Fibabanka kimin?

”Bankalar kime ait?” yazı dizimizde bugün Türk bankacılık sektörünün genç oyuncularından Fibabanka var. 2010 yılında faaliyete başlayan ve hızlı bir şekilde büyümesini devam ettiren Fibabanka’nın kuruluşu ve tarihini inceledikten sonra, ”Fibabanka kimin?” veya ”Fibabanka’nın sahibi kim?” sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Fibabanka ismini 2010 yılında duymuş olsak da, bankanın tarihi 1980’li yıllara uzanıyor. 1984 yılında Manufacturers Hanover Trust Company Türkiye’de faaliyetlerine başlar. 1992 yılında bu bankanın globalde Chemical Bank ile birleşmesini takiben Türkiye’de de banka isim değişikliğine gidilir ve 1997 yılına kadar faaliyetlerini Chemical Bank Türkiye olarak sürdürür. 1997 yılında ise Yalçın Sürmeli’nin sahibi olduğu Sürmeli Gruba satılır ve ismi ”Sitebank” olarak değişir. Sürmeli Grubu’nun Sitebank ile 4 yıllık bankacılık macerası hüsranla sonuçlanır ve banka 2001 Temmuz’unda Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu yani TMSF’ye devrolur. 2002 yılında Portekiz sermayeli olan ve Yunanistan’da bankacılık faaliyetlerini sürdüren Nova Bank’a satılır ve 2003 yılının Mart ayında Sitebank ismi Bank Europa olarak değiştirilir. 2006 yılına gelindiğinde bankanın sahibi olan Portekizli Nova Grubu’nun globaldeki isim değişikliğine müteakip Türkiye’de de bankanın ismi ”Millenium Bank” olarak değişir. Banka 2010 yılının son günlerinde, Hüsnü Özyeğin’in Hollanda’da kurulu bankası olan Credit Europe Bank’a satılır ve 2011 yılında ismi Fibabanka olarak değiştirilir. Yani 1984 ile 2011 yılları arasında bankanın isim değişimi şu şekilde olmuştur:

Manufacturers Hanover Trust Company < Chemical Bank < Sitebank < Bank Europa < Millenium Bank < Fibabanka

2010 yılının son günlerinde, Millenium Bank yalnızca 62 milyon Euro bedelle, Türk bankacılığın efsane ismi Hüsnü Özyeğin tarafından satın alındı. Hüsnü Özyeğin, Finansbank’ı 1987’de sıfırdan ve yalnızca 8 milyon lira sermaye ile kurmuş ve banka 20 yaşını doldurmadan Yunanlı NBG Gruba 3.1 milyar dolar karşılığında satmıştı. Türk Bankacılık sektörünün gördüğü en yüksek değerlemeli işlemlerden biri olan bu satıştan sonra, NBG Grup ile imzaladığı centilmenlik anlaşması sebebiyle 3 yıl boyunca Türk bankacılık piyasasından uzak kalan Özyeğin bu sırada Rusya ve Avrupa’da Credit Europe markası ile bankacılık faaliyetlerine devam etmiş ve 3 yıllık sürenin geçmesinin ardından Türkiye’de uygun banka arayışlarına başlamış ve 2010 yılı bitmeden Millenium Bank’ı satın almıştır.

Millenium Bank, Hüsnü Özyeğin’in sahip olduğu Credit Europe‘a devrolduğunda 900 milyon lira aktif büyüklüğe, 18 şubeye ve 300 çalışana sahip bir bankaydı. 2011 yılında bankanın ismi Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Holding‘e ithafen Fibabanka olarak değişti ve bugün geldiğimiz noktada Fibabanka’nın 12 milyar aktif büyüklüğü, 70’den fazla şubesi ve 1350’nin üzerinde çalışanı vardır.

Fibabank’ın tarihi ve güncel durumuna ilişkin bilgileri verdikten sonra ”Fibabanka kime ait?” sorusunu cevaplayalım.

Hüsnü Özyeğin, Millenium Bank’ı, yine kendisine ait olan Hollanda merkezli Credit Europe Bank üzerinden satın almış, 2012 yılına gelindiğinde ise Türkiye’deki grubu Fiba Holding‘e hisselerini devretmişti. 2015 yılının Ekim ayına kadar Fibabank’taki bütün hisseler Fiba Holding’e aitken, bir Dünya Bankası kuruluşu olan IFC ve EBRD ile imzalanan ”Sermaye İştirak Sözleşmesi” ile her iki kuruma yaklaşık %10 hisse devrolmuştur. IFC ve EBRD, aynı zamanda Odeabank’ta da benzer bir yatırım yapmışlardır.

IFC ve EBRD’nin Fibabanka’ya ortak olmasının ardından, bu yıl benzer bir işlem ile yaklaşık %10’luk bir hisse devri de Dubai merkezli girişim sermayesi Abraaj Capital‘in Türk finans fonu TurkFinance‘e yapılmıştır. Gelinen noktada Fibabank’ın sahipleri aşağıdaki ortaklık yapısındaki gibi şekillenmiştir:

Fibabankın sahibi kim

Özetle ‘‘Fibabank’ın sahibi kim?” diye sorarsanız, %71’inin Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba Holding’e ait olduğunu söyleyebiliriz. Fiba Holding’in yanı sıra Abraaj Capital (TurkFinance B.V. aracılığıyla), IFC ve EBRD de azınlık paylarıyla Fibabank’ın ortakları arasındadır.

Türk bankacılığında yaptığı hamleler ile adından sıkça söz ettiren duayen Hüsnü Özyeğin, Fibabanka ile de ilerde adından çokça söz ettireceğe benziyor. Abraaj Capital’in Türkiye Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu‘nun grubunun Fibabanka’ya ortaklığı sonrasında belirttiği üzere, her ne kadar Türkiye’de kredi portföyü 10 yılda 10 kat büyümüş olsa da, henüz gidilecek çok yol var. Fibabank da bu yolda hızlı koşanlardan biri olabilir.

Türkiye’deki diğer bankaların sahiplerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.