Work and Travel fiyatları

Yeni yılın ilk günlerini geride bırakırken, bu yaz staj veya interrail gibi bir planı olmayan üniversite öğrencileri için mükemmel bir tavsiyemiz var: Work and Travel. Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma ve seyahat imkanı tanıyan Work and Travel nedir? Work and Travel işleri nelerdir? Work and Travel fiyatı ne kadar? Bu yazımızda Work and Travel maliyeti üzerine yoğunlaşacak olsak da, Work and Travel’ın hayatınıza katacaklarına da değinmeye çalışacağız.

Work and Travel nedir?

Work and Travel, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek sezonda artan geçiçi çalışan talebini karşılamak için katılımcı ülkelerin üniversite öğrencilerinin Amerika’da çeşitli işlerde çalışmalarına olanak tanıyan, aynı zamanda öğrencilerin İngilizcelerini geliştirebilecekleri ve ülkede seyahat edebilecekleri programın adıdır.

Work and Travel işleri nelerdir?

Work and Travel programı kapsamında genellikle herhangi bir diploma, yetkinlik veya sertifika gerektirmeyen, herkesin yapabileceği türden işler için katılımcılar seçilir. Bu işler kasiyerlik (cashier), garsonluk, cankurtaran (lifeguard) veya kat görevlisi (housekeeping) gibi görevleri kapsayabilir. Bu tür işlerde genellikle $8 ila $10 arası ücret kazanılır ve haftada 40 saat çalışılır. İşveren gerek gördüğü takdirde haftada 40 saatten daha fazla çalışılmasını da talep edebilir. Bu durumda çalışılan fazla mesai için, normal ücretin 1.5 katı ödenir.

Work and Travel iş seçimi nasıl yapılmalıdır?

Work and Travel ile iş seçerken, öncelikle programa hangi amaç için katıldığınızı göz önünde bulundurun. Eğer niyetiniz yalnızca para kazanmaksa, Alaska’da 3-4 ay geçirip, gün boyu balık temizler, tek kelime İngilizce konuşmaz, ama yaz sonunda $5 bin ile evinize dönebilirsiniz. Öte yandan, Florida’da bir eğlence parkında çalışır, gün boyu gelen ziyaretçiler ile konuşur, İngilizcenizi ilerletir, son 15 günde de tüm Doğu yakasını gezer ve evinize cebinizde 5 kuruş olmadan ama binlerce güzel anıyla dönersiniz. Benim iş seçimi konusunda nacizane tavsiyem, saatlik ücretten önce, işin niteliği ve size ne kazandıracağını düşünmeniz. Buna ilave olarak işverenin sizin için sunduğu ek avantajlar neler olacak? Ücretsiz kalacak yer, yemek veya ulaşım sağlanacak mı? Yani bir işte $10 saatlik ücret alıp, haftada $100  kira verirseniz, saatlik ücretiniz otomatikman $7.5’a inmiş olur. Belki böyle bir durumda, $8 saatlik ücret veren ama ilave olarak ücretsiz kalacak yer sağlayan bir işletme daha mantıklı olabilir. Bunların hepsini göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Work and Travel fiyatı nedir?

Work and Travel konusunda en çok merak edilen konulardan biri de Work and Travel’in maliyeti. Evet, Amerika’ya gidip çalışıp para kazanacağız ama bu işin bize maliyeti ne olacak? Astarı yüzünden pahalıya mı gelecek? Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim, Work and Travel’da ağır bir işte çalışmazsanız, genelde programın maliyeti ile kazandığınız para başa baş olur. Kazandığınız parayı da Amerika’da yemeye, içmeye, gezmeye harcayacağınız için Work and Travel masrafları cebinizden gider. Biz yine de Work and Travel ücretlerini yazalım.

Work and Travel fiyatına etki eden unsurlar, danışman, vize, uçak bileti ve ilk gidişteki cep harçlığınızdır.

Work and Travel Danışman Ücreti – Work and Travel maliyetinin önemli bir kısmını danışman firmalara ödenen ücretler oluşturur. Burada danışman şirketlerin iki tür hizmeti mevcuttur. Danışman firmanın iş ve konaklama konularını da hallettiği ‘’full placement’’ veya işi ve konaklamayı öğrencinin halletiği ‘’self placement’’ hizmeti için farklı fiyatlar mevcuttur. Bütün işlemlerin danışman şirket tarafından halledildiği hizmet için şirket sizden $2 bin alabilir. Eğer işi ve konaklamayı kendiniz bulursanız $500 civarında daha ucuza Work and Travel danışmanlık hizmetini alabilrsiniz.

Kısaca, danışmanlık ücreti $1500 – $2000.

Uçak Bileti – Work and Travel maliyetinin diğer önemli harcama kalemi ise uçak bileti olacaktır. Uçak bileti fiyatı da bileti ne zaman aldığınıza, hangi tarihlerde uçacağınıza ve nereye uçacağınıza göre değişmektedir. Ama bugün 1 Haziran gidiş – 15 Eylül dönüş uçak bileti fiyatları $390 ile $1200 arasında değişmektedir.

Kısaca, uçak bileti $600.

Vize, pasaport, SEVIS ücreti – Work and Travel maliyet kalemlerinden biri de vize, pasaport ve SEVIS için ödenecek ücretlerdir. Vize için konsolosluğa $160 ödeme yapılır. Pasaportunuz yoksa, yeni pasaport için yaklaşık $40 cüzdan bedeli ödersiniz. Bunlara ilave olarak Work and Travel programının düzenleyicisi SEVIS de hizmet bedeli olarak $35 alır. Son olarak havalimanından çıkarken $5 yurtdışı çıkış harcı ödenir.

Kısaca, vize, pasaport, SEVIS, harc $240

Harçlık – Her ne kadar Work and Travel programının ilk kısmında çalışacak olsanız bile Amerika’ya indikten sonra ilk maaş çekinizi alana kadar geçecek sürede yapacağınız bir takım harcamalar için yanınızda harçlık götürmenizde fayda olacaktır. Götüreceğiniz harçlığın tutarı, Work and Travel sponsor kontratınıza göre şekillinecek olsa da, ilk 15 gün için bütçeniz uygunsa $1000 harçlık bulundurmanız faydalı olacaktır.

Harçlık $1000

Tüm bu maliyet kalemlerini alt alta koyduğumuzda Work and Travel fiyatının ortalama $3500 – $4000 olduğunu görüyoruz. $3500 harcadığınızı varsayarsak, bu maliyeti çıkarabilmek için 350 saat yani yaklaşık 9 hafta çalışmanız gerekmektedir. Dolayısıyla, eğer çok spesifik bir işte çalışmaz iseniz Work and Travel maliyetini karşılamanız zor olabilir. Work and Travel programına başvurmadan önce bu gerçeği göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Work and Travel maliyetini ve kazanabileceğiniz ücretleri bir kenara koyarsak, Work and Travel deneyimi size çok farklı tecrübeler kazandırabilir. Bambaşka bir ülkede, dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş iş arkadaşları ile farklı bir çalışma disiplini içerisinde bir kaç ay zaman geçirmek hem zihinsel gelişim, hem olgunlaşma hem de dil becerileri anlamında önemli katkılar sağlayabilir. Tabi ki tüm bu sonuçların alınmasında, sizin ortaya koyacağınız performans da önemlidir.

‘’Work and Travel nedir?’’, ‘’Work and Travel iş seçimi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Work and Travel fiyatları nelerdir?’’ gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Sizin de Work and Travel tecrübelerini ilişkin söyleyecekleriniz veya soracaklarınız varsa aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlere ve diğer okuyucularımıza iletebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.