EFT ile Havale Arasındaki Fark Nedir?
EFT ve Havale, günümüz bankacılığında en çok kullanılan iki terim. Hem EFT hem de havale bir çeşit para transfer yöntemidir. EFT ve havale ile yalnızca Türk Lirası ödemelerinizi yapabilirsiniz.
”EFT Nedir?” sorusunun cevabını burada vermeye çalıştık. EFT, Merkez Bankası bünyesinde kurulu olan ve bankalar arasında para transferini sağlayan sistemdir. Günlük kullanımda ise genel olarak bankalar arası para transferlerine EFT denmektedir. EFT, iki farklı bankadaki hesaplar arasında para transferine olanak sağlar. Örneklendirmek gerekirse Ayşe Hanım, Garanti Bankası Beşiktaş Şubesi’ndeki hesabından, kızının Yapı Kredi Bankası Çankaya Şubesi’ndeki hesabına para göndermesini sağlayan sisteme EFT denir. Yani iki farklı banka arasındaki para değişimidir.
”Havale Nedir?” sorusunun cevabını burada vermiştik. Havale, her bankanın kendi içerisinde hesaplar arasında para transferi yapılmasına Havale adı verilir. Havale’ye örnek vermek gerekirse, Ahmet Bey, Akbank Kadıköy Şubesi hesabından babasının Akbank Aydın Şubesi’ndeki hesabına para gönderdiğinde, havale yapmış olur. Yani havale, aynı bankanın farklı hesapları arasındaki ödeme şeklidir.
EFT ile Havale arasındaki fark, EFT farklı bankalar arasında para gönderimini sağlarken, Havale aynı bankanın farklı hesapları arasında para gönderimine olanak tanır. Yani Garanti Bankası’ndan Yapı Kredi Bankası’na yapılan ödeme EFT olarak adlandırılırken, Garanti Bankası’ndan Garanti Bankası’na yapılan ödeme ise Havale olarak adlandırılır.
EFT ile Havale arasındaki bir diğer fark ise işlem saatleridir. EFT saatleri, Merkez Bankası tarafından belirlenir. 2016 EFT Saatleri 08.30 ile 17.30 arasıdır. EFT saatlerine her banka kendi karar verir. Aynı zamanda EFT haftasonu ve tatil günleri çalışmaz. Yani Cumartesi günü Finansbank’tan DenizBank’a para gönderemezsiniz. EFT saatleri mesai saatleri ile sınırlıyken, Havale’nin saati yoktur. Yani, Finansbank’taki hesabınızdan başka birinin Finansbank’taki hesabına 7 gün 24 saat para gönderebilirsiniz.
Farklı bankaya para gönderebilme ve çalışma saatleri dışında EFT ile Havale arasındaki bir diğer önemli fark da alınan ücretlerdir. EFT sistemi Merkez Bankası’nın sağladığı bir sistemdir. Merkez Bankası tutara göre değişmekle birlikte, bankaların yaptıkları her EFT işlemi için bankalardan ücret alırlar. 2016 EFT ücretleri 20 kuruştan başlayıp, tutar büyüdükçe 20 liraya kadar çıkar. Bankalar, başka bankaya para gönderim yani EFT için Merkez Bankası’na 20 kuruş ücret öderken, müşterilerinden de bu parayı maalesef fazlasıyla tahsil ederler. Kimi banka EFT ücreti olarak 4 lira alırken, kimi banka ”Geç EFT” diye adlandırdıkları, örneğin saat 16.00’dan sonra gerçekleşen işlemler için 7 liralara varan EFT ücreti alabilirler. Bunun yanı sıra, enpara gibi bazı bankacılık platformları ise EFT’yi ücretsiz yapar. Ayrıca bankalar özellikle maaş müşterileri için EFT’den ücret almazlar. Tabi burada bahsettiğimiz EFT ücretlerinin internet bankacılığı üzerinden gerçekleşen işlemler için olduğunu hatırlatmak isteriz. Eğer bankanın bir şubesine giderek, oradaki gişeden bir EFT işlemi gerçekleştirirseniz, çok küçük tutarlar için bile 20 liradan başlayan EFT ücreti ödemeniz olasılık dahilindedir.
