FAANG Hisselerine Yatırım Yapmak

Yurtdışında hisse senedi almaya niyetlenip de araştırma yapmaya başladığınızda, en çok Facebook hissesi, Amazon hissesi, Apple hissesi, Netflix hissesi ve Google hissesi ile ilgili haberlerle karşılaşacaksınız. Bu 5 hisse, baş harflerinin kısaltmalarından esinlenerek FAANG hisseleri olarak anılıyor. FAANG hisseleri ile ilgili derli toplu bilgileri bir arada sunacağımız bu giriş yazısını kaleme almadan önce, bu hisselerle ilgili son zamanlarda yaptığımız bir kaç araştırmayı aşağıda bulabilirsiniz.

FAANG Nedir?

FAANG hisseleri, Nasdaq’ta işlem gören ve S&P 500 endeksi içerisinde yer alan 5 teknoloji şirketinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Bu şirketler sırasıyla aşağıdaki gibidir. Alphabet, Google’ın çatı şirketinin ismidir.

  • Facebook (FB),
  • Amazon (AMZN),
  • Apple (AAPL),
  • Netflix (NFLX),
  • Alphabet (GOOG)

FAANG nedir5 büyük teknoloji şirketini, diğer şirketlerden ayıran ve birlikte değerlendirilmesine neden olan maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • FAANG hisseleri, S&P 500’de yer alan şirketlerin toplam değerlerinin %13.5‘unu oluşturur.
  • FAANG hisseleri, S&P 500’de yer alan en küçük 252 şirketin değerine eşittir.
  • FAANG hisseleri, normal bir hisseye göre S&P 500 üzerinde 13 kat daha etkilidir.
  • FAANG hisseleri, Nasdaq 100 toplamının  %39‘una eşittir.

FAANG hisselerinin 2017 Ocak ayından bu yana  S&P 500 ile karşılaştırılmalı performanslarını aşağıdaki grafikten görebilirsiniz. 2017 yılının başından bu yana  S&P 500 hisse senetleri ortalama %26 getiri sağlarken, Netflix hissesi %187 değerlenmiştir. (10 yıl önce Netflix hissesi almış olsaydınız?) Aynı süre içerisinde Amazon hisseleri %142 artarken, Apple hisseleri %69 yükselmiştir. 

FAANG hisse performansı

Geride bıraktığımız bir kaç hafta içerisinde FAANG hisselerinde oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Çeyrek sonu finansallarına ilişkin yapılan açıklamaları müteakiben yaşanan gelişmelerden bir kısmını, burada verilen kaynaktan faydalanarak, sizler için derledik.

Facebook hissesi (FB) – Facebook, 26 Temmuz 2018 tarihinde %20’den daha fazla değer kaybetti ve şirketin toplam değeri bir günde $120 milyar dolar azaldı. Bu, ABD piyasalarında bir işlem günü içerisinde gerçekleşmiş en büyük kayıptı. Daha önce gerçekleşen en büyük kayıplar ise 2000 yılında internet balonu patlarken, Intel ve Microsoft hisselerinde gerçekleşen düşüşlerdi. Intel ve Microsoft, o dönemin amiral gemileri arasında yer alıyordu.

Facebook hissesinin değer kaybetmesinin en önemli nedeni, beklentilerin altında gelen gelir ve günlük aktif kullanıcı sayısı rakamlarıydı. İlave olarak, 3. ve 4. çeyrek için de bu beklentilerin şirket tarafından düşürülmesiyle, Facebook hisseleri tarihi bir düşüş yaşadı. Borsada beklenti alınır, gerçekler satılır. Beklenti kötü olunca, Facebook hisselerine satış geldi.

Netflix hissesi (NFLX) – Netflix hisseleri, çeyrek finansallarını açıkladığı 23 Temmuz 2018 tarihinden bu yana %7 değer kaybetti. Her ne kadar şirketin gelir beklentisi tahminlerin üzerinde gelmiş olsa da, ABD’den 1.2 milyon yeni abone beklentisinin 670 bin olarak gerçekleşmesi hisseye satış getirdi. Son beş yıl içerisinde, ilk kez Netflix beklentilerin aşağısında kalmış oldu. Hissede son 10 günde yaşanan kayıplara rağmen, Netflix yalnızca bu yıl içerisinde %85 yükselmiş durumda. Merak eden okuyucularımız, burayı tıklayarak bu yıl en çok yükselene S&P 500 hisse senetlerini görebilirler.

Amazon hissesi (AMZN) – 26 Temmuz 2018 tarihinde 2. çeyrek finansallarını açıklayan Amazon günü %1.5 yükselişle tamamlamış olsa da, ertesi işlem gününde %2 değer kaybetti. Bu bilanço sezonunda yatay bir seyir izleyen Amazon hissesinin yıl başından bu yana getirisi ise %60 civarında. Burayı tıklayarak, Amazon hissesi ile ilgili daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

Google hissesi (GOOGL)- Beklentilerin üzerinde kar açıklayan Google, günü %5 artış ile kapatırken, yıl başından bu yana Google hissesinin kazancı da %20 civarında gerçekleşti. İlave olarak, geçen hafta basına sızan, Google’ın Çin hükümeti ile sansürlü bir Google ile Çin’e tekrar girme  hazırlığında olduğuna yönelik haberler de Google hissesine olumlu yansıdı.

Apple hissesi (AAPL): Apple’ın 2. çeyrek sonuçları beklentileri aşarken, tek olumsuzluk iPhone satışlarının gelirlerin yarıdan fazlasını oluşturması bekleniyordu, gerçekleşmedi. Öte yandan, geçtiğimiz hafta duyurduğumuz üzere, Apple 1 trilyon dolar değerine ulaşan ilk şirket oldu. 

FAANG hisselerinin, 1 Temmuz 2018 tarihinden bu yana performanslarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Geride bıraktığımız Temmuz ayında, S&P 500 hisseleri ortalama %3 getiri sağlarken, FAANG hisseleri ise ortalama %3 değer kaybetti. Tablodan da görebileceğiniz üzere Netflix ve Facebook bu kaybın en büyük sorumluları. İki hissede de düşüşün nedeni, karşılanamayan beklentiler.

FAANG hisselerinin Temmuz 2018 performansı

 

Finansinvest, bugün yayınladığı Dünya Borsaları Bülteni’nde, S&P 500 hisselerinin getirilerine ilişkin JP Morgan araştırmasına dayanarak aşağıdaki veriyi yayınladı.

Bilanço sezonu devam ederken, JPMorgan’ın yaptığı araştırmaya göre S&P 500 hisselerinin %86’lık kısmı analist beklentilerinden daha iyi kar rakamları açıkladı. Beklentilerden daha iyi kar ve gelir rakamları açıklamasına karşın Teva Pharmaceuticals(TEVA) günü %9.5 düşüşle tamamladı.

FAANG  hisseleri ve yurtdışı hisse senedi alımına ilişkin görüş, soru ve yorumlarınızı aşağıda yer alan yorum bölümü aracılığıyla bizlerle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. Değerli yorumlarınız, bizi yeni yazılar için motive edecektir.  Yazımızı beğendiyseniz, “Teşekkür“ünüzü paylaşabilirsiniz. Hoşunuza gitmediyse, nasıl daha iyi yapabileceğimiz konusunda fikirlerinizi paylaşmanızı rica ederiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.