinize ulaşmak için ya gelirinizi artırın, ya giderinizi azaltın ya da hedefinizi değiştirin. Geliri artırmak kısa zamanda hemen başarılabilecek kadar kolay olmadığı için, para biriktirmenin 3. ve son aşamasına geçiyoruz.

3) Harcamalarını azalt: Para biriktirmenin en can alıcı ve aynı zamanda en acıtıcı noktası daha az harcamak. Nasıl daha az harcayabiliriz ki dediğinizi duyar gibiyim. 1. aşamada giderlerimizi listelemiştik, eminim bunların içerisinde gereksiz olanları var. Örneğin, ben evimdeki telefonu hiç kullanmadığımı ve fatura ödediğimi gördüm. Telefonu kestirdim ve buradan tasarruf ettim. Cep telefonu tarifemde kullanmadığım gereksiz özellikler için para ödediğimi fark ettim ve tarifemi değiştirdim. Eğer, benim hiç gereksiz harcamam yok diyorsanız, bir aylık bütün harcamalarınızı yazın. Bunların içerisinde alternatif bulabilecekleriniz var mı, onlara bakın. Örneğin, işinize arabayla gidip geliyorsunuz ve şirket benzinizi ödemiyor, ama evinizin yakınından geçen bir servis var. Araba ile işe gitmek yerine, servis kullanırsanız, belki ayda bir depo yakıt tasarrufu yapmış olacaksınız? Muhakkak ekstra bir takım harcamalarınız vardır. Bunları keşfedin ve yok edin. Hedefinize ancak bu şekilde ulaşabilirsiniz.

Para biriktirmek için önce kendimizi ölçüp biçiyoruz, sonra bir hedef seçiyoruz, ve bu hedefe ulaşmak için para biriktirirken, gereksiz harcamalarımızı kısıyoruz. İşte para biriktirmenin formülü.

Para biriktirmek için siz kendinize bir hedef belirlediniz mi? Ne kadar biriktirmek istiyorsunuz? Biriktirdiğiniz paralar ile ne almak istiyorsunuz? Hedefinize ulaşmak için ne kadar zamana ihtiyacınız var? Gereksiz harcamalarınızı bulabildiniz mi?

Comments
  1. MELEK1719

    Bir saniyesine bile garantimin olmadığı bu dünyada asgari ücretle çalışıp geçim sıkıntısı çektiğim bir parayla nasıl birikim yapabilirim ki …En basit bir örnek vereceğim 1540 tl maaşım var 15 tl lik su kullanmışım algısı vergisi 65 tl alıyorlar ev kiram 650 tl ki bu en düşüğü o da rutubetli…E hiç yemeden de olmuyor…Parayı bulduk ta biz mi biriktirmedik diyorum son söz…

Leave a Reply

Your email address will not be published.