Mevduat Bülteni – 1
Günden güne gerileyen faizlerle beraber, vadeli mevduatımız için alacağımız faiz de çok önem kazandı. Aslında hep önemliydi ama artık ülkemizdeki enflasyon oranı ile mevduat faizinin neredeyse başa baş noktasına gelmesiyle, piyasanın altında değerlendirdiğimiz mevduatımız değer kaybediyor olacak. Paramızın değerini koruyabilmesi ve ufak da olsa ek getiri sağlayabilmek için, mevduatımıza aldığımız 1 puan fazla faiz bile, bizi diğer yatırımcıların önüne geçiriyor olacak.
Yatırımcılar mevduatlarını yatıracakları bankayı seçerken, genellikle özen göstermez ve bu nedenle de karlarından mahrum kalırlar, daha doğrusu bu karları çalıştıkları bankalara hediye ederler. Ben bu sitede, sık sık bankaların faiz oranlarını bülten halinde yayımlıyor olacağım. Böylelikle okuyucularım da kolay seçim yapma şansına erişecekler. Bu da ilk bültenimiz, hayırlı olsun.
8 Şubat itibarıyla mevduata en yüksek faizi veren 5 bankanın faiz oranlarını ve 10 bin TL için 32 günlük net kazancınızı aşağıdaki tablo da görebilirsiniz.
Bu hafta için beni en çok şaşırtan sonuç ING Turuncu Hesap’ın ilk 5 içerisine girememiş olması. Çünkü genel olarak mevduatta rekabet Turuncu Hesap, Marifetli Hesap ve enpara.com arasında yaşanıyordu. Ama araya başka bankaların ürünlerinin de girmesi tüketiciler açıcından oldukça güzel. Hele hele Ziraat Bankası’nı ilk 5’te görmek, oldukça şaşırtıcı.
Öte yandan bir not olarak, Turuncu Hesap’ta ilk ay için uygulanan “hoş geldin faizi” %8. Ama bu geçici bir durum olduğu için listeye dahil etmedim. Aynı şekilde TEB Marifetli Hesap’ın da ilk ay için faizi %8.5. Yani birikimlerinizi Turuncu Hesap veya Marifetli Hesap’ta değerlendirmeye karar verirseniz, ilk ay için yukarda hesapladığımızdan daha yüksek bir faiz kazancı elde etmiş olacaksınız.
Peki buradaki net kazançları pratik olarak, farklı birikim ve vadeye nasıl uygulayabiliriz diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Çok basit. Biz hesaplarımızı 10 bin TL için yaptık. Diyelim ki sizin 50 bin TL’niz var, o zaman yukarda gördüğünüz net kazancı 5 ile çarpmanız gerekecek. Ya da diyelim ki 8 bin TL’niz var. O zaman tablodaki net kazancı 10 ile bölüp 8 ile çarpacaksınız. Vadeyi değiştirmek istersek; diyelim ki 32 günlük değil de 90 günlük bir mevduat yapacaksanız. Tablodaki net kazancı 32 ile bölüp 90 ile çarpmanız sizi sonuca ulaştıracaktır. Yalnız unutmamanız gereken bir şey var: bankalar farklı vade dilimleri ve mevduat tutarları için farklı faiz oranları uygularlar. Yani 32 günlük mevduata verilen faiz ile 90 günlük mevduata verilen faiz ve 10 bin lira ile 100 bin liraya verilen faiz aynı olamayabilir. Siz işin kolayına kaçmadan, mevduatınıza ne kadar faiz alacağınızı 3 adımda kolayca hesaplamak için şu yazımda verdiğim formülü kullanabilirsiniz.
Bol kazançlı günler diliyorum.