İnternet üzerinden gerçekleşen EFT ücretleri 7 liralara kadar çıkarken, internet üzerinden yapılan havaleler için bir çok banka ücret almazken, 1 lira gibi tutarlarda havale ücreti alan bankalar da var. EFT işleminde, para işlemin yapıldığı bankadan çıkıp, Merkez Bankası aracılığıyla başka bir bankaya geçerken, banka ücret ödediği için müşteriden de EFT ücretini daha yüksek alırken, havale işleminde para banka içerisinde kaldığı için bankalar ya hiç havale ücreti almazlar ya da çok düşük tutarda havale ücreti alırlar. Tabi, herhangi bir şubeden havale işlemi gerçekleştirmek isterseniz, yine 20 liralardan başlayan tutarlarda havale ücreti ödemeniz gerekebilir. Özetlersek, havale ile EFT arasındaki bir diğer önemli fark da ödenen ücretlerdedir. EFT Havale’ye göre her zaman daha pahalıdır.
EFT ile Havale arasındaki son fark ise işlem sırasında verilmesi gereken bilgilerdir. EFT işlemi için artık bir çok banka IBAN numarası sorarken, havale işleminde hesabın gerçekleşeceği hesap numarasını vermeniz yeterlidir. EFT için, IBAN numarası bilinmiyorsa paranın gönderileceği kişinin adı soyadı, banka adı, şube adı, şube kodu, hesap numarası, adres ve telefon gibi bilgiler talep edilebilir. EFT işleminde bu kadar detaylı bilgi istenmesinin temel sebebi güvenliktir. Paranın hatasız ve güvenli bir şekilde yerine ulaşabilmesi için, EFT yaparken alıcıya ilişkin bilgilerin düzgün olarak verilmesi istenir. Öte yandan, Havale işlemi bankanın kendi hesapları arasında olduğu için, çoğu zaman yalnızca hesap numarasını bilmek yeterli olacaktır. Çünkü havale işleminin gerçekleştiği banka, hem göndericinin hem de alıcının detaylarına kendi sistemi üzerinden kolayca ulaşabilmektedir.
EFT ile Havale farkını özetlersek, EFT farklı bankalara, yalnızca mesai saatleri içerisinde, bir ücret karşılığında para gönderilmesini sağlarken, Havale ise aynı banka içerisinde, 7 gün 24 saat, çoğu zaman ücretsiz olarak para gönderilmesine olanak tanır.
Bundan sonra yapacağınız para transfer işlemlerinde eğer farklı bankaya gönderecekseniz EFT yapmanız gerektiğini, aynı banka içerisinde işlemi yapacaksanız havale yapmanız gerektiğini unutmayın. Para göndereceğiniz kişinin sizin hesabınızın olduğu bankada hesabı olup olmadığını muhakkak öğrenin, eğer hesabı varsa EFT yapmak yerine Havale ile gönderir, böylelikle işlemi ücretsiz ya da EFT’ye göre daha ucuz yapabilirsiniz. Ayrıca, EFT işlemlerinde her zaman maaş bankanızı kullanmanızı da tavsiye ederiz. Maaşı aldığınız banka genellikle size ücretsiz EFT hizmeti de sunar. Eğer, EFT’yi ücretsiz yapabileceğiniz herhangi bir bankada hesabınız yoksa, enpara gibi EFT ve Havale ücreti almayan bir bankacılık platformuna başvurabilir ve bundan sonraki EFT Havale işlemleriniz için ücret ödememiş olursunuz.
EFT Havale arasındaki farklara ilişkin sorularınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bize iletebilirsiniz. En kısa sürede sorunuzun cevabı size iletilecektir.